Și totuși, ce vrea domnul Biden?

Care sunt măsurile de guvernare incluse în programul electoral al lui Joe Biden? Acum putem să privim mai atent, plecând de la premisa că sunt șanse mari ca noul președinte să pună în practică majoritatea promisiunilor prezentate în program.

Așadar, în materie de fiscalitate, Biden afirmă că va crește impozitele, dar în anumite condiții. De exemplu, pentru persoanele fizice care câștigă sub 400.000 de dolari pe an, programul Biden prevede că nu vor plăti niciun dolar în plus în materie de impozite. În schimb, rata maximă a impozitului pe ve­ni­tul persoanelor fizice va crește de la 37%, în acest moment, la 39,6%, iar pentru cei care câștigă mai mult de un milion dolari pe an, taxarea va fi la ace­lași nivel, fie că este vorba despre un venit salarial sau despre un venit provenit din investiții. Cu alte cuvinte, va conta suma câștigată, nu sursa de ob­ți­nere a banilor.

Rata de impozitare medie pentru companii va crește de la 21% la 28% (față de 35%, atât cât era în anul 2016, înainte de reforma fiscală a fostului preșe­dinte Trump). Dar modificarea de fiscalitate va intra în vigoare după anul 2021, pentru ca firmele să aibă timp să se pregătească de această schimbare.

În același timp, companiile care își mută pro­ducția în afara Statelor Unite vor plăti un impozit mai mare decât cele care lucrează pe teritoriul american, iar firmele care își păstrează fabricile în țară vor beneficia de deductibilități fiscale.

În ceea ce privește reforma sistemului de sănă­tate, programul lui Joe Biden arată că americanii vor avea posibilitatea să aleagă dacă doresc să contribuie la sistemul public de asigurări de sănătate. Programul electoral mai promite acordarea unor beneficii fiscale pentru cei care încheie o asigurare privată de sănătate.

MADE IN AMERICA“. Joe Biden are și el un plan „Made in America“, diferit, însă, de cel al lui Donald Trump. Este vorba despre investiții masive care să conducă la dezvol­tarea economiei americane. Pentru ca acest lucru să se întâmple, administrația noului președinte va redefini un produs „Made in Ame­rica“, în sensul că marfa respectivă trebuie să aibă în componență mai mult de jumătate din materii prime sau semifabricate produse în țară.

Astfel, guvernul federal va cheltui 400 de miliarde de dolari pentru a achiziționa produse americane, la care se va adăuga alocarea a 300 de miliarde de do­lari pentru investiții în domenii de cercetare-dezvol­tare și pentru tehnologiile viitorului, precum 5G, vehicule autonome sau inteligența artificială.

Infrastructura este un domeniu în care planurile democraților coincid cu cele ale republicanilor, în sensul că administrația Biden își propune să aloce, în următorii zece ani, 1.300 de miliarde de dolari pentru investiții. Va exista și un plan de urgență în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru refacerea autostrăzilor, drumurilor sau podurilor care se află în stare de degradare. De asemenea, intenția este de a investi în transportul feroviar, respectiv în infra­structură și în trenuri de mare viteză.

ACORDUL DE LA PARIS. În materie de mediu și energie, Joe Biden promite revenirea imediată în Acordul de la Paris, după ce SUA ieși­seră oficial chiar la începutul lunii noiembrie. Obiectivul este ca SUA să devină, până în 2050, o eco­nomie cu zero emisii de gaze cu efect de seră. Programul prevede investiții de 1.700 de miliarde de dolari în următorii zece ani, reprezentând scutiri de impozite pentru companii și anularea pro­gresivă a subvențiilor pentru energia obținută din materiale fosile. Planul va duce la crearea a zece mi­lioane de locuri de muncă.

Biden a precizat că nu se pune problema renun­țării la exploatarea petrolului și a gazelor de șist, dar nu se vor mai emite noi autorizații de exploatare pe terenuri federale. Programul democrat impune și limite pentru emisiile poluante din domeniul transportului, plus o țintă privind instalarea, până în anul 2030, a 500.000 de noi stații de reîncărcare pentru vehiculele electrice pe întregul teritoriu al SUA.

La capitolul educație, programul democrat își propune să finanțeze școlile aflate în zone dezavantajate, promite burse de studii în universitățile publice pentru studenții care provin din familii care au venit mai mic de 125.000 de dolari pe an și, de asemenea, prevede o ștergere a datoriilor de studii pentru cei care și-au achitat obligațiile în mod corect timp de 20 de ani.

Biden este de părere că sindicatele puternice au creat clasa de mijloc în SUA și de aceea promite măsuri de întărire a prezenței sindicale în compa­niile americane și aplicarea unor sancțiuni firmelor care împiedică acest proces. Totodată, noul preșe­dinte își propune să introducă, la nivel federal, un salariu minim de 15 dolari pe oră, să reglemen­teze telemunca și să încurajeze mobilitatea forței de muncă. După cum se poate vedea, Joe Biden are, așa cum este și normal, un program cu accente de stânga politică. Important ar fi ca administrația de­mocrată să nu meargă mai la stânga de atât.

Acest articol a aparut în numărul 103 al revistei NewMoney

Constantin Rudnițchi, realizator de emisiuni la Radio RFI România și la televiziunea Profit.ro. De asemenea, a fost redactor-șef adjunct al revistei economice Capital.