Șase copii români au beneficat de probe de celule stem recoltate la naștere de Biogenis pentru a trata boli neurologice grave

Andrei Dumitru 13/11/2020 | 10:29 Ştiri
Șase copii români au beneficat de probe de celule stem recoltate la naștere de Biogenis pentru a trata boli neurologice grave

În intervalul 2017 – 2020, banca locală de celule stem Biogenis, parte a Famicord, cel mai mare grup de bănci de celule stem din Europa, a eliberat probe de celule stem recoltate la naștere și stocate la București pentru 6 copii români. Pacienții, cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani, au beneficiat astfel de transplant cu celule stem în centrele de transplant din Lublin (Polonia).

Copiii care au folosit probele stocate la banca din Capitală sufe de grave maladii neurologice precum autism, paralizie cerebrală și tulburare de dezvoltare. Probele de celule stem folosite de pacienții români au fost atât alogen înrudite (donatorul fiind frate sau soră cu pacientul tratat), cât și autologe (celule proprii). Dintre aceste 6 probe eliberate, 4 au fost de celule stem hematopoietice iar 2 au fost de celule stem mezenchimale.

Prezentând ameliorări clinice remarcabile trei dintre pacienți au decis să continue cu celule mezenchimale din banca publică tratamentul cu celule hematopoietice proprii început în 2017. Astfel, cei trei copii au început o nouă fază de tratament prin administrarea celulelor stem mezenchimale.

Diana, unul dintre cei șase pacienți, este un caz cu progrese substanțiale. Dupa 6 administrări, fetița în vârsta de 8 ani, diagnosticată cu paralizie cerebrală, a început să înțeleagă tot ce se întâmplă în jurul său, să mestece singură, lucruri imposibile înainte de tratamentul cu celule stem mezenchimale.

Pe lângă cei 6 copii tratati cu probe de celule stem eliberate din banca proprie, prin intermediul Biogenis – Banca de Celule Stem, alți 31 de pacienți au ajuns să fie tratați în centrele partenere FamiCord, folosindu-se probe din banca publică puse la dispoziție de către grup. Toți acești pacienți beneficiază de consultanță și îndrumare gratuită din partea unui medic, directorul medical Biogenis. Până în acest moment grupul FamiCord a eliberat în total peste 3300 de probe de celule stem atât hematopietice cât și mezenchimale.

Transplantul cu celule stem

Transplantul de celule stem hematopoietice a fost folosit pentru prima dată ca tratament pentru unele tipuri de cancer al sângelui sau al măduvei, dar acum este utilizat pe scară largă ca terapie pentru sindroame metabolice diverse și boli degenerative și autoimune.

După ce celulele stem sunt infuzate în fluxul sangvin al pacientului, acestea ajung în măduva osoasă și încep procesul de formare a celulelor sangvine noi și sănătoase, inclusiv globule albe, globule roșii și trombocite. Acest proces se numește „grefare”. Acest tip de transplant este adesea folosit pentru a trata cancerul de sânge, cum ar fi limfomul Hodgkin, limfomul non-Hodgkin, leucemiile și mielomul.

Există 2 tipuri de transplant: autolog și alogen.

Transplantul de celule stem autolog presupune a preleva celulele stem din propriul corp care se pot transplanta ulterior, după ce au fost îndepărtate celulele deteriorate sau bolnave. Celulele stem sunt colectate în prealabil de la pacient și sunt înghețate.

Transplantul de celule stem alogen necesită un donator pentru că presupune prelevarea de celule stem sănătoase din sânge sau din măduva osoasă a unei persoane – în mod ideal, un membru apropiat al familiei cu același tip de țesut sau cu ţesut similar. Unul dintre beneficiile transplantului de celule stem alogene este faptul că, după ce celulele donate ajung la pacient, creează un nou sistem imunitar. Celulele donate produc celule albe din sânge care atacă celulele bolnave rămase în corpul pacientului.

Celule stem mezenchimale și cele hematopoetice

Celulele stem reprezintă celulele care stau la baza formării tuturor țesuturilor și organelor. Acestea sunt prezente în organism atât în perioada intrauterină, cât și după naștere, și contribuie la reînnoirea periodică sau la vindecarea țesuturilor și organelor după diverse afecțiuni.

Celulele stem hematopoietice sunt celule sanguine care pot da naștere altor tipuri de celule sanguine: leucocite, hematii și trombocite. Ele sunt responsabile pentru menținerea constantă a protecției imune a fiecarui tip de celulă a organismului și se pot reînnoi și diferenția în diferite tipuri de celule specializate, pot stimula măduva osoasă și pot să acționeze asupra apoptozei celulare. Aceste celule sunt capabile de o vindecare țintită: în cazul unei maladii, celulele stem hematopoietice vor „ști” exact unde trebuie să acționeze. Surse disponibile de celule stem hematopoietice pentru obținerea unei grefe de transplant: măduva osoasă, sângele periferic, sângele placentar și sângele din cordonul ombilical. Aceasta din urmă, sângele din cordonul ombilical recoltat doar la naștere, reprezintă cea mai valoroasă sursă de celule stem hematopoietice. Sângele din această sursă, după recoltare, trece printr-un proces de separare celulară, iar concentratul de celule stem hematopoietice rezultat este pregătit pentru transplant sau, după caz, criogenat la -196 grade Celsius în vapori de azot lichid dacă se optează pentru depozitarea acestuia într-o bancă de celule stem.

Celulele mezenchimale, recoltate din gelatina Wharton ce înconjoară cordonul ombilical, sunt celule nediferențiate multipotente, care se pot dezvolta ulterior în celule pentru organe și țesuturi. Celulele stem mezenchimale, spre deosebire de celulele stem hematopoietice, dau naștere altor categorii de celule (ex. celule cartilaginoase, osoase, musculare, cardiace, tegumentare, nervoase). Acestea fac obiectul cercetărilor și studiilor medicale în derulare, existând perspective de utilizare terapeutică în domeniul medicinei regenerative – de refacere a unor țesuturi și organe, în transplantul de celule stem hematopoietice și de organe, în tratamentul bolilor autoimune sau inflamatorii cronice. Una dintre ariile medicale care beneficiază de cele mai avansate cercetări medicale privind utilizarea celulelor stem mezenchimale este neurologia, unde au fost înregistrate cele mai însemnate progrese în tratarea unor boli precum autismul și paralizia cerebrală. Gelatina Wharton și țesutul de cordon ombilical reprezintă surse de celule stem mezenchimele.

Înființată în 2002, Banca Poloneză de Celule Stem (PBKM), este liderul grupului FamiCord, care gestionează băncile de celule stem de la nivel european. Ținând cont de numărul de probe, este cea mai mare bancă europeană cu o cotă de piață de peste 35%. Pe lângă piață poloneză, grupul FamiCord este prezent în peste 20 de țări europene precum Spania, Germania, Portugalia, Ungaria, România, Elveția, Italia sau Letonia.

Pentru a sublinia importanța și a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța celulelor stem recoltate din cordon ombilical, pe 17 noiembrie va fi celebrată World Cord Blood Day. Cu această ocazie, se vor organiza evenimente gratuite online pe tot mapamondul, care vor oferi părinților, studenților, doctorilor, asistentelor medicale și moașelor oportunitatea de a afla mai multe despre utilizările sângelui din cordonul ombilical în transplanturile de celule stem salvatoare de vieți, în special în timpul pandemiei COVID-19, precum și viitoarele aplicații în medicina regenerativă.