S&P a revizuit ratingul României de la stabil la negativ din cauza depăşirii ţintei de deficit

NewMoney 11/12/2019 | 10:07 Ştiri
S&P a revizuit ratingul României de la stabil la negativ din cauza depăşirii ţintei de deficit

Agenţia de evaluare Standard & Poor’s Global Ratings a anunţat că a revizuit perspectiva asupra României la negativă, de la stabilă, în principal din cauza depăşirii ţintei de deficit bugetar pentru acest an, dar a menţinut ratingul creditului suveran în monedă străină şi pe termen scurt la „BBB- / A-3”.

Guvernul estimează, pentru acest an, un deficit bugetar de 4,4% din PIB, peste limita de 3% impusă în cadrul Tratatului de la Maastricht.

Pentru anul viitor, Guvernul estimează un deficit bugetar pe cash de 3,6% din PIB.

Standard & Poor’s a avertizat că, având în vedere că deficitul poate uşor depăşi 3% din PIB şi anul viitor, este posibil ca România să nu poată evita intrarea în procedura de deficit excesiv.

Înrăutăţirea ratingului României ar putea pune presiune suplimentară pe costurile de împrumut şi cursul de schimb, în contextul în care leul s-a depreciat deja puternic în ultima lună.

Cel mai mare nivel, pentru euro, anunţat vreodată de BNR, a fost de 4.7808 lei/euro, atins în 21 noiembrie.

Dancă: Face referire la situaţia din finanţele publice, care nu este în zona de responsabilitate a actualului Guvern

Şeful Cancelariei primului ministru, Ionel Dancă, anunţă că revizuirea perspectivei României de către analiştii de la Standard & Poor’s Global Ratings, face referire la situaţia din finanţele publice, care nu este în zona de responsabilitate a actualului Guvern. ”Este notat faptul că, pe final de an, au fost anunţate măsuri de consolidare fiscală şi bugetară care dau încredere investitorilor că perspectiva României se poate îmbunătăţi”, a spus Dancă.

Dancă a precizat că analiştii au menţionat măsurile luate de actualul Guvern, care ar putea îmbuătăţi situaţia.

”Vă atrag atenţia că în analiza celor de la S&P este notat faptul că, pe final de an, au fost anunţate măsuri de consolidare fiscală şi bugetară pentru final de an, care dau încredere investitorilor că perspectiva României se poate îmbunătăţi. Este o schimbare de perspectivă şi, în acelaşi timp, au fost observate de analiştii financiari, măsurile actualului Guvern în vederea consolidării fiscale şi bugetare. Noi avem încredere că aceste măsuri vor avea rezultatul dorit, de recâştigare a încrederii investitorilor şi pieţelor financiare în politica bugetară a actualului Guvern”, a mai spus Dancă.