Banca Mondială: Sărăcia îi ajută pe politicienii populiști să ajungă la putere

Gabriel Bucur 09/03/2018 | 19:30 Ştiri
Banca Mondială: Sărăcia îi ajută pe politicienii populiști să ajungă la putere

Inegalitățile economice, „în creștere în multe părți ale Uniunii Europene încă din 1990”, alimentează politica populistă, avertizează Banca Mondială, potrivit euobserver.com.

Cei săraci au sărăcit și mai mult, în timp ce bogații s-au îmbogățit, este una dintre concluziile unui raport realizat de Bănca Mondială. Organizația americană de dezvoltare a transmis că, în Uniunea Europeană, veniturile celor mai săraci 10% au scăzut cu 7% în ultimele decenii, în timp ce câștigurile celor mai bogați 10% au crescut cu 66%.

Totodată, raportul arată că, în ciuda creșterilor economice din ultimii ani, regiunile sărace din unele părți ale Europei de Est, precum Ungaria și Polonia, au un Produs Intern Brut pe cap de locuitor cu 50% mai mic decât media UE.

Banca Mondială prezintă și tendința din sudul continentului, unde Grecia, Italia și Spania rămân în urmă cu dezvoltarea față de media UE, din cauza productivității scăzute și a creșterii economice lente.

Citiți și: O lume fără lideri: cum va arăta Germania după ce Merkel nu va mai fi cancelar

În Europa, evoluția tehnologică a eliminat 15% din joburile care implică munca manuală, în ultimii 15 ani. Țările cele mai afectate de automatizarea muncii au fost Austria, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, România și Slovenia, arată raportul.

Sărăcia și pesimismul, „hrana” populismului

Pesimismul economic trebuie luat „foarte în serios” de către instituțiile UE, avertizează specialiștii, care mai precizează că acest pesimism poate fi ușor de exploatat de către politicienii populiști.

„Uniunea Europeană crește, dar europenii nu se unesc”, a declarat Arup Banerji, șefa departamentului responsabil de țările UE, din cadrul Băncii Mondiale. „Mașinăria se va opri dacă nu se iau măsuri pentru a le asigura oamenilor beneficii egale”, a explicat situația, plastic, Kristalina Georgieva, directoarea executivă a Băncii Mondiale, potrivit euobserver.com.

Citiți și: Verdict: Criză. Pe ce se bazează profeții care anunță apropierea unui nou tsunami economic

Georgieva a mai precizat că riscul apare acolo unde oamenii simt că nu le sunt respectate drepturile, sunt dezamăgiți și abandonați. „Va exista un teren fertil pentru populism – nu neapărat pentru cei care vin cu soluții, cât pentru cei care vin cu sloganul potrivit”, a adăugat ea.

„Mașinăria de convergență a Uniunii Europene continuă să funcționeze, dar nu pentru toată lumea și există semne ale unor decalaje tot mai mari. Europenii cu venituri mici rămân în urmă pe piața muncii, în majoritatea țărilor din UE, și, dacă nu se iau măsuri, inegalitatea va crește”, a conchis directoarea executivă a Băncii Mondiale.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.