Scandal: ce va face Google cu milioane de dosare medicale stocate în servere

Elena Marinescu 13/11/2019 | 15:29 Ştiri
Scandal: ce va face Google cu milioane de dosare medicale stocate în servere

Gigantul Google şi-a luat angajamentul că nu va utiliza în scop comercial datele medicale a zeci de milioane de pacienţi din Statele Unite, după acuzaţiile lansate la adresa companiei că are acces la respectivele informaţii în baza unui acord cu o reţea de spitale.

„Pentru a fi clar: în baza acestui acord, datele medicale nu pot fi utilizate pentru niciun alt scop decât pentru a furniza aceste servicii pe care le oferim în virtutea acordului, iar datele pacienţilor nu pot fi combinate cu nicio informaţie a Google despre consumatori”, a precizat preşedintele Google Cloud, Tariq Shaukat.

Google Cloud este platforma de servicii de stocare a Google, a treia din lume după AWS Amazon şi Azure Microsoft, şi oferă companiilor nu doar o platformă în care să-şi „depoziteze” cantităţile lor uriaşe de date, ci de asemenea instrumente bazate pe inteligenţă artificială pentru a interpreta şi genera soluţii în acord cu informaţiile disponibile.

Astfel, arată compania, obiectivul este dublu: pe de o parte, eliberarea spitalelor de sarcinile de gestionare şi stocare a acestor date şi, pe de altă parte, îmbunătăţirea serviciului prestat de acestea prin punerea la dispoziţia lor a tehnicilor de analizare a datelor care economisesc timpul medicilor şi le oferă sugestii cu privire la posibile tratamente.

Polemica a izbucnit după ce publicaţia The Wall Street Journal a scris că, prin intermediul unui acord existent între Google Cloud şi reţeaua de spitale Ascension, cea mai mare firmă catolică de acest tip din SUA, compania tehnologică a colectat fără permisiune şi avea acces la datele medicale a zeci de milioane de pacienţi. Acordul a fost semnat anul trecut, însă schimbul de date dintre Google şi Ascension – operaţiune intitulată ‘Project Nightingale’ (Proiect Privighetoarea) – s-a accelerat în această vară.

Baze de date complexe

Între datele colectate de Google, figurează diagnostice medicale, rezultate ale unor teste de laborator şi registre de internare, între alte rapoarte, ceea ce echivalează cu un istoric medical complet, cu nume şi date de naştere ale pacienţilor, a detaliat ziarul american, citat de Agerpres.

Unul din elementele care a generat cele mai multe discuţii, după publicarea informaţiilor luni, a fost nu faptul că Google avea acces la date ca furnizor al respectivului serviciu (ceea ce compania asigură că este perfect legal), ci că pacienţii şi medicii nu au fost informaţi în această privinţă.

„Aceste organizaţii, precum Ascension, folosesc Google pentru a gestiona într-un mod sigur datele pacienţilor, în conformitate cu standarde stricte de confidenţialitate şi securitate. Ei au custodia datelor, iar noi le oferim serviciile pe care le solicită”, s-a apărat Google în faţa criticilor primite.

Efortul Google de a strânge legăturile cu industria medicală se încadrează în apetitul în creştere al Silicon Valley pentru analiza datelor legate de sănătatea persoanelor, o direcţie de afaceri care este de asemenea explorată de alţi giganţi tehnologici precum Amazon, Microsoft şi Apple.