Patru echipe de elevi români vor participa la Campionatul Mondial de Robotică din SUA

Sebastian Popescu 27/03/2018 | 18:15 Ştiri
Patru echipe de elevi români vor participa la Campionatul Mondial de Robotică din SUA

Patru echipe românești vor participa la Campionatul Mondial de Robotică din SUA, după ce au câștigat a doua ediție a BRD FIRST Tech Challenge, ce a avut loc duminică.

La cea mai mare competiție de robotică din România, s-au întrecut 90 de echipe, formate din 1200 de elevi de liceu. După luni de muncă, timp în care și-au proiectat și construit roboții, patru echipe din București, Alba Iulia și Târgu Jiu și-au câștigat dreptul de a participa la mondialele din Statele Unite, de la finalul lunii aprilie.

După sute de meciuri jucate în etapele regionale, precum și în marea finală de la București, cele patru echipe care ne vor reprezenta în competiția de la Detroit sunt: XEO de la Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan din Alba Iulia, QuantumRobotics, de la Liceul Internațional de Informatică din București, Qube de la Colegiul Național Mihai Viteazul din București și Technogods de la Colegiul Național Ecaterina Teodoroiu din Târgu Jiu s-au calificat pentru finala Campionatului Mondial de Robotică de la Detroit.

„Sunt foarte mândră de toți copiii care au participat si care au muncit luni întregi, uneori si noaptea, pentru a construi roboții. Ediția din acest an a ieșit și mai bine decât cea de anul trecut, au participat mult mai mulți liceeni, a fost și mai multă adrenalină, iar roboții sunt din ce în ce mai perfomanți(…) Îi felicit pe cei care au câștigat, să nu uite când pleacă în SUA că sunt români, iar românul este luptător, este competitiv, își dorește să câștige. Putem fi mai buni decât americanii!”, a declarat Dana Războiu, organizatoarea competiției.

Competiția a fost organiza de fundația „Nație prin Educație”, care va îi va pregăti pe elevi pentru finala mondială a competiției FIRST Tech Challenge.

La finala de la București au fost prezenți atât membri ai juriului FTC din America, cât și președintele FIRST Tech Challenge, Ken Johnson, care a venit pentru prima dată în România, special pentru concursul de aici.

„Totul se bazează în prezent pe tehnologie și pe inovație. Voi sunteți oamenii care rezolvă probleme și vă garantez că unii dintre cei 1200 de elevi care se află acum, aici, în 10 poate 15 ani vor descoperi soluții care vor vindeca anumite boli. Poate cineva de aici va dezvolta o noua tehnologie care va aduce soluții ale problemelor cu care ne confruntăm acum, ca încălzirea globală, de exemplu. Voi sunteți viitorii lideri care cresc în acest moment. Așa că vă mulțumesc încă o dată că sunteți aici și, indiferent de premiile pe care le veți obține după aceste două zile, fiecare dintre voi este deja un câștigător”, a declarat Ken Johnson.

Peste 500.000 de elevi și 150.000 de voluntari particiă în fiecare an la FIRST Tech Challenge, competiție a cărei finală va avea loc anul acesta în aprilie, la Detroit.