18 decembrie 1989: De ce Nicolae Ceaușescu i-a încredințat conducerea României soției sale, Elena, și ce operațiune secretă a ordonat aceasta

Florel Manu 18/12/2019 | 12:08 Ştiri
18 decembrie 1989: De ce Nicolae Ceaușescu i-a încredințat conducerea României soției sale, Elena, și ce operațiune secretă a ordonat aceasta

Pe 18 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu ia una dintre cele mai controversate decizii din perioada în care au început manifestațiile de la Timișoara. Fostul lider comunist a decis să plece în Iran în dimineața de 18 decembrie, cu toate că la Timișoara oamenii erau în stradă.

La ora 8.30 , Nicolae Ceaușescu îi cheamă la reședința sa din Primăverii pe oamenii-cheie ai instituțiilor de forță ale statului: ministrul de interne, Tudor Postelnicu, ministrul apărării, Vasile Milea, șeful Departamentului Securității Statului, Iulian Vlad, dar și pe Marin Neagoe șeful Direcției a V-a a Securității, însărcinată cu misiunile de protecție și pază a demnitarilor vremii.

La discuție au mai participat și Elena Ceaușescu, alături de doi apropiați ai cuplului dictatorial, Emil Bobu, secretar al Comitetului Politic Executiv al CC al PCR (CPEx) și Manea Mănescu, membru în CPEx. Nicolae Ceaușescu a lăsat ordine precise în ceea ce privește păstrarea ordinii în țară până în seara de 20 decembrie, când se întoarce de la  Teheran. Astfel, la ora 9.30, pe 18 decembrie, aeronava prezidențială decolează către Iran, cu direcția Teheran.

Conducerea României, pe mâna Elenei Ceaușescu

În a ceastă perioadă conducerea României a fost lăsată în mâinile Elenei Ceaușesu și a celor doi apropiați ai familiei, Emil Bobu și Manea Mănescu. Personaje loiale lui Nicolae Ceaușescu, cei doi au fost prezenți lângă cuplul prezidențial și pe 22 decembrie, în momentul evacuării din sediul CC.

Rămasă la putere, Elena Ceaușescu a ținut permanent legătura cu echipa de generali trimisă pe 17 decembrie de Nicolae Ceaușescu la Timișoara. Cu toate că în dimineața de 18 decembrie 1989, liderul comunist primise asigurări de la autoritățile locale și responsabilii militari de la Timișoara că este liniște, lucrurile erau complet diferite.

În după-amiaza de 18 decembrie lucrurile degenerează la Timișoara, iar Elena Ceaușescu ordonă forțelor de represiune să tragă în mulțime. La ora 18.00, într-o groapă comună, sunt aduse câteva zeci de victime, alte 43 fiind transportate spre București, în jurul orei 23.00.

Din ordinul Elenei Ceaușescu, cele 43 de corpuri aduse în Capitală au fost incinerate peste noapte, la Crematoriu. Operațiunea ordonată de Elena Ceaușescu a purtat numele „Trandafirul”. Ca urmare a represaliilor din 18 decembrie, mai mulți manifestanți din Timișoara au fost arestați.

A doua zi, mulțimea a ieșit din nou în stradă, de această dată organizându-se inclusiv muncitorii din fabricile timișorene. În această perioadă Nicolae Ceaușescu a ținut permanent legătura din Iran cu Bucureștiul. El s-a întors în țară pe 20 decembrie, total debusolat în legătură cu evenimentele petrecute în România, cât timp a fost plecat la Teheran.

Imediat după acest episod, istoricii au considerat că Ceaușescu a greșit enorm luând decizia de a pleca în Iran, vizita nefiind una capitală pentru relațiile internaționale ale României.


FOTO: captură video YouTube / TVR

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.