5 lucruri fascinante și deopotrivă ciudate despre vaci

NewMoney 11/02/2020 | 15:12 Fapt Divers
5 lucruri fascinante și deopotrivă ciudate despre vaci

Vacile pot fi văzute pe pășuni în multe țări, iar produsele de vacă sunt apreciate și consumate la nivel mondial, deoarece producția lor de lapte și carne nu este sezonieră, așa cum sunt de obicei culturile.

Produsele de vacă pot fi, de asemenea, păstrate pentru utilizare extinsă, precum untul, brânza și carnea afumată sau uscată. De asemenea, oamenii de știință încă mai găsesc noi utilizări pentru cele aproximativ 80 de kilograme de bălegar pe care o vacă de lapte le produce zilnic. Prin urmare, iată o listă cu cinci lucruri fascinante despre vaci.

1.Vacile sunt ucigașe

Un studiu din 2012, publicat în „Wilderness and Environmental Medicine” a constatat că vitele cauzează în medie 22 de decese pe an, Prin comparație, rechinii ucid aproximativ șase persoane pe an. Vacile devin foarte ușor prietene cu anumite rase de câini.

2. Vacile au un sistem digestiv extrem de complicat

Stomacurile vacilor sunt formate din patru compartimente – burduf, ciur, foios și cheag – fiecare având un scop specific. Vacile abia își mestecă mâncarea înainte ca aceasta să intre în prima și cea mai mare parte a stomacului numită burduf. Odată ce burduful este plin, vaca se întinde și ciurul – care este format din mușchi și este conectat la burduf, astfel încât mâncarea și apa să poată trece ușor înainte și înapoi – împinge mâncarea neatinsă înapoi în esofag și în gură.

După remestecare sau rumegare mâncarea trece în cele din urmă prin foios. Foiosul filtrează apa și oferă bacteriilor din burdufi mai mult timp pentru a descompune mâncarea și a lua mai mulți nutrienți. În cele din urmă, alimentul intră în cheag, care funcționează în mod similar cu stomacul uman.

3. Taurii nu disting culoarea roșie

Un toreador ar putea la fel de bine să fluture un steag roz sau violet pentru a provoca un taur. Taurul nu este supărat de culoare – toate bovinele sunt daltoniste.

În schimb, mișcarea țesăturii este cea care înfurie taurul. Adevăratul motiv pentru care matadorii se îmbracă în roșu: pentru a ascunde sângele taurului.

4. Vacile cu nume produc mai mult lapte

Dacă fermierii au o relație bună cu vacile lor – adică le dau nume și le arată suficientă afecțiune – acestea pot produce mai mult lapte decât cele ignorate și singuratice. Un studiu din 2009 al Universității Newcastle a descoperit că vacile care sunt mai confortabile în jurul oamenilor sunt mai puțin stresate atunci când sunt mulse.

Atunci când vacile sunt stresate, acestea produc cortizol, un hormon care inhibă producția de lapte. O altă latură în plus a unei relații fericite vacă-om: fermierii sunt mai puțin susceptibili să se rănească la locul de muncă.

5. Vacile produc metan, dar nu contribuie la încălzirea globală

Chiar dacă bovinele produc o mulțime de metan în timpul digestiei, Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) încă consideră contribuția animalelor la încălzirea globală tot vina noastră, „pentru că oamenii cresc aceste animale pentru alimente și alte produse”.