Răsturnare de situaţie! Ipoteză care ar putea dărâma eforturile depăşirii pandemiei COVID

Elena Marinescu 13/07/2020 | 21:41 Ştiri
Răsturnare de situaţie! Ipoteză care ar putea dărâma eforturile depăşirii pandemiei COVID

Cercetătorii londonezi au realizat un studiu care concluzionează că imunitatea prin anticorpi nu este permanentă în cazul persoanelor care au fost infectate cu coronavirus și s-au vindecat. Potrivit specialiștilor de la King’s College din Londra, imunitatea ar ține doar câteva luni.

La studiul respectiv au participat 96 de persoane și aproape toate aveau anticorpi detectabili care puteau să atace și să neutralizeze coronavirusului, însă nivelurile acestora începeau să scadă la trei luni de la vindecare, potrivit BBC.

Dacă infecţiile vă dau un nivel de anticorpi care scade în două sau trei luni, vaccinul va face probabil acelaşi lucru şi o singură injecţie ar putea să nu fie suficientă”, explică la rândul său pentru publicaţia The Guardian autoarea principală a studiului, Katie Doores. Potrivit specialiştilor, deocamdată nu e foarte clar momentan dacă numărul de anticorpi arată că persoanele sunt sau nu din nou vulnerabile în fața virusului.

Organismul nu folosește doar anticorpi pentru a se lupta cu o nouă infecție. Sunt și celule T care pot ajuta la lupta împotriva unui virus. ”Chiar dacă nu mai aveţi anticorpi detectabili, aceasta nu înseamnă în mod necesar că nu mai aveţi imunitate protectoare, întrucât probabil aveţi celule cu memorie imunitară care pot intra rapid în acţiune pentru a iniţia un nou răspuns imunitar dacă veţi fi din nou infectaţi cu virusul. Este aşadar posibil să contractaţi o infecţie mai uşoară”, estimează profesorul imunolog Mala Maini, consultantă la University College London.

În schimb, potrivit unui alt studiu realizat de medicii din Italia, persoanele care au fost infectate cu coronavirus ar putea să nu se mai recupereze niciodată. Mulți pacienți, care au scăpat deja de covid-19, încă se confruntă cu tot felul de probleme de sănătate, cum ar fi boli renale, psihoză, insomnii, infecții ale coloanei vertebrale, accidente vasculare cerebrale, oboseală cronică sau probleme de mobilitate, explică oamenii de știință.

COVID-19 e o infecție sistemică și afectează toate organele corpului, nu e doar o boală respiratorie, au mai explicat experții. Victimele acestui virus ar putea să se confrunte cu probleme de concentrare sau chiar de a efectua exerciții fizice. Toate grupele de vârstă sunt vulnerabile, mai subliniază medicii din Italia. Ei pun accentul pe importanța păstrării distanței sociale, spălatului des pe mâini și purtării măștilor de protecție.

Până în momentul de față, la nivel global, au fost înregistrate aproape 13 milioane de cazuri de coronavirus. Dintre acestea, peste 570.000 sunt decese, SUA și Brazilia sunt cele mai afectate zone de pe glob.