12 state solicită Guvernului „să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept”

NewMoney 03/04/2019 | 15:47 Ştiri
12 state solicită Guvernului „să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept”

Ambasadele a 12 state, printre care Franța, SUA, Germania sau Canada, solicită Guvernului să nu dea Ordonanța pentru modificarea Codurilor penale. Acestea au transmis guvernanților români „să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității și corupției”.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader și premierul Viorica Dăncilă, ar fi presați  de liderii Coaliţiei PSD-ALDE să adopte în şedinţa de miercuri a Guvernului ordonanţa de urgenţă de „punere în acord a codurilor penale cu deciziile CCR”, potrivit G4Media.ro.

Comisia Europeană a discutat miercuri despre situaţia statului de drept din România. Prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, a declarat că România trebuie să revină urgent la un proces de reformă corect şi a avertizat Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să nu creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari.

În scrisoarea publicată de ambasadele celor 12 state se declară profund îngrijorate de integritatea sistemului judiciar românesc, și transmit încă nu au primit răspuns la solicitările oficiale de dialog făcute încă de la începutul lunii ianuarie.

 

Postarea integrală a Ambasadei Franței la București:

„În numele Austriei, Belgiei, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Irlandei, Norvegiei, Olandei, Statelor Unite și Suediei.

Noi, parteneri internaționali și aliați ai României, chemăm toate părțile implicate în elaborarea ordonanțelor de urgență ale guvernului care modifică legislația referitoare la domeniul justiției, să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității și corupției.

Din păcate, solicitările noastre oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie a acestui an.

Suntem profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile care nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiție. Dimpotrivă, efectul cumulativ al acestor modificări prezintă riscul încetinirii luptei împotriva corupției și subminării independenței sistemului judiciar. Așteptăm ca procesul de reformă să se bazeze pe o abordare inclusivă care să implice toate părțile, prin consultări ample. Un astfel de proces trebuie să se desfășoare în interesul tuturor cetățenilor români. Acest lucru necesită, de asemenea, ca toți actorii implicați să ia în considerare opiniile și propunerile de sprijin oferite de experții juridici români și internaționali, pentru a evita o și mai mare alterare a progreselor remarcabile înregistrate în domeniul justiției de România în ultimele două decenii.

Ordonanțele de urgență care par a fi în curs de discuție pot avea un impact negativ asupra independenței justiției românești, ceea ce ar slăbi încrederea cetățenilor și a partenerilor României în sistemul judiciar, dar și în guvernul României.

În opinia țărilor partenere, este esențial ca România să țină seama de recomandările organismelor Consiliului Europei, cum ar fi Comisia de la Veneția și GRECO, ale Parlamentului European, ale Consiliului Uniunii Europene și ale Comisiei Europene din ultimul său raport în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și să asigure o justiție eficientă, transparentă și imparțială.

Modificările anticipate prezintă un risc de încălcare a valorilor comune. În plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durată asupra dezvoltării economice a țării. Faptul că România deține în prezent președinția Consiliului Uniunii Europene îi conferă o responsabilitate specială. Îndemnăm Guvernul României și toți actorii implicați să țină seama în mod corespunzător de această declarație comună și să reafirme angajamentul politic al României de a susține valorile noastre comune”.


Foto: Mediafax