15 metode prin care poți scăpa de țânțari și alte insecte vara

NewMoney 21/07/2020 | 11:00 Fapt Divers
15 metode prin care poți scăpa de țânțari și alte insecte vara

Odată cu venirea verii, pe lângă soarele puternic trebuie să ne ferim și de țânțari. În România există peste 40 de specii de țânțari. Femelele se hrănesc cu sângele mamiferelor, printre care și oamenii, iar în urmă lor pe piele rămân porțiuni înroșite și umflate care provoacă prurit (mâncărimi). Pe lângă neplăcerile cauzate de bâzâit și mușcături, țânțarii pot transmite și o mulțime de boli periculoase. Iată câteva metode la îndemână pentru a te proteja de aceste insecte.

5 soluții disponibile înn comerț pentru a scăpa de țânțari

  1. Plasă anti-țânțari – Cea mai simplă și trainică metodă prin care poți ține țânțarii departe este să pui plasă anti-țântari la geamuri. În acest fel, nicio insectă nu va putea intra în locuință. Plasa se aplica foarte simplu, fie direct pe cadrul geamului, fie pe un cadru separat, ce se prinde de geam.
  2. Spray – Te scapă de aceştia pentru câteva ore. Este foarte important să citeşti şi să respecţi indicaţiile scrise pe ambalajul produsului.
  3. Pastile sau soluție lichidă – Reprezintă o metodă extrem de eficientă, iar efectul unei pastile durează aproximativ o noapte. Este bine să le achiziţionezi împreună cu dispozitivul special pentru priză.
  4. Sistem cu ultrasunete – Este o soluţie non toxică împotriva ţânţarilor şi a altor insecte. Ultrasunetele nu pot fi detectate de urechea umană, însă sunt suficient de fine pentru a alunga insectele din zona respectivă.
  5. Lămpi cu ultraviolete – Ele pot fi folosite în încăperi închise, fiind plasate la o înălţime de 2 m de sol, într-un colţ întunecat al încăperii. De asemenea, aceste lămpi pot fi folosite şi în grădină, alungând insectele.

10 metode naturale  prin care scăpăm de țânțari

  1. Lămâie – Taie patru felii de lămâie, pune-le timp de o oră la fiert în 250 ml apă. Adaugă apa când este nevoie, răceşte apoi soluţia, filtreaz-o şi pulverizeaz-o în camere.
  2. Busuioc – Pune bucheţele de busuioc în dreptul ferestrelor sau cumpără ghivece cu busuioc pe care să le aşezi pe pervazul geamurilor. Poţi încerca şi cu alte plante aromatice precum rozmarin sau pelin.
  3. Frunze de nuc – Pune într-un bol din sticlă sau inox mai multe frunze de nuc şi dă-le foc. Plimbă-te în fiecare încăpere a casei şi lasă fumul să se împrăştie. El va aroma camerele, dar va goni şi ţânţarii datorită concentraţiei mari de iod. Dacă nu vrei să le dai foc, pune frunzele într-un bol şi lasă-le în încăperile casei tale.
  4. Plante aromatice – Plantează în ghivecele de la fereastră cimbru, busuioc sau mărar. Ţânţarilor nu le place mirosul acestor plante aromatice.
  5. Uleiuri esenţiale – Pune în lampa de aromaterapie câteva picături de ulei esenţial de mentă, cedru, eucalipt. Aromele vor ţine la distanţă ţânţarii din casa ta.
  6. Muşcatele – Aşază  la geamurile casei tale ghivece cu muşcate. Acestea, pe lângă faptul că sunt foarte frumoase, ţin la distanţă ţânţarii.
  7. Lavanda – Lavanda are un miros foarte plăcut şi liniştitor, însă ţinută în bucheţele la geam, în soare, va împiedica insectele să intre în casă.
  8. Mentă – Atât muştele cât şi ţânţarii nu suportă mirosul de mentă. Deci, cumpără unul sau două ghivece cu mentă şi pune-le pe pervazul camerelor din locuinţa ta.
  9. Usturoiul – Pisează câţiva căţei de usturoi şi pune-i într-un bol. Aşază recipientul pe noptiera de lângă pat sau, dacă te deranjează mirosul, ţine-l pe masă. În camera respectivă nu vei mai avea nici un ţânţar.
  10. -Iarba mâţei – Această plantă, care mai este cunoscută şi sub denumirea de menta-pisicii, ţine departe ţânţarii prin uleiul esenţial pe care îl degajă. Se pare că această plantă este mai puternică decât orice spray pe care îl găseşti în comerţ.