Ajutor de 2.000 de lei pentru femeile însărcinate. Primăria Capitalei mai oferă și 11.000 de lei pentru fertilizarea în vitro

Sebastian Popescu 28/03/2018 | 15:19 Ştiri
Ajutor de 2.000 de lei pentru femeile însărcinate. Primăria Capitalei mai oferă și 11.000 de lei pentru fertilizarea în vitro

Primăria Capitalei va oferi vouchere în valoare de 2.000 de lei femeilor însărcinate, pentru plata medicamentelor şi a serviciilor medicale. Primarul Gabriela Firea susține că această măsură va crește rata natalității, aflată în scădere în ultimii ani, potrivit news.ro.

„Această sumă, care nu este nici mică, nici mare, este suficientă pentru a acoperi tratamentele nedecontate”, a spus Gabriela Firea, care a mai adăugat că „schimbarea echilibrului dintre generaţii poate duce la reducerea disponibilităţilor resurselor umane”.

De acești bani vor beneficia femeile însărcinate cu domiciliul în București sau care au viză de reședință în capitală, dobândită cu cel puțin șase luni înaintea datei demarării proiectului.

Suma de 2.000 de lei va fi împărţită în două vouchere și va acoperi cheltuielile cu analizele medicale nedecontate de Casa de Asigurări de Sănătate şi eventualele tratamente nedecontate. Primul voucher va fi acordat imediat după procesarea cereri, în baza adeverinței medicale, iar al doilea după cea de-a șasea lună de sarcină.

Numărul nou-născuților din București a scăzut de la peste 21.000 de copii în 2010, la 19.255 în 2015, potrivit datelor furnizate primăriei de Institutul Naţional de Statistică. Astfel, conducerea capitalei a decis că „se impune implicarea autorităţii locale în identificarea unor măsuri sociale suplimentare, care să influenţeze creşterea natalităţii”.

Tot ca măsură de creștere a ratei natalității, Primăria Capitalei va oferi un ajutor financiar de aproape 11.000 de lei pentru femeile care doresc să facă fertilizare in vitro și va deconta până la trei proceduri de persoană.

Ajutorul pentru finanțarea în vitro va fi acordat doar dacă cuplurile infertile au indicaţie pentru procedura de fertilizare in vitro, membrii cuplului sunt asiguraţi medical, partenerul suferă de azoospermia, femeile au între 24 şi 45 de ani.

„În România, rata fertilităţii scade alarmant. Se estimează că în acest ritm, în 2050 România va ajunge la o populaţie de doar 14 milioane de locuitori, faţă de aproximativ 19 milioane, cât sunt în prezent. (…) Unu din şase cupluri care încearcă să aibă un copil va avea dificultăţi în a obţine sarcina. Fertilitatea scade cu vârsta”, se arată în proiectul de hotărâre, semnat de primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Potrivit proiectului, primăria va oferi femeilor care vor să rămână însărcinate vouchere în valoare de 10.800 de lei, bani ce vor fi acordați în trei tranșe egale. Primul voucher se acordă după procesarea cererii, al doilea se acordă înainte de efectuarea puncţiei ovariene, iar al treilea voucher se acordă înainte de embriotransfer, în baza scrisorilor medicale.

Primăria va acorda proiectului un buged de 10,8 milioane de lei pentru perioada iunie 2018 – decembrie 2019, care va acoperi procedurile pentru aproximativ 1.000 de femei.

Foto: Mediafax