(Proiect special) Care sunt noile perspective ale fondului de investiții româno-kazah în valoare de un miliard de dolari

NewMoney 10/10/2018 | 13:01 Companii
(Proiect special) Care sunt noile perspective ale fondului de investiții româno-kazah în valoare de un miliard de dolari

Înființarea fondului de investiții ro­mâno-kazah ar putea fi anunțată în curând, conform ultimelor declarații oficiale. Fondul, care va juca un rol important în strategia de dezvoltare a KMG International (fostul Grup Rompetrol), va avea o capitalizare de până la un miliard de dolari.

Acest articol a apărut în numărul 50 (8 – 21 octombrie) al revistei NewMoney

Săptămâna trecută, o delegație a Româ­niei a mers în Kazahstan pentru a parti­cipa la lucrările Comisiei Mixte româno-kazahe de colaborare economică și teh­ni­co-științifică, ale Forumului de Afaceri Kazahstan – România de la Astana, ale Conferinței și Expoziției Internaționale de petrol și gaze KIOGE 2018 și ale Forumului de Afaceri pe sectorul de petrol și gaze de la Almaty.

„România poate reprezenta o poartă de acces a resurselor energetice semnificative ale Republicii Kazahstan, cel mai mare producător de petrol din Asia Cen­trală, către piața Uniunii Europene. Inte­resul companiilor româneşti din indus­tria petrolieră şi a serviciilor conexe de a exporta echipamente specifice pentru activităţile din acest sector, precum şi de a dezvolta parteneriate cu companiile kazahe, dar și interesul exprimat de par­tea kazahă privind intenția de a dezvolta o colaborare în domeniul nuclear, în principal în domeniul aprovizionării cu uraniu și al componentelor de combustibil nuclear, reprezintă doar câteva dintre temele abordate în cadrul discuțiilor dintre cele două părți“, a declarat Robert Tudorache, secretarul de stat în Ministerul Energiei. În acest context, un alt su­biect discutat cu cei din Kazakhstan a fost și înființarea fondului de investiții româno-kazah, un par­teneriat strategic care ar putea fi anun­țat în curând.

Potrivit memorandumului de înțele­gere semnat în 2013 și aprobat în 2014, KMG International și statul român au iden­tificat și agreat o soluție benefică ambelor părți pentru închiderea disputei pri­vind conversia obligațiunilor Rompe­trol Rafinare în acțiuni în favoarea statului român. În baza acestuia, s-a agreat crearea unui fond de investiții comun în domeniul energetic, dar și intenția de răscum­părare de către KMGI a unei părți din ac­țiu­nile deținute de statul român la Rompetrol Rafinare (operatorul rafină­riilor Petromidia Năvodari și Vega Plo­iești), acesta urmând să fie în continuare un acționar semnificativ al companiei din județul Constanța.

PUNCT STRATEGIC. Fondul va avea un rol important în strategia de dezvoltare a KMG International (fostul Grup Rompe­trol) în regiunea Mării Negre, dar și a sectorului energetic din România, acesta ur­mând să atingă în șapte ani de la înfiin­țare o capitalizare totală de până la un miliard de dolari. În plus, acesta va sus­ține și consolida­rea parteneriatului strategic dintre România și Kazahstan – un stat care și-a majorat în ultimii 30 de ani producția de țiței și care își dorește să ajungă în 2020 la un nivel anual de 130 de milioane de țiței. Kazahstanul este în Top 10 cei mai mari producători mondiali.

Prin obiectivele și beneficiile acestui parteneriat se numără diversificarea surselor de aprovizionare cu țiței atât a României, cât și a Uniunii Europene, crearea de noi locuri de muncă, dar și sta­bilirea cadrului necesar atragerii de noi investiții, cu un impact direct în economia României. „Cele două părţi, Ministerul român al Energiei şi KMGI au lucrat îndeaproape, în ultima vreme, făcând progrese semnificative în ceea ce pri­veşte implementarea primului pas al me­mo­randumului, acela de a înfiinţa un fond de investiţii româno-kazah. Sperăm să putem anunţa, în cu­rând, înfiinţarea Fondului mixt de Inves­tiţii“, a declarat Robert Tudorache într-un interviu pentru publicaţia Kazpravda.

Acesta a apreciat că fondul va întări relaţiile economice dintre România şi Kazahstan, reprezentând piatra de temelie în construcţia unei hub energetic la poarta de intrare către UE şi, de asemenea, va susţine planurile com­pa­niei KMGI de a-şi întări poziţia atât pe plan local, în România, cât şi la nivel regional.

Referindu-se la profilul fondului mixt şi la proiectele care se vor dezvolta sub um­brela lui, Robert Tudorache a subli­ni­at că fondul vizează investiţii în domeniul energetic, priorităţile sale fiind în zona dezvoltării sectorului energetic din România cu obiectivul principal de a consolida poziţia ţării ca important actor regional în acest domeniu.

„În timpul discuţiilor pe care le-am avut cu reprezentanţii KMGI, au fost abordate două proiecte care ar putea fi dezvoltate în cadrul Fondului româno-kazah. Acestea se referă la dezvoltarea, pe platforma Petromidia, a unei centrale de cogenerare care produce în mod combinat energie electrică și termică, precum şi la extinderea reţelei de benzinării Rompe­trol pe piața din România prin investiții de tip greenfield. Investițiile în cele două proiecte s-ar ridica la aproximativ 220 de milioane de dolari, dezvol­tarea lor având capacitatea clară de a im­pulsiona economia României, sectorul energetic local, climatul investițional și, bineînţeles, profi­tabilitatea Rompetrol“, a mai spus secretarul de stat.

Desigur, sunt multe alte puncte care ar putea fi abordate aici. Potrivit lui Tudorache, fondul va întări relaţiile economice dintre România şi Kazahstan, repre­zen­tând „piatra de temelie în construcţia unui hub energetic la poarta de intrare către Uniunea Europeană“. Aceste direcții sunt în linie cu proiectul publicat în septem­brie de Mi­nis­terul Energiei privind Strategia ener­getică a României pentru peri­oada 2018-2030.

Potrivit ministrului Energiei Anton Anton, prin această strategie, se dorește o creștere a sectorului energetic național. „Ne dorim să începem să jucăm puternic la nivel regional. Documentul vine cu obiective concrete, cu direcții clare și cu me­tode prin care România își va crește rolul în regiune“, a punctat oficialul.

INFORMAȚIE DE DETALIU. KazMunayGas Internatonal (fostul grup Rompetrol) a semnat în 2013 un memorandum de înțelegere care prevede soluționarea amia­bilă a diferendului cu statul român legat de conversia obligațiunilor Rompe­trol Rafinare în acțiuni. Acest diferend își are originile în perioada 2000-2003, când creanțele bugetare ale companiei au fost convertite într-o emisiune de obligațiuni.

Memorandumul prevede ca grupul petrolier să ofere pentru 26,7% din parti­cipația statului în Rompetrol Rafinare circa 200 de milioane de dolari. În urma conver­siei parțiale de acțiuni din 2010 (la expirarea termenului stabilit în emisiunea de obligațiuni din 2003), KMG International a rămas acționar majoritar cu 54,6% din Rompetrol Rafinare, iar statului român a devenit acționar important cu 44,7%. Fondul urmează să facă investiții masive în proiecte energetice. KMG esti­mează că, în urma investițiilor, vor fi gene­rate circa 2.000 de locuri de muncă.

FOTO: Guliver / Getty Images