Povestea unui dictator nebun. Cum maschează Kim Jong-Un problemele interne amenințând pacea mondială

Florel Manu 30/08/2017 | 12:41 Ştiri
Povestea unui dictator nebun. Cum maschează Kim Jong-Un problemele interne amenințând pacea mondială

După ce Phenianul a lansat o rachetă balistică cu rază medie de acțiune, care a survolat Japonia și apoi a căzut în Pacific, Consiliul de Securitate al ONU a condamnat testul militar al Coreei de Nord.

Coordonatorul testului, liderul nord-coreean Kim Jong-Un, a declarat că racheta lansată pe deasupra insulei japoneze Hokkaido este doar „un preludiu semnificativ” al unui posibil atac asupra insulei Guam, una din cele mai importante baze americane din Pacific. Racheta lansată de nord-coreeni s-a ridicat la o altitudine de 550 de kilometri și a parcurs peste 2.700 de kilometri înainte de a cădea în Pacific. Guam se află la circa 3.000 de kilometri de Coreea de Nord.

Comunitatea internațională și președintele Trump au reacționat de fiecare dată la seriile de teste cu rachete balistice ale Coreei de Nord. De fiecare dată, președintele Kim Jong-Un a declarat că testele sunt motivate de exercițiile militare comune desfășurate de Statele Unite și Coreea de Sud. Dar cine este de fapt Kim Jong-Un.

Citiți și: Prețul morții: cât plătim pentru atacurile teroriste

Președintele coreean s-a născut în ianuarie 1983 sau 1984, fiind cel mai mic fiu al lui  Kim Jong-il și al soției sale Ko Young-hee. Potrivit unor surse, ar fi urmat, sub numele de Chol-pak sau Pak-chol, o școală privată cu  predare în engleză din Elveția, la Gümligen, lângă Berna, între 1993 și 1998. Apoi, se pare că a urmat  școala publică „Liebefeld Steinhölzli” din Köniz, de lângă Berna, fiind înregistrat sub numele de Pak-un sau Un-pak între 1998 și 2000, ca fiu al unui angajat al ambasadei Coreei de Nord. Unele surse spun că actualul lider de la Phenian ar fi ajuns în Elveția încă din 1991 sau 1992, ambasadorul nord-coreean fiindu-i și mentor.

Imediat după moartea tatălui său, tânărul Kim a fost considerat „marele succesor”, chiar dacă analiștii se concentrau asupra fratelui mai mare, Kim Jong-chol, și a fratelui vitreg, Kim Jong-nam, relatează BBC într-un articol în care urmărește profilul liderului de la Phenian.  Kim Jong-nam a fost însă deportat în Japonia, încă din 2001. Acesta a murit în februarie 2017 pe aeroportul Kuala Lumpur, fiind vorba de un asasinat care este pus pe seama lui Kim Jong-Un.

La 29 decembrie 2011, după încheierea perioadei de doliu național decretate în urma morții tatălui său, Kim Jong-Un a fost proclamat oficial „conducător suprem al partidului, statului și armatei”. Un an mai târziu avea să dețină cele mai importante funcții din Coreea de Nord, inclusiv pe cea de președinte al Comisiei Centrale Militare și prim-secretar al Partidului Celor ce Muncesc din Coreea. În 2012 Kim Jong-un a fost numit și mareșal al Armatei Populare nord-coreene.

Kim Jong-Un a fost permanent obsedat de supremația militară a marilor puteri. În 2012, în urma unui discurs oficial, declara că „superioritatea tehnologiei militare nu mai este monopolizată de imperialiști. Trebuie să depunem toate eforturile pentru a consolida forțele armate ale poporului”. Și asta a și făcut. S-a concentrat asupra dezvoltării puterii nucleare a Coreei de Nord și a demarat un program de teste nucleare cu rachete balistice. Și asta în condițiile în care nivelul de trai al nord-coreenilor nu este unul dintre cele mai bune. Experții au însă opinii împărțite în ceea ce privește puterea nucleară a Coreei de Nord și capacitatea ei de a deține rachete cu rază mare de acțiune care să poată atinge obiective militare americane.

De remarcat că, de la preluarea mandatului, Kim Jong-Un nu a avut vizite oficiale în afara țării, în comparație cu tatăl său care a avut mai multe deplasări în China. El s-a concemtrat mai mult pe politica internă încercând să-și apropie permanent armata. Nu este un secret că de la preluarea puterii și până acum a schimbat cel puțin șase miniștri ai Apărării, mai scrie BBC.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.