Scenariu de coşmar! Noile variante genetice ale coronavirusului pot da rezultate fals negative la teste

Elena Marinescu 08/01/2021 | 20:52 Ştiri
Scenariu de coşmar! Noile variante genetice ale coronavirusului pot da rezultate fals negative la teste

Variantele genetice ale coronavirusului SARS-CoV-2, inclusiv cea descoperită în Marea Britanie, pot afecta acurateţea unor teste moleculare COVID-19 şi să conducă la rezultate fals negative ale acestora, atenţionează Agenţia pentru Alimente şi Medicamente a SUA (FDA).

O analiză efectuată de FDA asupra a trei teste autorizate în SUA a relevat că acurateţea rezultatului acestora poate fi influenţată de noile variante ale coronavirusului SARS-CoV-2, deşi impactul nu pare să fie semnificativ, potrivit Reuters.

Prin urmare, agenţia americană recomandă combinarea testării cu observaţiile clinice şi repetarea testării cu teste diferite dacă în cazurile respective este în continuare suspectată o infecţie cu SARS-CoV-2.

Cât de periculoase sunt noile tulpini ale SARS-COV-2?

Conform experţilor, virusurile suferă în mod constant schimbări aleatorii ale materialului genetic. Unele astfel de mutaţii le oferă agenţilor patogeni noi avantaje – cum ar fi faptul că devin mai uşor de transmis.

Mutațiile unui virus sunt chestiuni normale în lumea medicală, toate virusurile, inclusiv SarS-CoV-2 având zeci și chiar sute de variante cunoscute încă de când au început să circule. Majoritatea nu au consecințe, iar câteva pot fi chiar dăunătoare supraviețuirii virusului, dar unele pot face ca acesta să fie mai infecțios sau mai amenințător pentru gazdă – oameni.

În luna decembrie, o variantă a noului coronavirus denumită B.1.1.7 a fost detectată în Marea Britanie şi o altă variantă similară, 501Y.V2, a fost descoperită în Africa de Sud.

Cele două variante prezintă mai multe mutații, dintre care una, numită N501Y, este în centrul atenției. Aceasta acţionează asupra proteinei spike a coronavirusului, un punct de pe suprafața sa care îi permite să se atașeze de receptorii ACE2 ai celulelor umane pentru a le penetra și joacă astfel un rol esențial în infecția virală. Mutaţia este cunoscută pentru sporirea capacităților de atașare a unui virus de receptorii ACE2.

Varianta britanică, mult mai contagioasă

Studii preliminare indică faptul că varianta britanică are un efect de contaminare mai mare asupra persoanelor sub 20 de ani. Astfel, potrivit calculelor London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM), varianta britanică ar fi între 50 și 74% mai contagioasă. Cercetătorii de la Imperial College de Londra au analizat mii de genomuri ale virusului secvențiate între octombrie și decembrie.

Prin două metode diferite, aceștia au concluzionat că această variantă are un „avantaj important” în termeni de contagiozitate: 50 până la 75% mai contagios, sau o rată de reproducere a virusului (R) între 0,4 și 0,7 superioară coronavirusului obișnuit.

Rezultatele preliminare privind virusul sud-african indică și ele o transmisibilitate mai puternică, dar mai puține date sunt disponibile. Unii experți cred însă că nu există suficiente date pentru a evalua cu certitudine contagiozitatea celor două variante.

Trebuie să rămânem prudenți. Rezultanta în termeni de incidență este o combinație de factori care asociază caracteristicile virusului dar și măsurile de prevenire și control aplicate„, a precizat Bruno Coignard, director pentru boli infecțioase la agenția sanitară franceză Santé Publique France.

„Nu există nicio informație asupra faptului că cele două tulpini ar fi mai grave„, notează ECDC. Dar riscul „în termeni de internări și de decese este ridicat„. „Cine spune transmisibilitate mai puternică spune în cele din urmă o incidență mai mare și deci, chiar și la mortalitate egală, o presiune mai importantă asupra sistemelor de sănătate„, subliniază Bruno Coignard.

Crește riscul ca vaccinul să devină inutil

Specialiștii arată că este prea devreme pentru a stabili cu siguranță, până la finalizarea mai multor teste, dar este extrem de puțin probabil ca mutațiile să facă inutile vaccinurile.

Profesorul Francois Balloux, de la University College din Londra, afirmă că „s-a demonstrat că mutația E484K reduce recunoașterea anticorpilor. Ca atare, ajută virusul SARS-CoV-2 să ocolească protecția imună oferită de infecția sau vaccinarea anterioară„. Dar chiar și în cel mai rău caz, vaccinurile pot fi reproiectate și modificate, dacă este necesar, fiind o chestiune de săptămâni sau luni, spun experții.

Laboratorul german BioNTech, care a creat împreună cu Pfizer primul vaccin împotriva Covid-19 autorizat în lume, a asigurat că este capabil, dacă va fi nevoie, să furnizeze un nou vaccin „în șase săptămâni” pentru a răspunde la o mutație.

Anticorpii persoanelor vaccinate neutralizează eficient o mutație cheie a SARS-Cov-2

Deocamdată, experţii susţin că vaccinul Pfizer/BioNTech este eficient și împotriva noilor tulpini din UK și Africa de Sud, cel puţin parţial.

Pentru a testa eficacitatea vaccinului, echipele Pfizer/BioNTech, în asociere cu Universitatea de Medicină din Texas au dezvoltat un coronavirus care transportă această mutație și apoi au prelevat probe de sânge de la douăzeci de persoane care au primit vaccinul Pfizer/BioNTech. Nu au găsit „nicio reducere a activității de neutralizare” față de virusul care poartă mutația, potrivit comunicatului de presă. Autorii au spus că rezultatele sunt limitate, deoarece acest test nu a fost făcut pe „setul complet de proteine ​​spike găsite pe tulpini cu răspândire rapidă în Marea Britanie sau Africa de Sud”.

Experții și-au exprimat cu prudență optimismul privind rezultatele. „Este o veste bună, în principal pentru că nu este o veste rea”, a declarat Stephen Evans, profesor la London School of Hygiene and Tropical Medicine. . Laboratorul german BioNTech a declarat luna trecută că deține tehnologia necesară de a produce un vaccin împotriva noilor variante de în termen de șase săptămâni.

Eleanor Riley, profesor de imunologie și boli infecțioase la Universitatea din Edinburgh, a declarat că există motive să fim optimiști privind vaccinurile ARN mesager, care se pot dovedi eficiente împotriva multor variante. „Vor fi alte mutații noi și va trebui să monitorizăm cu atenție situația, repetând acest tip de studiu pe noile tulpini, pe măsură ce apar”, a spus ea.

Între timp, noua tulpină britanică de COVID-19 a ajuns şi în România, fiind detectată la o femeie din Giurgiu, care din primele date nu ar fi fost plecată din ţară, conform purtătorului de cuvânt al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.