Putin ameninţă că livrările de gaze naturale urmează să fie oprite vineri, dacă facturile nu sunt plătite în ruble

Andrei Dumitru 31/03/2022 | 17:44 Ştiri
Putin ameninţă că livrările de gaze naturale urmează să fie oprite vineri, dacă facturile nu sunt plătite în ruble

Rusia va opri livrările de gaze naturale către cumpărători din state ”neprietene” dacă acestea nu trec la plata în ruble de la 1 aprilie, anunţă preşedintele rus Vladimir Putin, vizând Uniunea Europeană (UE), relatează Bloomberg.

”Pentru a cumpăra gaze naturale ruseşti, ei trebuie să deschidă conturi în ruble în bănci ruseşti”, declară Putin joi, într-un discurs, în faţa unor oficiali, transmis în direct.

”Din aceste conturi vor fi plătite gazele naturale ruseşti începând de la 1 aprilie. Dacă nu se fac plăţi în acest fel, vom considera acest lucru o încălcare de către client a obligaţiilor pe care le are”, spune el.

Cumpărărtorii de gaze naturale ruseşti este necesar să deschidă conturi speciale la Gazprombank, banca Gazprom, controlată de stat, pentru ca valuta să fie schimbată în ruble la plata facturii, potrivit unui ordin semnat de către Putin.

Germania şi Franţa se pregătesc de o eventuală oprire a livrărilor de gaze

Germania şi Franţa se ”pregătesc” în vederea unei eventuale opriri a importurilor de gaze naturale ruseşti, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a cerut, joi, ca începând de la 1 aprilie plata gazelor naturale să fie făcută în ruble, o cerere pe care statele membre ale Uniunii Europene (UE) o resping, anunţă, la Berlin, ministrul francez al Economiei Bruno Le Maire, relatează AFP, citată de News.ro.

”Poate exista o situaţie, mâine, în care, în circumstanţe foarte particulare, nu vor mai exista gaze (naturale) ruseşti”, declară Le Maire într-o conferinţă de presă comună cu omologul său german, Robert Habeck.

”Noi suntem cei cărora le revine să pregătească aceste scenarii şi le vom pregăti”, dă el asigurări.

Decizia de a trece la o facturare în ruble permite Rusiei să-şi susţină moneda naţională, afectată de sancţiuni.

Rusia îşi obligă deja exportatorii – inclusiv Gazpromul – să-şi convertească 80% din cifra de afaceri în ruble.

Aceste măsuri şi o dobândă-cheie de 20% au permis monedei ruse să se redreseze.

Rubla, care s-a depreciat puternic în urma lansării invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie, revine la un nivel apropiat celui dinainte de atac.