12.000 de locuințe noi vor apărea pe harta Bucureștiului anul acesta. Prețurile cresc cu 5-7%

Andreea Neferu 10/04/2017 | 12:43 Ştiri
12.000 de locuințe noi vor apărea pe harta Bucureștiului anul acesta. Prețurile cresc cu 5-7%

Circa 12.000 de locuințe aflate în construcție în București și în zonele limitrofe ar urma să fie livrate până la finalul acestui an, iar construcția altor 2.000 de unități ar urma să fie demarată în perioada următoare, cu termen de finalizare în 2018, potrivit companiei de consultanță imobiliară Coldwell Banker România. În contextul în care cererea din piață înregistrează un plus considerabil, prețurile de tranzacționare sunt așteptate să crească cu 5-7% anul acesta.

Cea mai mare pondere a locuințelor care ar urma să fie finalizate în acest an în București și împrejurimi se încadrează în segmentul mass market, adică 59,5% sau peste 7.200 de unități, în creștere față de anul anterior cu aproximativ șase procente. În această piață, principala modalitate de achiziție este reprezentată de programul de finanțare Prima Casă, care susține 75% din tranzacțiile de pe zona de mass market, cu prețuri cuprinse între 700 și 950 de euro pe metru pătrat util.

Pe de altă parte, circa 37% din locuințele ce ar urma să fie gata anul acesta pot fi încadrate în segmentul mediu, cu prețuri de tranzacționar între 1.100 și 1.300 de euro pe metru pătrat util, în timp ce pe segmentul de lux sunt dezvoltate circa 500 de locuințe, sau 3,5% din totalul de 12.000 de unități din București și împrejurimi. Cea mai mare pondere a unităților care ar urma să fie finalizate în acest an, 28,8%, se află în zona de vest a orașului, zonele de nord și cea de sud generând fiecare aproximativ 23% din oferta ce ar urma să fie pusă pe piață de către dezvoltatori, în timp ce în zonele semicentrale vor fi livrate aproximativ 1.600 de apartamente (13% din oferta nouă).

Indicele de accesibilitate a achiziționării unei locuințe noi, realizat de către Coldwell Banker România, care arată în cât timp poate plăti un angajat integral o casă, a ajuns la un minim istoric, datorită creșterii generale a salariilor și a stabilității cursului de schimb. Astfel, în prezent sunt necesare aproape 114 salarii medii pe economie sau o perioadă de mai puțin de nouă ani și jumătate pentru achiziționarea unui apartament nou cu două camere în București, comparativ cu 119 salarii în urmă cu un an sau o perioadă de aproape 10 ani și față de 395 de salarii medii pe economie sau o perioadă de aproape 33 de ani cât s-a înregistrat în momentul de vârf al pieței, la începutul anului 2008.


FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.