Toți banii lui Daniel Dines

Până să cumpere 5% din acțiunile One United, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România, deja legendarul Daniel Dines părea un IT-ist preocupat exclusiv de destinul UiPath, compania de in­teligență artificială care l-a făcut miliardar. În realitate, nici înainte de achiziția de la One United – compania care a remodelat cu turnuri de locuințe și de birouri peisajul din nordul Bucureștiului –, lucrurile nu stăteau deloc așa. Dines a participat la tranzacții de peste 130 de milioane de dolari în companii teh­no­logice doar în ultimele 12 luni, potrivit platformei dealroom.co. (Ca o precizare, suma a crescut de la 97 de milioane de dolari la 133 de milioane de dolari chiar în timpul redactării acestui articol.)

Excepția. Despre antreprenorii care se îmbogățesc dintr-o singură companie, în general, se crede că au șanse ridicate de a-și diminua considerabil averea dacă fac investiții în domenii pe care nu le stăpâ­nesc. Din informațiile publice până la această oră, am putea spune că nu va fi și cazul lui Dines: plasamentul său imobiliar este mai degrabă excepția decât regula.

Înainte de a face un inventar al investițiilor sale în tehnologie, trebuie amintit că averea sa de 8,2 miliarde de dolari (potrivit ediției americane a revistei Forbes) este compusă în continuare într-o proporție covârșitoare din acțiunile pe care le deține la UiPath. În urma listării pe New York Stock Exchange, compania pe care a fondat-o în urmă cu 15 ani (și care până relativ recent era total necunoscută) a primit din partea investitorilor o evaluare de 35-40 de miliarde de do­lari. La două zile după listare, mai precis pe 23 apri­lie 2021, antreprenorul vindea aproape 1,4 milioane de acțiuni UiPath la un preț mediu de 56 de dolari pe acțiune, încasând 77,5 milioane de dolari. Însă investiții face din 2019 (cel puțin), după cum indică un istoric realizat de Crunchbase.

Cea mai recentă datează din prima jumătate a lui iunie, fiind realizată în cadrul unei runde de serie B, în MaintainX, o platformă mobilă care îmbunătățește fluxul de lucru în fabrici, cu sediul la San Francisco. Suma totală atrasă în cadrul seriei se ridică la aproape 40 de milioane de dolari, iar printre investitori, alături de Dines, se mai află fonduri precum Amity Ventures, Vulcan Capital, August Capital sau Brandon Deer, șeful strategiei de la UiPath. De subliniat că veniturile MaintainX au crescut de 12 ori pe fondul pandemiei.

Cu doar două zile înainte de a deveni acționar în MaintainX, cel mai bogat român participa la o rundă de investiții (de serie A) în valoare de 28 de milioane de euro în Avi Medical, un startup de telemedicină cofondat de antreprenorul român Vlad Lata, potrivit Therecursive, platformă regională de jurnalism care acoperă și România. Prima investiție într-o compa­nie aflată la granița dintre medicină și tehnologie o făcea în decembrie 2019. Ne referim la Ezra AI, furnizor al unei tehnologii care detectează cancerul în forme incipiente combinând imagistica și inteli­gența artificială.

De departe, cea mai spectaculoasă investiție a sa de până acum este cea în Hopin, o platformă digitală de evenimente al cărei business a explodat în pan­demie, evaluată în martie 2021 la 5,6 miliarde de do­lari. Este, practic, singurul unicorn din portofoliul privat al lui Dines.

La începutul lui iunie a mai cumpărat acțiuni în Spiff, un startup de automatizare a procesului de vânzări, al cărui business este comparabil cu cel al unei investiții de prin martie – Dooly, o companie din Canada. Tot în 2021 s-a implicat și în proiectul Luminovo, un startup tehnologic din Germania, aflat la o primă rundă de investiții în valoare de aproape 5 milioane de euro.

Și anul trecut a cumpărat participații în patru companii. Pe lângă Hopin, în vizorul lui Dines s-au aflat Resistant AI (o soluție de securitate pentru sistemele de inteligență artificială), Lokalise (un sistem automatizat de traduceri destinat companiilor în expansiune) și Harbr (facilitează schimbul de date între companii).

Dines și România. Cu siguranță, Dines nu se va opri aici. Nu este exclus să vedem alte investiții inclusiv în România, chiar și în domenii din afara tehnologiei, așa cum a fost plasamentul de la One United. Forțând un pic lucrurile, averea lui Dines (nu neapărat lichiditățile sale disponibile) este considerabil mai mare decât investițiile străine directe făcute în România într-un singur an: aproape 6 miliarde de dolari în 2019. Nu am luat în calcul ultima raportare din 2020 (cu 60% mai mică), având în vedere că pandemia este un eveniment nerecurent. Cât despre fondurile de venture capital, multe dintre acestea se află ele însele într-o fază de startup, iar sumele pe care le pun la bătaie sunt, de multe ori, neglijabile. Iar încercarea lui Radu Georgescu de a capitaliza un fond cu am­biții regionale cu circa 100 de milioane de euro (120 de milioane de dolari) a fost sortită eșecului.

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.