În 2013 credea că o să dea faliment, iar acum compania sa valorează peste un miliard de dolari

NewMoney 06/03/2018 | 19:45 Ştiri
În 2013 credea că o să dea faliment, iar acum compania sa valorează peste un miliard de dolari

Startup-ul românesc UiPath, specializat în soluții software de automatizare a proceselor repetitive din companii, a obținut o finanțare de 153 de milioane de dolari, devenind primul ”unicorn” local, companie tehnologică a cărei valoare depășește un miliard de dolari. Planurile companiei sunt de a-și continua creșterea accelerată și de a se lista pe bursa americană în doi-trei ani.

”UiPath a devenit un unicorn care este evaluat astăzi la 1,1 miliiarde de dolari și, cel mai interesant lucru, este că am făcut asta în doi ani și jumătate, pornind de la o echipă de zece oameni, într-un apartament pe Delea Veche, în frumosul nostru București”, a declarat Daniel Dines, unul dintre fondatorii companiei.

Cei trei investitori care au finanțat noua rundă de atragere de capital sunt Accel Growth Fund (SUA), fond care s-a numărat printre primii investitori ai Facebook, Kleiner Perkins Caufield & Byers (KPCB) – primul fond care a investit în Google și CapitalG – divizia de venture capital a Alphabet, compania care deține Google.

Descris de Luciana Lixandru, partener Accel, drept „coloana vertebrală a întreprinderii inteligente“, startup-ul celor doi români s-a desprins în 2015 dintr-o companie specializată în furnizarea de soluții software pentru outsourcing. La scurt timp după, UiPath a fost acceptat în incubatorul de startup-uri Seedcamp, de la Londra.

Tot în acea perioadă au obținut prima finanțare, de 1,6 milioane de euro, pentru care fondatorii UiPath au negociat vreme de 14 luni. Următoarea rundă de finanțare a venit în primăvara anului trecut, când UiPath a pus companiile de tehnologie din România pe radarul marilor investitori, după ce a atras 30 de milioane de dolari de la Accel Partners (Marea Britanie).

În ceea ce privește planurile de viitor, Dines spune că intenționează să listeze compania în perioada următoare.

”Noi o să ne listăm pe Nasdaq probabil în următorii doi-trei ani”, a spus antreprenorul.

UiPath deține platforma de Enterprise Robotic Process Automation (RPA) cu cea mai largă adoptare globală. Printre competitorii săi se numără Automation Anywhere (SUA) și Blue Prism (Marea Britanie). Compania este prezentă în 14 țări și are peste 590 de angajați. Compania a avut însă un început dificil, recunoaște Dines.

”În 2013 ne uitam să tragem cortina. Și a fost un moment astral pentru noi când am descoperit primul nostru client care a venit și ne-a zis ”dom’le, cred că tehnologia voastră este utilă pentru mine, o companie de BPO din India”. Trei dintre oamenii noștri s-au dus acolo, au stat aproape trei luni și au înțeles că există o piață enormă pe lumea asta de oameni care fac doar niște procese repetitive toată ziua și care tehnologia noastră care pur și simplu emulează ce fac oamenii este perfectă. Din momentul acela lucrurile s-au schimbat pe deplin pentru noi. Am început să creștem”, a explicat el.

Kleiner Perkins Caufield & Byers (KPCB) este o companie americană de venture capital specializată în investiții în incubatoare, early stage și companii cu creștere accelerată. De la înființarea sa în 1972, KPCB a finanțat peste 850 de proiecte, printre care America Online, Amazon, Electronic Arts și Twitter.

CapitalG este divizia de venture capital a companiei Alphabet (Google). Fondată în 2013, aceasta este orientată către obținerea de profit și nu neaparat găsirea unor parteneri strategici pentru Google.


FOTO: Laszlo Raduly