Secretele din spatele albumului „Welcome 2 America”, al lui Prince, lansat pe piață după cinci ani de la moartea artistului

Oana Borviz 09/09/2021 | 12:15 Timp Liber
Secretele din spatele albumului „Welcome 2 America”, al lui Prince, lansat pe piață după cinci ani de la moartea artistului

Este o raritate ca, printre producțiile lui Prince, să existe albume complete, dar nelansate. Așa că proaspăta apa­riție a „Welcome 2 America“ este o veste mare, una care ne amintește de versatilitatea și perfecționismul unui artist care privea lumea de sub o ploaie purpurie.

Cât timp a fost pe Pământ, Prince a lansat 39 de albume de studio. A fost un artist prolific și perfecționist, versatil și eclectic, cu personalitate flam­boa-iantă și androgină (ca David Bowie). Dar el a compus mult mai multe cântece decât pot fi cuprinse pe acele albume (vândute în peste 150.000 de exemplare, ceea ce l-a făcut unul dintre cel mai bine vânduți muzicieni din toate timpurile). Cel puțin 8.000 de piese (unele terminate, altele nu) zac în legendarul seif al lui Prince din Paisley Park, Minnesota, unde se aflau casa și studioul lui de înregistrări și unde astăzi există un muzeu dedicat artistului.

De aici, din subsolul complexului care adăpostește una dintre cele mai mari moșteniri muzicale (la care Prince nici măcar nu a avut acces o vreme, înainte să moară în 2016, pentru simplul fapt că uitase parola), a fost scoasă la lumină, pe 30 iulie, o raritate: „Welcome 2 America“, un album eclectic, sugestiv, subversiv și cât se poate de actual.

CASA SCLAVULUI“. Prince a înregistrat acest album în primăvara anului 2010, când împreună cu trupa sa The New Power Generation se pregătea pentru un turneu cu același nume. În timp ce turneul s-a concretizat, albumul a fost abandonat. Nimeni nu poate spune cu certitudine care a fost motivul pentru care mu­zi­cianul recompensat cu șapte premii Grammy a renunțat atunci la album, însă o explicație plauzibilă ar putea fi perfec­ționismul său, care-l făcea să-și gân­dească muzica în cel mai mic detaliu.

„Delirant de versatil“, cum îl numesc cei de la CBSNews.com, „Welcome 2 America“ este un album care, deși, în mare, face referire la societatea ameri­cană din primii ani ai președinției lui Ba­rack Obama, vorbește despre problemele extrem de actuale și universal valabile.

Piesele lui „documentează îngrijorările, speranțele și viziunile lui Prince pentru o societate în schimbare, prefigurând cu precizie o epocă de diviziune politică, dezinformare și o luptă reînnoită pentru justiția rasială“, declară reprezentanții moștenirii lui Prince.

America din cele 12 piese ale lui Prince este „țara celor liberi, casa sclavului“, este tărâmul tutu­ror posibilită­ților, dar și al deziluziilor, pă­mântul paradoxurilor și al inegalității sociale.

„Welcome 2 America“ nu este însă primul album în care Prince face astfel de comentarii, declarațiile politice și sociale s-au strecurat în muzica lui încă de la început: pe albumul „Sexuality“ (1981) îi îndemna pe americani să nu-i lase pe copii să se uite la televizor până când nu învață să citească; „Uptown“ (1980) era un cântec de protest despre discriminarea rasială din Minneapolis; „1999“ (1982) descria o apocalipsă nu­cleară; „Sign O’The Times“ (1987) se re­ferea la SIDA și la dezastrul Challenger (din 1986, când o navă spațială ameri­cană a explodat în aer, ucigându-i pe toți cei șapte membri ai echipajului).

BUCURII VISCERALE“. Unul dintre cele mai elaborate albume ale lui Prince – rea­lizat împreună cu mai mulți artiști, printre care Tal Wilkenfeld, chitarista care a cântat cu Jeff Beck, Eric Clapton și Mick Jagger –, „Welcome 2 America“ abor­dează rasismul, exploatarea, dezinforma­rea, celebritatea, capitalismul.

„Albumul echilibrează ideile dure cu bucuriile viscerale“, cum spun cei de la cotidianul american The New York Times; invocă fragilitățile Americii și provocările lumii contemporane, criza financiară din 2008, Google-ul și iPhone-ul; vorbește despre rasă, poli­tică și religie. „Viziunea lui George Orwell despre viitor este aici.

Trebuie să rămâ­nem fermi în credință în vremurile dificile din viitor“, cântă Prince într-una din piesele acestui album care sfidează ideea de gen muzical, lăsând ritmurile diferite să se topească unele într-altele (rock-funk, gospel-rock, blues-jazz, pop etc.).

Una peste alta, acest ultim album al lui Prince este unul pozitiv („Yes“ și „One Day We Will All B Free“ o dovedesc cel mai bine) și chiar dacă nu toate piesele sunt excepționale, „Welcome 2 America“ este unitar și complet.

„Nu este o bijuterie îngro­pată sau o în­toarcere la formă“, cum spun cei de la AllMusic.com, „ci un ins­tan­taneu al unui muzician excelent“, cu o voce ce putea să sune aspru sau catifelat, care putea să strige și să gâfâie, să exprime dezamăgire, seducție, disperare, mister.

„Welcome 2 America“ este un fel de „Purple Rain“, încapsulând o lume pe care Prince și-a imaginat-o perfect în acel cântec: aflată la capătul existenței, cu oamenii care împart iubirea sub o ploaie purpurie.