Șomaj tehnic: Ce înseamnă și în ce condiții se acordă

NewMoney 24/03/2020 | 15:03 Ştiri
Șomaj tehnic: Ce înseamnă și în ce condiții se acordă

În contextul pandemiei de coronavirus, mai multe companii se văd nevoite să-și trimită angajații în șomaj tehnic. Guvernul României a anunțat că vă suporta cheltuielile legate de intrarea angajaților în șomaj tehnic.

Codul muncii este cel care prevede ideea de șomaj tehnic, chiar dacă prevederile legale nu indică în mod expres această denumire. Este vorba de acea situație de dificultate ce permite angajatorului să-și întrerupă temporar activitatea, scrie avocatnet.ro

Dacă activitatea este întreruptă temporar din motive economice, tehnologice sau structurale, salariaților li se suspendă contractele individuale de muncă din inițiativa angajatorului. Adică fără aprobarea salariaților. Astfel, contractele sunt doar suspendate, dar relațiile de muncă nu încetează.

În perioada de întrerupere a activității, actul normativ prevede că salariații trebuie să primească o indemnizație lunară. Deși suma trebuie să fie de cel puțin 75% din salariul de bază, aceasta poate fi și mai mare de-atât. Practic, angajatorii pot alege să meargă și peste acel procent, dar în niciun caz nu pot merge sub el.

Pe durata perioadei de șomaj tehnic, salariații se află la dispoziția anajatorului, din moment ce relațiile de muncă dintre părți încă există. Atunci când se decide reluarea activității, salariații se întorc la lucru și primesc din nou salariile obișnuite.

O persoană care are contractul suspendat nu poate cere ajutorul de șomaj, din moment ce primește deja o indemnizație de la angajator. Însă, dacă relația contractuală dintre părți încetează în timpul suspendării, din motive ce nu țin de salariat, abia atunci se poate cere ajutorul de șomaj. Cu alte cuvinte, indemnizația de suspendare nu se poate cumula cu indemnizația de șomaj.

Guvernul va suporta cheltuielile cu șomajul tehnic

UPDATE. Guvernul simplifică procedurile de accesare a fondurilor pentru șomajul tehnic.

Guvernul a decis să asigure plata şomajului tehnic în proporţie de 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

„O altă măsură foarte importantă pe care am luat-o este aceea de a asigura plata şomajului tehnic, plata angajaţilor care intră în şomaj tehnic din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM, prin bugetul de şomaj. Practic, aici am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie şi multe companii, pentru că li s-au redus veniturile, li s-au redus încasările, cifra de afaceri, nu au veniturile necesare pentru a asigura plata salariilor angajaţilor şi exista riscul ca angajaţii să fie trimişi în şomaj, să fie daţi afară utilizându-se cazul de forţă majoră sau să li se suspende contractele de muncă. Decizia este de a plăti din bugetul fondului de şomaj 75% din salariul brut, cât este, practic, indemnizaţia lunară pentru perioada de şomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut”, a anunţat premierul Orban.

Ministrul de Finanţe a anunţat că se pregăteşte pentru scenariul în care aproape un milion de români vor fi trimişi în șomaj tehnic din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus.
Citeşte întreaga ştire: Cum și cui se acordă şomaj tehnic. Un milion de români riscă să ajungă în această situație

Șomajul tehnic al angajaților va fi suportat de stat în cazul a două categorii de companii:

  1. Prima e cea care a fost afectată direct de măsuri restrictive dispuse de autorități (hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacole etc.) prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență.
  2. A doua categorie de companii sunt cele care nu au fost afectate direct de măsuri restrictive, dar au fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei de coronavirus. Pentru a putea beneficia de această plată pentru salariații pe care nu îi pot permite să-și plătească, companiile trebuie să depună o declarație care să arate că le-au scăzut veniturile cu cel puțin 25%.

FOTO: Pixabay