Twitter și TikTok se gândesc să fuzioneze ca să-i facă în ciudă lui Donald Trump

NewMoney 11/08/2020 | 11:40 Ştiri
Twitter și TikTok se gândesc să fuzioneze ca să-i facă în ciudă lui Donald Trump

Twitter este cel mai recent nume apărut între potențialii cumpărători ai operațiunilor TikTok din Statele Unite, după ce președintele Donald Trump a semnat ordinul executiv care ar urma să interzică aplicațiile TikTok și WeChat să opereze pe teritoriul SUA dacă nu vor fi vândute de compania-mamă din China.

Deși Twitter nu are puterea financiară a gigantului Microsoft, de asemenea interesat de achiziție, mutarea vine ca o surpriză, mai ales în contextul conflictului deschis între Twitter și Administrația Prezidențială americană.

The Wall Street Journal a scris, sâmbătă, că rețeaua de socilizare a avut discuții preliminare cu TikTok despre achiziționarea operațiunilor din Statele Unite, relatează cnet.com.

Giganții Microsoft, Apple, Google și Facebook au fost nominalizați de presă ca posibili cumpărători, iar Microsoft a admis că urmărește încheierea unei înțelegeri.

Trump își dorește ca TikTok să fie achiziționată de o companie americană

Luni, Trump a stabilit data de 15 Septembrie drept termen limită pentru TikTok pentru a găsi un cumpărător american. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, a adăugat el, va fi determinat să blocheze utilizarea aplicației pe teritoriul țării.

Potrivit ordinului care vizează TikTok, ”culegerea masivă de date în mod automat de la utilizatorii săi, precum datele de locație și istoricul căutărilor ar permite partidului comunist chinez acces la informații private despre utilizatorii americani, permițând Chinei să localizeze angajații federali, să contruiască dosare cu informații personale în scopuri de șantaj și spionaj comercial”.

O tranzacție între Microsoft și TikTok ar putea valora între 10 și 30 de miliarde de dolari, a relatat CNBC.

Secretarul de stat Mike Pompeo vehiculase deja ideea interzicerii TikTok în Statele Unite, deoarece este proprietatea companiei chineze ByteDance. Administraţia de la Washington a înăsprit în ultima vreme măsurile împotriva firmelor IT din China, avertizând că acestea prezintă riscuri de securitate.

„TikTok este supusă unei investigaţii a CFIUS şi îi vom face o recomandare preşedintelui în această privinţă, săptămâna aceasta”, a spus Mnuchin, aflat alături de preşedintele Donald Trump, care a confirmat: „Suntem cu ochii pe TikTok”, potrivit Agerpres.

În contextul tensiunilor dintre SUA și China, America se gândește să interzică aplicația TikTok și alte rețele sociale din China. TikTok este celebră pentru micile clipuri video devenite virale și pentru faptul că are un public mult mai tânăr decât Facebook. Estimările sunt că TikTok are 800 de milioane de useri în lume, dintre care 120 de milioane în SUA.

Conflictul dintre Trump și Twitter

În luna mai, după ce Trump a ameninţat că va pune armata să tragă în protestatari, Twitter a ascuns şi marcat comentariul. El putea fi încă vizualizat după apăsarea unui buton – „Acest Tweet a încălcat regulile Twitter în ce priveşte glorificarea violenţei. Twitter, a hotărât, însă, că este în interesul publicului ca acest Tweet să rămână accesibil”.

A fost al doilea episod de conflict deschis dintre preşedintele Trump şi reţeaua socială pe care acesta postează de zeci de ori în fiecare zi. Anterior, Twitter marcase două postări ale lui Trump în care acesta propaga informaţii false cu privire la votul prin corespondenţă. Represaliile preşedintelui american nu au întârziat să apară – el a ameninţat că va închide reţelele sociale. Trump a și semnat un decret prezidenţial prin care platforme precum Twitter sau Facebook vor putea fi date în judecată dacă se consideră că au blocat sau au etichetat în mod eronat drept false unele postări ale utilizatorilor.