Pensiile şi alocaţiile, în pericol – gaură în buget de 10 miliarde de lei

Elena Marinescu 26/11/2019 | 10:00 Ştiri
Pensiile şi alocaţiile, în pericol – gaură în buget de 10 miliarde de lei

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni seara, că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre problemele economice, precizând că este nevoie de o alocare bugetară urgentă la Ministerul Muncii pentru plata alocațiilor, pensiilor și concediilor medicale.

Într-o intervenţie televizată, şeful Executivului a precizat că suma minimă necesară este de 4 miliarde de lei, iar ținta de deficit va fi cu mult depășită: ”E necesară o creștere a bugetului la Ministerul Muncii de cel puțin două miliarde de lei, pentru plata pensiilor și alocațiilor pentru copii.

Trebuie să creștem bugetul pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru că bani alocați sunt insuficienți pentru finanțarea spitalelor. Trebuie decontate și cheltuielile făcute de angajatori pentru concedii de sănătate, maternale și altele, de vreo două miliarde”.

Orban a mai spus la România TV că, în condiţiile bugetare actuale, nu se poate asigura menținerea țintei de deficit: „Trebuie să dăm între 600 și 800 de milioane pentru bugetele locale. Sunt multe administrații locale care nu mai au bani pentru a funcționa, pentru salarii, pentru școli, pentru încălzire, pentru iluminat public, pentru persoanele cu dizabilități.

Pentru asta vom crește deficitul și ne asumăm, sunt sume de bani indispensabile pentru a nu pune în pericol veniturile și calitatea vieții unor categorii vulnerabile”.

Domnul președinte a spus foarte clar că toate aceste resurse financiare trebuie asigurate. Există un minus de 10 miliarde.”, a mai spus Ludovic Orban.

Persoanele cu handicap riscă să nu-şi mai ia indemnizaţiile

Vicepreşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Adrian Nica, a declarat luni că necesarul până la sfârşitul anului pentru acoperirea indemnizaţiilor persoanelor cu handicap este de aproximativ 200 de milioane de lei la nivelul comunelor.

Premierul Ludovic Orban a avut, luni, la Palatul Victoria, o întâlnire cu 28 de primari de comune, membri ai asociaţiei. „Principalele noastre solicitări, în ceea ce priveşte rectificarea bugetară, le putem structura pe trei direcţii. Prima este sprijinirea acelor unităţi administrativ-teritoriale care au proiecte de finanţare europeană sau prin PNDL şi au cofinanţări şi nu le pot duce la bun sfârşit, să fie alocaţi bani cu prioritate.

A doua direcţie – suportarea 100% a cheltuielilor asistenţilor persoanelor cu dizabilităţi şi aici vreau să vă spun că comunele sunt cele mai dezavantajate. Practic, în cele 2.862 de comune, 23% din bugetul de funcţionare este alocat pe aceste cheltuieli ale persoanelor cu handicap.

Necesarul până la sfârşitul anului pentru acoperirea indemnizaţiilor persoanelor cu handicap este de aproximativ 200 de milioane de lei la nivelul comunelor din România”, a explicat Adrian Nica după întâlnirea de la Palatul Victoria.

Potrivit Agerpres, el a adăugat că o a treia solicitare a primarilor a fost legată de Programul Naţional de Dezvoltare Locală. „Am primit asigurări legate de PNDL şi facturile care stau neachitate din luna septembrie. Sunt probleme, cu companiile care prestează aceste lucrări, prin neîncasarea banilor şi acest lucru grevează şi asupra creşterii economice, pe care am văzut-o că a scăzut în ultimul trimestru.

Cheltuielile cu infrastructura şi utilităţile, în aer

Promisiunea a fost că până la sfârşitul anului se vor achita absolut toate facturile restante pe PNDL, urmând ca anul viitor să se discute, eventual, şi despre un PNDL 3 în ceea ce priveşte alimentarea cu gaz”, a menţionat Nica.

Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici, a precizat că în zilele următoare reprezentanţii Ministerului Finanţelor vor strânge toate informaţiile necesare pentru a se şti exact de câţi bani mai au nevoie comunele pentru a putea funcţiona până la finalul anului.

Prim-vicepreşedintele asociaţiei, Mariana Gâju, a afirmat că un alt subiect adus în discuţie de primari a fost lipsa medicilor la sate. „Problemele foarte importante au fost ridicate pentru continuarea finanţării lucrărilor în curs de execuţie pe PNDL 1 şi 2, unde sunt şantiere în peste 1.500 de comune, stopate ca urmare a sistării finanţărilor în acest moment.

În acelaşi timp, probleme urgente de rezolvat sunt cele de recuperare a sumelor pe care comunele le-au achitat din fondul propriu pentru asigurarea salariilor însoţitorilor persoanelor cu handicap, unde este nevoie ca aceste salarii, această structură, să fie preluată de către Ministerul Muncii. Nu în ultimul rând, sunt problemele legate de finanţarea instituţiilor de învăţământ, aşa cum ar trebui să fie preluate de către Ministerul Educaţiei, sau cele pentru Ministerul Sănătăţii, asigurând sănătatea la sate. Vorbim de comune care au în structura lor peste 17 sate şi există localităţi unde nu avem medic”, a spus Mariana Gâju.