15 curiozități despre cai, de care sigur nu ai auzit

NewMoney 10/02/2020 | 12:51 Fapt Divers
15 curiozități despre cai, de care sigur nu ai auzit

Animal de povară, mijloc de transport, simbol al statului și nelipsit de pe câmpurile de bătălie de odinioară, calul este sinonim cu istoria omenirii. Iată câteva dintre cele mai interesante curiozități despre cai, potrivit factretriever.com:

  1. Caii pot să doarmă în picioare şi experimentează mişcări rapide ale ochilor în timpul somnului, ceea ce înseamnă că cel mai probabil visează.
  2. Hinduşii asociază caii cu cosmosul, iar caii albi sunt consideraţi reîncarcarea lui Vishnu.
  3. Strămoşul calului este Eohippus, care a trăit în urmă cu 55 de milioane de ani.
  4. Caii beau foarte multă apă. Într-o zi singură zi, aceştia ajung să bea peste 90 de litri de apă. Apa reprezintă 50% din greutatea totală a cailor.
  5. În lume se estimează că sunt în jur de 58 de milioane de cai.
  6. Cei mai rezistenţi cai şi buni alergători sunt consideraţi caii arabi. Aceştia pot să alerge fără oprire 160 de kilometri. Până şi structura scheletică a cailor arabi diferă de a celorlalţi.
  7. În unele ţări, carnea de cal este considerată o delicatesă. În Franţa, de exemplu, în meniurile unor restaurante găsim carne, creier şi inclusiv inimă de cal, pregătite în diverse feluri.
  8. Caii au fost domesticiţi în urmă cu 5.500 de ani. Omul a domesticit câinii în urmă cu 14.000 de ani în urmă, iar pisicile în urmă cu 8.500 de ani.
  9. Cel mai bătrân cal a murit în 1822. Acesta avea 62 de ani, în condiţiile în care caii trăiesc în medie 25 de ani.
  10. Există doar o singură specie de cai care nu a putut fi niciodată domesticită. Este vorba despre Przewalski, din Mongolia.
  11. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, germanii şi sovieticii au folosit peste 6 milioane de cai. Milioane de cai şi măgari au murit în timpul războiului.
  12. Ochiul unui cal este de 9 ori mai mare decât cel uman. Aceştia pot sa vadă aproape 360 de grade.
  13. Dinţii cailor sunt cei mai buni indicatori ai vârstei sale.
  14. În lume sunt 160 de rase de cai, cea arabă nu doar că este unică, ci este şi cea mai pură dintre toate. –
  15. Caii domestici pot să citească emoţiile umane, precum tristeţea, nervozitatea, chiar înainte ca creierul uman să le conştientizeze.

FOTO: Pixabay