Dragoş Anastasiu: 33 la sută din angajaţii statului stau degeaba. De ce nu poate fi rezolvată problema

Sebastian Popescu 18/06/2018 | 14:12 Ştiri
Dragoş Anastasiu: 33 la sută din angajaţii statului stau degeaba. De ce nu poate fi rezolvată problema

Ineficiența administrației publice din România se datărează faptului că 33 la sută dintre angajații statului stau degeaba în timpul programului, iar o altă treime dintre bugetari își fac treaba doar în prezența șefilor, potrivit analizei antreprenorului Dragoş Anastasiu.

Cifrele publicate de Ministerul Finanțelor Publice arată că anul trecut aproape 1,2 milioane de români lucrau la stat, dar potrivit lui Anastasiu, doar 400 de mii dintre aceștia își fac treaba cu adevărat.

„Ce aud de la cei care au fost în interior: avem undeva la 33 la sută oameni care nu fac aproape nimic. 33 la sută oameni care fac dacă stai cu biciul, 33 oameni care fac. Asta înseamnă că dacă renunți la 30 la sută din aparatul bugetar nu se întâmplă mare lucru, întrebarea e cum îi depistezi?

Când vine șeful și zice: hai să ne despărțim de colegii care nu fac nimic intervine mila. Cine are mila asta? Ăia 33 care fac treaba. Avem sentimentul de colectivism în noi. Ăia care sunt buni și ar putea fi plătiți cu 33% mai mult, din solidaritate prost înțeleasă îi păstrează și pe ceilalți”, a declarat Anastasiu în cadrul emisiunii În faţa ta, de la Digi 24.

O radiografie smiliară a sistemului de administrație publică din țara noastră făcea în urmă cu trei ani și ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici. „Sunt oameni care se sacrifica – vietile, familiile, timpul liber. Sunt oameni care nu petrec doar opt ore pe zi la serviciu. Sunt oameni care stau 10-12-14 ore pe zi. Nu spun ca fac toti asta. Sunt foarte multi din sistemul de stat care la ora – nu la 4.00, poate chiar mai devreme – au spart usa. Iar daca stau la serviciu, poate o ora doar aloca pentru ceea ce fac ei la serviciu. Ei, acestia trebuie sa plece din administratie”, a spunea Teodorovici în 2015, potrivit Hotnews.ro.


Foto: Mediafax