Şase români au fost repatriaţi de pe nava Diamond Princess. Carantina, într-un loc secret

Elena Marinescu 22/02/2020 | 10:38 Ştiri
Şase români au fost repatriaţi de pe nava Diamond Princess. Carantina, într-un loc secret

Cei şase români de pe nava Diamond Princess care au cerut să fie repatriaţi au fost aduşi în ţară, sâmbătă dimineaţă, cu o aeronavă militară care a aterizat la Baza Aeriană 90. Ei vor rămâne în carantină 14 zile, testele făcute înainte de îmbarcarea în avion la Tokyo fiind negative pentru infecţia cu coronavirus.

Aeronava C-27J Spartan este configurată pentru misiuni de evacuare medicală şi are instalată o cameră specială de izolare, a transmis MApN.

Românii repatriaţi sunt sănătoşi

Transportul a fost efectuat în condiții speciale, pentru a îndepărta orice posibilitate de eventuală contaminare cu coronavirus, deşi cetăţenii repatriaţi sunt sănătoşi, după cum au arătat testele efectuate la plecarea din Tokyo, potrivit News.ro.

La rândul său, Ministerul Sănătăţii a precizat că este vorba despre doi pasageri şi patru membri ai echipajului, ei fiind examinaţi medical înainte de îmbarcare, testaţi pentru noul coronavirus (COVID-19), testele fiind negative.

„În România, conform procedurilor, cele 6 persoane vor rămâne încă 14 zile sub supraveghere medicală într-un spaţiu special destinat din Bucureşti, în care sunt respectate condiţiile de izolare. Ministerul Sănătăţii va informa cu privire la starea lor de sănătate”, arată MS. Nava de croazieră Diamond Princess este în carantină din 3 februarie în portul Yokohama.

În următoarele două săptămâni, românii vor fi ținuți totuși în carantină, izolați, din cauza situației deosebite înregistrate la bordul vasului de croazieră Diamond Princess, unde au fost și ei. Peste 600 de cazuri de infectare cu coronavirus s-au înregistrat în rândul celor 3.700 de oameni care s-au aflat la bordul pachebotului.

Doi dintre ei au murit. Nava a fost ținută în carantină din data de 4 februarie, în portul japonez Yokohama, iar săptămâna aceasta s-a început evacuarea celor care nu au fost depistați pozitiv la coronavirus.

Carantină într-un loc secret

Şeful DSU, Raed Arafat, a spus, sâmbătă dimineaţă, la Digi 24, că românii vor rămâne 14 zile în carantină, fiecare urmând să aibă încăperea lui.

Dacă apar simptome, ei vor fi duşi la spital, iar dacă nu, vor fi testaţi din nou înainte de a pleca acasă. El a mai spus că locul unde vor fi ţinuţi în carantină este sigur şi nu există vreun pericol pentru nimeni.