Răsturnare de situaţie. Date noi aduse de cel mai amplu studiu despre coronavirusul din China (VIDEO)

Elena Marinescu 19/02/2020 | 20:11 Ştiri
Răsturnare de situaţie. Date noi aduse de cel mai amplu studiu despre coronavirusul din China (VIDEO)

Oficialii chinezi au publicat primele detalii despre 44.000 de cazuri de Covid-19, în cadrul celui mai mare studiu despre coronavirus realizat de la începutul epidemiei. Datele adunate de Centrul chinez pentru Controlul Bolilor (CCDC) arată că peste 80% din cazurile de până acum au fost ușoare, cei mai expuși fiind bătrânii, arată BBC.

Studiul mai arată că personalul medical este foarte expus. Liu Zhiming, directorul spitalului Wuchang din orașul Wuhan a murit marți, fiind unul dintre puținii oficiali uciși de coronavirus. Hubei, provincia în care se află Wuhan, este una dintre cele mai afectate din China.

Studiu publicat în Jurnalul Chinez de Epidemiologie a investigat datele oferite de 44.000 de cazuri de Covid-19, începând cu data de 11 februarie. Raportul arată că rata mortalității în provincia Hubei este de 2,9%, față de 0,4% la nivel național. Descoperirile Centrului chinez pentru Controlul Bolilor au stabilit rata generală a mortalității Covid-19 la 2,3%. Peste 12.000 de oameni s-au vindecat, mai anunță autoritățile chineze.

Rată crescută de mortalitate la vârstnici

Deși rezultatele confirmă într-o oarecare măsură informațiile anterioare despre virus și metoda de răspândire, studiul include informații detaliate despre cere 44.672 de cazuri. Dintre acestea, 80,9% din infecții au fost ușoare, 13,8% au fost severe și doar 4,7% au fost critice. Rata mortalității rămâne scăzută, însă are tendințe de creștere în rândul persoanelor peste 80 de ani. La o împărțire pe sexe, bărbații infectați au mai multe șanse să moară (2,8%) decât femeile (1,7%).

Studiul a mai aflat ce condiții preexistente pun pacienții în pericol. Bolile cardiovasculare sunt cele mai periculoase, urmate de diabet, hipertensiune și probleme respiratorii cronice. Potrivit Digi24, cercetătorii au descoperit că „instalarea simptomelor în cadrul epidemiei” a atins un vârf în intervalul 23-26 ianuarie, iar apoi a scăzut treptat până pe 11 februarie.  Trendul descrescător privind instalarea simptomelor arată că „izolarea orașelor, informarea cetățenilor prin diverse canale, dar și mobilizarea echipelor de intervenție contribuie la reducerea răspândirii epidemiei„.

China a izolat orașul Wuhan, cel mai mare din provincia Hubei, precum și restul provinciei, apoi a instituit restricții de călătorie în țară. Autorii mai avertizează că odată cu întoarcerea cetățenilor din vacanța prilejuită de Anul Nou Chinezesc, țara trebuie să se pregătească pentru „o posibilă revenire a epidemiei”.