Mark Zuckerberg, despre scandalul „Cambridge Analytica”: Este greșeala mea. Facebook se luptă continuu cu Rusia

NewMoney 11/04/2018 | 10:30 Ştiri
Mark Zuckerberg, despre scandalul „Cambridge Analytica”: Este greșeala mea. Facebook se luptă continuu cu Rusia

Directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a fost audiat timp de cinci ore, marți, în comisia Juridică și cea de Comerț ale Senatului Statelor Unite, pe tema scandalului „Cambridge Analytica”, iar evenimentul a fost transmis în direct atât la televizor, cât și pe rețeaua de socializare. Printre altele, cofondatorul Facebook și-a asumat răspunderea în legătură cu hibele descoperite, a anunțat ce măsuri de prevenire va lua și a mărturisit că luptă în permanență cu Rusia, care încearcă să exploateze resursele platformei.

Mark Zuckerberg a spus, cu regret, că în mod evident nu a făcut suficient pentru a preveni ca rețeaua Facebook să fie folosită pentru a face rău şi că greşeala este a sa. „Acest lucru se aplică pentru fake news şi pentru ingerinţa în alegeri. Nu am privit o imagine mai largă a responsabilităţii noastre. Asta a fost o mare greşeală. A fost greşeala mea şi îmi pare rău. Eu am creat Facebook, eu îl conduc şi eu sunt responsabil pentru ceea ce se întâmplă pe această platformă”, a adăugat el, potrivit News.ro.

Acţiunile Facebook au închis în urcare cu 4,5%, în timpul audierii lui Zuckerberg în Senatul SUA, transmite Reuters.

Citiți și: Datele a peste 110.000 de români au fost furate de Cambridge Analytica. Ce mesaj au primit de la Facebook

„Nu este suficient să conectăm oamenii, trebuie să ne asigurăm că acele conexiuni sunt pozitive. Nu este suficient să le oferim oamenilor o voce, trebuie să ne asigurăm că ei nu folosesc această voce pentru a le face rău altor oameni sau pentru a răspândi informaţii eronate. Nu este de ajuns să le oferim oamenilor control asupra informaţiilor lor, trebuie să ne asigurăm că dezvoltatorii cărora ei le oferă aceste informaţii le protejează, de asemenea”, a explicat Mark Zuckeberg, cofondatorul Facebook.

FOTO: Hepta / Mediafax

 

„Va dura ceva timp să realizăm toate schimbările pe care trebuie să le facem, dar eu sunt hotărât să reuşim. Acest demers include modul în care protejăm informaţiile oamenilor şi în care protejăm alegerile din lume”, a continuat Zuckerberg.

Facebook se luptă continuu cu Rusia

Facebook se luptă în permanență cu operatori ruşi care încearcă să exploateze resursele platformei de socializare și care „vor continua să devină mai buni”, a mai adăugat Mark Zuckerberg, în timpul audierilor de marți, anunță presa străină.

Citiți și: Facebook a închis peste 270 de pagini controlate de o organizație din Rusia

Senatorii americani au atras atenţia că Facebook va întâmpina dificultăți în verificarea surselor fondurilor investite în reclame politice, precizând că o operaţiune a Rusiei ar putea folosi o companie offshore şi o adresă de e-mail. Zuckerberg le-a dat dreptate senatorilor și a afirmat că Facebook dezvoltă în prezent noi instrumente pentru a identifica aceste conturi false. „Sunt oameni în Rusia angajaţi să încerce să exploateze sistemele noastre, precum şi alte sisteme. Trebuie să investim în a ne dezvolta şi în acest domeniu”, a spus Mark Zuckerberg.

Zuckerberg a afirmat că cel mai important lucru care îl preocupă în prezent este să se asigure că nu va interveni nimeni în alegerile care vor avea loc în acest an.

Ce măsuri de prevenire va lua Zuckerberg

„Mai întâi, înţelegem exact ce a făcut Cambridge Analytica şi vom informa toate persoanele care au fost afectate. Ce ştim acum este că Cambridge Analytica a accesat abuziv informaţii, cumpărându-le. Când am contactat Cambridge Analytica iniţial, reprezentanţii companiei ne-au spus că au şters datele. Acum o lună, am auzit noi informaţii potrivit cărora această promisiune a fost falsă. În prezent, lucrăm cu guverne din SUA, Regatul Unit şi din jurul lumii pentru a realiza un audit complet a ceea ce am făcut şi pentru a ne asigura vă vor şterge orice date deţin încă”, a precizat Mark Zuckerberg.

Citiți și: Ce țară vrea să blocheze accesul cetățenilor la Facebook. Motivele care stau în spatele acestei decizii

Citiți și: Google investește 300 de milioane de dolari pentru a opri știrile false. Ce planuri are gigantul american

„Pentru a ne asigura că vreun alt dezvoltator de aplicaţii nu foloseşte date în mod impropriu, investigăm fiecare aplicaţie. Pentru a preveni dezvoltarea acestei situaţii, ne asigurăm că nu pot accesa la fel de multă informaţie. Vestea bună este că am făcut deja schimbări majore pe platforma noastră în 2014, care ar fi putut preveni această situaţie cu Cambridge Analytica să se întâmple din nou astăzi”, a explicat el.

„Însă, sunt mai multe lucruri de făcut. Principala mea prioritate a fost întotdeauna misiunea noastră socială de a conecta oamenii. Publicitarii şi dezvoltatorii nu vor avea prioritatea în fața acestui obiectiv, atât timp cât eu conduc Facebook”, a mai spus Zuckerberg.

 

 


FOTO: Hepta / Mediafax