10 cazuri de tromboză post-vaccinare şi în România. Valeriu Gheorghiţă: Niciunul nu este încă confirmat medical

Elena Marinescu 16/03/2021 | 18:02 Ştiri
10 cazuri de tromboză post-vaccinare şi în România. Valeriu Gheorghiţă: Niciunul nu este încă confirmat medical

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că au fost raportate la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, după vaccinarea anti-COVID, modificări ca coagulare sau evenimente trombotice, însă niciunul dintre aceste cazuri nu este încă confirmat din punct de vedere medical.

Gheorghiţă a spus că există „dubii foarte mari supra veridicităţii” datelor, însă acestea necesită o confirmare şi o investigare completă din punct de vedere medical.

La ANMDM au fost raportate de pacienţi 10 modificări ca coagulare sau evenimente trombotice, tromboembolice, niciunul dintre ele nu este încă confirmat din punct de vedere medical şi investigat. Ne-am uitat peste aceste date chiar în cursul şedinţei.

Pot să vă spun că există dubii foarte mari supra veridicităţii acelor date, dar ele necesită o confirmare şi o investigare completă din punct de vedere medical.

Nicio reacţie adversă raportată de profesioniştii din domeniul sănătăţii nu menţionează un eveniment tromboembolic. De asemenea, sunt alte două evenimente raportate şi pentru, de pildă, compania Pfizer. În ceea ce priveşte tipul loturilor, erau trei loturi diferite din care se raportau aceste evenimente„, a spus reprezentantul CNCAV.

El a afirmat că majoritatea acestor reacţii au fost raportate în perioada 11-14 martie. „Un lucru poate important de precizat este că majoritatea din aceste reacţii au fost raportate în perioada 11-14 martie, după ce a apărut acest semnal mai degrabă în spaţiul public.

Evident că toate aceste tipuri de raportare sunt analizate cu maximă rigurozitate şi seriozitate şi în momentul în care vor fi finalizate toate detaliile cazurilor vom veni şi vom prezenta aceste date„, a mai arătat Gheorghiţă.

Precauţie maximă în Europa

Numeroase țări, printre care Germania și Franța, au suspendat utilizarea sa, după câteva cazuri grave de probleme sanguine în Europa. Deocmadată nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate, iar deciziile autorităților sanitare divizează experții, scrie AFP.

De o săptămână, rar a existat o zi fără ca o țară sau alta să nu suspende vaccinarea cu acest ser. Austria a lansat mișcarea în 8 martie, suspendând un lot de vaccinuri după moartea unei infirmiere de 49 de ani care fusese vaccinată cu AstraZeneca. De atunci, alte țări au luat decizii similare.

De fiecare dată, autoritățile sanitare au luat decizii care reacționau la apariția unor cazuri, în țările respective sau în străinătate, unde persoane vaccinate au dezvoltat probleme sanguine uneori mortale. Potrivit HotNews, a fost vorba fie de probleme cu coagularea, ca în Austria, fie formarea de cheaguri de sânge. În Franța a fost semnalat un singur astfel de caz grav după un vaccin AstraZeneca.

Iar autoritățile recunosc: nu există nicio legătură dovedită între aceste probleme de sănătate și acest vaccin, cu excepția cronologiei. Dacă vaccinarea este suspendată, este doar pentru a oferi timpul necesar pentru a se asigura că nu există un astfel de raport, un proces care necesită o adevărată anchetă științifică.

Când folosim un produs relativ recent cum sunt toate aceste vaccinuri, ele trebuie supravegheate ca laptele pe foc și, imediat ce există o semnalare, chiar dacă nu credem în ea, trebuie totul oprit„, aprecia joi expertul elvețian în vaccinare Claire-Anne Siegrist, la RTS.

Această abordare lasă însă nedumeriți numeroși alți experți, care subliniază că problemele de sănătate nu par a fi mai frecvente la vaccinul AstraZeneca în raport cu celelalte folosite în Europa, Pfizer/BioNTech și Moderna.

„Se merge prea departe”

Într-un comunicat publicat duminică, AstraZeneca subliniază că aceste cazuri de tromboze după vaccinarea cu produsul său sunt „similare” cu cele întâlnite la celelalte două vaccinuri.

Aceste afirmații sunt susținute de cifrele oficiale din Marea Britanie, una dintre țările cele mai avansate în campania de vaccinare.

Este perfect rezonabil să fie studiată cu atenție legătura între vaccinuri și problemele de coagulare, dar se merge prea departe (împiedicând) oamenii să primească vaccinurile care le pot preveni îmbolnăvirea„, declară Stephen Evans, epidemiolog la London School of Hygiene and Tropical Medicine, citat de Science Media Centre.

Potrivit AstraZeneca, cazurile de tromboze sunt net inferioare mediei în rândul populației. Acest lucru nu înseamnă că vaccinul nu are efecte indezirabile. În Franța, datele autorității medicamentelor, ANSM, arată că aceste efecte sunt semnalate mai frecvent la AstraZeneca (0,66%) decât la Pfizer/BioNTech (0,19%) sau Moderna (0,12%).

Atunci când sunt grave, sunt în mare parte simptome apropiate de cazuri de gripă „deosebit de severă” cu, spre exemplu, accese de febră intensă. Unele efecte pot fi totuși mai grave, precum reacții alergice care împiedică respirația. Uniunea Europeană le-a adăugat în urmă cu câteva zile pe lista efectelor secundare potențiale ale vaccinului AstraZeneca.