Ore de liniște la bloc în 2020. Ce amenzi poți să primești dacă faci gălăgie

NewMoney 21/10/2019 | 15:00 Ştiri
Ore de liniște la bloc în 2020. Ce amenzi poți să primești dacă faci gălăgie

Dacă vă pregătiți să dați o petrecere sau aveți nevoie să faceți niște reparații în casă, ar trebui să știți că există un interval orar, stabilit prin lege, în care sunteți pasibili de amendă în cazul în care sunteți reclamați la poliție de către vecini.

Amenzile au crescut pentru cei ce nu respectă liniștea. Cei care fac gălăgie se pot alege cu amenzi de 1.500 de lei. Față de anii precedenți, această regulă se aplică acum și pentru patronii de localuri.

Persoanele care vor tulbura în mod repetat liniștea publică și își vor deranja vecinii cu zgomote puternice în orele de liniște și cu muzică la volum mare vor fi amendate sau li se va impune să presteze ore de muncă în folosul comunității, conform Legii nr. 192/2019, care a fost publicată în Monitorul Oficial în octombrie 2019 și care se va aplica din 26 ianuarie 2020.

Ore de liniște la bloc în 2020

Orele de liniște, stabilite prin lege, se află cuprinse în intervalul 22:00 și 08:00 și între 13:00 și 14:00. Pentru a detecta zgomotele exact, polițiștii vor fi dotați cu aparate speciale cu care pot măsura nivelul de zgomot. Cine are în plan o super petrecere trebuie să știe că riscă amenzi serioase.

„Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”, prevede legea.

Ce amendă primești dacă nu respecți orele de liniște

Amenda pentru nerespectarea orelor de liniște în intervalele precizate pleacă de la 500 de lei și poate ajunge până la 1.500 de lei, în funcție de gravitatea situației și antecedente.

Legea se aplică atât în cazul persoanelor fizice, cetățeni care merg în vizită într-o anumită zonă sau locatarii unui bloc, cât și peroanelor juridice. Aici sunt vizate în special firmele care au sediul într-o clădire rezidențială. Amenzile sunt aceleași în ambele situații.

Firmele care încalcă în mod repetat această lege, pot fi sancționate cu întreruperea temporară a activității localului pentru cel mult zece zile și cel mult 30 de zile. Această sancțiune se aplică dacă se observă că amenzile nu-și ating scopul inițial.

Amenzi pentru cei care recidivează

Potrivit avocat.net cei care își deranjează în mod repetat vecinii (asta înseamnă, conform legii, „repetarea contravențiilor (…) într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte”) vor primi amenzi cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei. Această sancțiune se va aplica celor care deranjează în timpul orelor de liniște, respectiv între orele 22:00 și 8:00 și orele 13:00 și 14:00. Mai mult decât atât, legea nouă stabilește ca alternativă la această amendă sancțiunea muncii în folosul comunității: între 70 și 120 de ore de muncă.

Tot cu o amendă mai mare (între 3.000 și 6.000 de lei) sau cu ore de muncă în folosul comunității (între 100 și 150) vor fi pedepsiți și cei care vor organiza petreceri private și care vor folosi aparaturi muzicale care pot tulbura liniștea locuitorilor (fie că petrecerile au loc în corturi, în spații neacoperite sau în alte amenajări din apropierea locuințelor sau a imobilelor cu caracter social din orașe). Și această sancțiune se aplică tot în cazul în care fapta se repetă într-un interval de 24 de ore.


FOTO: Pexels