33 de grade Celsius: cum să faci un SPA românesc după o rețetă nemțească

Florel Manu 28/02/2017 | 14:23 Companii
33 de grade Celsius: cum să faci un SPA românesc după o rețetă nemțească

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nicolae Ceaușescu a vrut să încălzească Bucureștiul cu apele geotermale din zona de nord a Capitalei, însă pro­iectul a fost abandonat la începutul anilor 90. Trei decenii mai târziu, acestea sunt un business cu un potențial deja demonstrat.

Nordul Capitalei e cunoscut încă din anii ’60 pentru potențialul său geotermal. La începutul anilor ’80, în zonele Otopeni, Balotești și Snagov au fost făcute mai multe foraje la adâncimi de peste 3.000 de metri cu scopul de a utiliza apele fier­biniți pentru încălzirea orașului Otopeni și a unei părți din București. „S-au săpat sonde până în apropiere de Snagov“, spune președintele Autorității Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), Aurel Gheorghe. Proiectul nu a fost pus în prac­tică din cauza costurilor mari de exploatare și tratare a apelor geotermale. Dacă statul nu a știut să exploateze ape­le cu temperaturi de peste 80 de grade Celsius, investitorii de azi au reușit să monetizeze aceste resurse.

Concret, complexul Therme e situat pe DN1, în Balotești, la doar 20 de minute de mers cu mașina pentru bucureșteni. A fost dat în folosință la 14 ianuarie 2016, în urma unei investiții inițiale de 50 de milioane de euro, din care 6,6 milioane de euro au reprezentat un ajutor de  stat, printr-un program al Ministerului de Finanțe. „Ulterior, s-au făcut lucrări de extindere în valoare de 16 milioane de euro, care au ridicat investiția la 66 de mili­oane de euro“, spune directorul Therme București, Stelian Iacob (37 de ani).

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.