Un fost olimpic la informatică și stagiar la Facebook și Google pregătește programatorii de top ai României

Andrei Dumitru 15/04/2021 | 12:04 Ştiri
Un fost olimpic la informatică și stagiar la Facebook și Google pregătește programatorii de top ai României

Fondată în 2017 de Petru Trîmbițaș, fost olimpic la informatică, cu stagii la Facebook și Google, WellCode are trei linii de business: reconversie profesională pentru cei care vor să facă din programare o profesie, cursuri care oferă upgrade profesioniștilor IT sau din domenii tehnice și pregătirea gratuită a elevilor pentru olimpiada de informatică ori examene.

WellCode, care furnizează de cursuri de programare IT și servicii de mentorat țintește dublarea cifrei de afaceri până la 4 milioane de lei în acest an, după ce a încheiat primul trimestru cu încasări de 1,5 milioane de lei și o creștere cu peste 60% a numărului de cursanți în luna martie. Pe termen mediu, compania își propune să devină liderul pieței furnizorilor de cursuri IT din România, în prezent fiind pe locul 5 în topul de profil la nivel național.

100 de mii de români s-au înregistrat în platforma WellCode

WellCode se adresează tuturor celor care vor să învețe programare, fie că sunt la început de drum în carieră, fie că vor să facă o schimbare în viața profesională, fără a renunța la jobul pe care îl au sau a absolvi o facultate de profil. Astfel, pe wellcode.ro se pot înscrie angajați sau studenți din alte domenii, fără experiență în programare, persoane autodidacte care vor să-și schimbe jobul precum și persoane care știu deja programare și care vor să ajungă în companii deprestigiu, cum ar fi Google sau Facebook.

Metoda de învățare pe care o oferim noi este diferită: un program de mentorat care permite fiecărui cursant să progreseze în ritmul său, susținut permanent de echipa noastră de mentori. La WellCode, cursantul învață cum să codeze iar acesta este un diferențiator important pentru că practic îi oferă instrumentele pentru a atinge un nivel superior de profesionalizare. În tehnologie, trebuie să fii permanent cu un pas înainte față de ceea ce se cere la interviul de angajare. O companie din domeniul tehnologiei ține cont la angajare de stilul de gândire al candidatului mai mult decât de numărul sau complexitarea programelor pe care le știe acesta”, explică Petru Trîmbițaș, fondatorul WellCode.

Din echipa WellCode fac parte 22 de tineri programatori, care sunt mentori și adviseri atât pentru cei care vor să învețe programare, cât și pentru cei care vor să-și perfecționeze aptitudinile, pentru a deveni mai buni și a-și crește veniturile. O statistică efectuată de companie arată că 80% dintre cei care aplică pentru cursurile Wellcode sunt bărbați, iar un interes semnificativ pentru cursurile WellCode îl au elevii și studenții. Cel mai tânăr cursant WellCode are 11 ani și este elev în clasa a VI-a, iar cel mai vârstnic are 68 de ani și este pensionar. Printre cursanții Well Code s-au numărat în ultima perioadă persoane cu meserii sau situații personale diverse, de la șoferi profesioniști de TIR, profesioniști angajați în alte domenii, până la mame cu copii mici. Rata de angajare în rândul celor care finalizează cursurile WellCode depășește 95%.

Din 2017 și până în prezent, 100.000 de persoane s-au înregistrat pe platformă, cu acces gratuit la prima etapă de pregătire profesională, un curs interactiv de șapte zile, în timpul căruia învață noțiunile de bază, scriu coduri și sunt evaluați. La finalul acestei etape, dacă au obținut scorul de 100 de puncte, urmează o discuție gratuită cu un expert WellCode, care include o analiză a nivelului de învățare și a obiectivelor cursantului. În urma analizei, se face planul continuării cursului pe termen lung și, implicit, nivelul investiției financiare personale.

Pe lângă furnizarea de cursuri de programare, WellCode oferă pregătire gratuită elevilor care vor să facă performanță la concursurile școlare de profil. Până acum, mentorii au pregătit gratuit peste 30 de elevi olimpici, care s-au calificat și au avut rezultate foarte bune la olimpiadele de informatică din țară și la concursuri internaționale. La cursuri se pot înscrie atât persoane din România, cât și din afara țării.

În opinia fondatorului WellCode, deși cererea de programatori pe piața din România este în creștere, calitatea celor care aplică pentru un job în programare este în scădere.

Programul de mentorat este construit pe patru piloni care dau rezultate mult mai bune decât curricula obișnuită, pentru că se bazează pe un orar flexibil, pe adaptarea curriculei la ritmul de învățare al cursantului, pe ”învățare 360 de grade” și pe suport constant din partea echipei de experți WellCode. ”WellCode este ecosistemul de învățare care oferă mentorat, coaching și informații relevante celor care își doresc să învețe programare pentru o viață mai bună și un statut social confortabil. Programul de mentorat îi ajută pe cursanți chiar și să se pregătească pentru interviul de angajare. Interesant este că am avut cazuri în care, după absolvire, unii dintre cursanți s-au angajat pe tehnologii total diferite față de cele pe care aveau experiență, tocmai datorită stilului de gândire și a abilităților dezvoltate în timpul cursului”, a explicat Petru Trîmbițaș.

Vrem să fim soluția la care apelează oamenii atunci când vor să învețe programare, fie că vorbim despre elevi care vor să se pregătească pentru olimpiade și vor să ajungă foarte buni, fie că vorbim despre oameni care vor să facă reconversie profesională sau care vor programarea ca primă meserie. Pregătirea este gândită pe termen lung, adică până la atingerea scopului de către fiecare cursant. Chiar dacă și noi avem o programă și câteva module prin care trecem, preferăm să ne concentrăm foarte mult pe ce vor ei să facă și pe asistența de care au nevoie din partea noastră: suport zilnic, suport pe platformă și asistență pe parcursul învățării. Pe măsură ce fiecare avansează, primește un mentor mai avansat, cu care duce lucrurile la final”, explică fondatorul WellCode.

Olimpic la informatică pentru a strânge bani de computer

Petru Trîmbițaș are 26 de ani și a început să studieze informatica în clasa a IX-a, din dorința de a câștiga bani pentru a-și cumpăra un computer de gaming. A participat la Olimpiadele de informatică și s-a calificat la faza națională în toți anii de liceu, obținând mențiuni și medalia de argint. Primii bani din informatică i-a câștigat în clasa a XII-a, dar mult-doritul calculator de gaming și l-a cumpărat în anul II de facultate.

A absolvit Facultatea de Informatică din cadrul UBB Cluj Napoca, a urmat stagii plătite de internship la Facebook în New York și la Google dar a decis să revină în România și să devină antreprenor și mentor pentru tinerii pasionați de informatică și pentru oricine dorește să devină bun programator. În prezent este coach la WellCode.