Pensii speciale pentru aleșii locali. Ce indemnizații suplimentare vor să le voteze parlamentarii foștilor primari și șefi de Consilii Județene

Sebastian Popescu 13/03/2018 | 16:27 Ştiri
Pensii speciale pentru aleșii locali. Ce indemnizații suplimentare vor să le voteze parlamentarii foștilor primari și șefi de Consilii Județene

Parlamentarii de la PSD, PNL, UDMR și PMP au depus, luni, un proiect de lege care prevede acordarea de pensii speciale pentru aleșii locali, din luna ianuarie a anului următor. Sumele necesare pentru plata pensiilor speciale ar urma să fie suportate de bugetele administrațiilor locale.

Proiectul de lege prevede ca de la 1 ianuarie 2019, primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene care îndeplinesc condițiile pentru pensionare să beneficieze, la încetarea mandatului, de o indemnizație pentru limită de vârstă, în cazul în care nu sunt realeși pentru un nou mandat.

Cuantumul indemnizației este de 25% din salariul minim brut pentru fiecare mandat câștigat și se acordă în limita a trei mandate.  Asta înseamnă că, la nivelul actual al salariului brut, de 1.900 de lei, aleșii locali cu un mandat ar primi o indemnizație de 475 de lei pe lună. Suma ar ajunge la 1.425 de lei în cazul celor cu 3 mandate.

Indemnizația pentru limită de vârstă ar urma să poată fi cumulată cu „orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public”, precum și cu „orice alte venituri realizate”.

De pensiile speciale nu vor beneficia, însă, alesii locali care au fost condamnati definitv pentru comiterea, in calitate de primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean, a unei infractiuni de coruptie. Cu alte cuvinte, doar cei care se aflau în exercitarea funcției în momentul săvârșirii faptelor vor avea interdicție.

PNL a anunțat că nu va susține proiectul și recomandă parlamentarilor din cadrul partidului să își retragă semnăturile. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care chiar inițiatorul proiectului de lege este un deputatul liberal Cornel Olar, fost primar al comunei Horea, din județul Alba.

Este a doua oară când Parlamentul încearcă să introducă o astfel de lege. Curtea Constituţională, la sesizarea Guvernului Cioloșnului, a declarat neconstituţional proiectul de lege privind acordarea pensiilor speciale pentru aleşii locali. Dacă legea era aprobată, 16.300 de aleși locali ar fi urmat să primească indemnizații care totalizau 395 de milioane de lei anual, conform digi24.ro.

Cei 21 de parlamentari care au semnat proiectul sunt:  Gheorghe-Dănuţ Bogdan, Mihăiță Găină, Petru-Sorin Marica, Laurenţiu Nistor, Ioan Sorin Roman, Ilie Toma, Nicolae Avram, Emanoil Savin și Lucian Trufin (PSD), Ambrus Izabella-Agnes, Bende Sándor, Benedek Zacharie, Erdei Dolóczki István, Farago Petru și Magyar Loránd-Bálint (UDMR ),  Sorin-Ioan Bumb, Lucian-Ovidiu Heiuș, Corneliu Olar și Claudiu-Vasile Răcuci (PNL) și Gheorghe Baciu și Gabi Ionașcu (PMP).

Dintre aceștia, mai bine de jumătate ar urma să beneficieze de indemnizația pentru limită de vârstă. Potrivit digi24.ro, aceștia sunt:

– Gheorghe-Dănuț Bogdan – primar Comuna Drăgănești, iunie 1996 – decembrie 2012

– Mihăiță Găină – vicepreședinte CJ Ialomița, 2008

– Petru-Sorin Marica – primar Comuna Sălașu de Sus, județul Hunedoara, iunie 2000 – iunie 2014

– Laurențiu Nistor – primar Comuna Șoimaș, județul Hunedoara, 1990-2008

– Ioan Sorin Roman – primar Comuna Cefa, județul Bihor, 2000-2008

– Sorin Ioan Bumb – vicepreședinte CJ Alba, 2008-2012

– Corneliu Olar – primar Comuna Horea, județul Alba, 1996-2008

– Ambrus Izabella-Agnes – vicepreședinte CJ Brașov, 2016

– Nicolae Avram – primar Comuna Șura Mare, județul Sibiu, 1996-2016

– Emanoil Savin – primar Bușteni, județul Prahova, 2004-2016

– Lucian Trufin – primar Comuna Vlăsinești, județul Botoșani, 2008-2016

Foto: Mediafax