Neuroştiinţa dă verdictul. De ce suntem impulsivi

Elena Marinescu 04/11/2019 | 16:35 Fapt Divers
Neuroştiinţa dă verdictul. De ce suntem impulsivi

În mod obișnuit, acțiunea impulsivă poate avea un impact negativ asupra multor zone ale vieții de zi cu zi a unei persoane. Cercetătorii au descoperit că această trăsătură comportamentală poate fi definită ca „o reacţie fără a se preconiza aparent pentru consecințele acțiunilor cuiva”.

Potrivit unui nou studiu publicat în revista „Nature Communications Trusted Source”, mecanismele neuronale implicate în apariţia impulsivității sunt influenţate de activitatea unei peptide care concentrează melanina.

Neurotransmițătorul MCH este produs în primul rând în hipotalamus și a fost implicat în starea de spirit, echilibrul energetic și ciclul somn-veghe. Oamenii de știință au efectuat o serie de experimente la șobolani pentru a examina rolul MCH în comportamentul impulsiv, descoperind că aceştia acţionau din ce în ce mai impulsiv, ghidaţi de nevoia de recompensă.

În cazul oamenilor, impulsivitatea se referă la o predispoziție de a acționa rapid, fără a planifica anterior și fără a lua în considerare posibilele consecințe negative ce derivă dintr-o astfel de acțiune, care te poate afecta atât pe tine, cât și pe cealaltă persoană cu care comunici, existând pericolul apariţiei problemelor în gestionarea emoțiilor și a comportamentelor.

Conform Asociaţiei Psihologilor Americani, caracteristicile de personalitate sunt patternuri stabile de recunoaştere şi de înţelegere a mediului exterior şi a propriei persoane şi care se manifestă într-un larg context social şi individual.

Astfel, o persoană impulsivă este de regulă iritabilă, uneori agresivă, nestatornică în viaţa profesională, acţionând după sentimente, instincte, şi mai puţin după considerente raţionale.

TEST PSIHOLOGIC. CÂT EŞTI DE IMPULSIV?

La finalul celor 15 întrebări vei afla cât de impulsiv eşti în luarea deciziilor.

  1. Te plictiseşte repede rutina?
  2. Crezi că prea multă planificare scoate toate plăcerile în afara vieţii?
  3. Îţi organizezi repede mintea?
  4. Se întâmplă vreodată să acţionezi şi să regreţi mai târziu?
  5. Cumperi haine sub imboldul momentului?
  6. Cumperi mâncare sub imboldul momentului?
  7. Ai cumpărat vreodată lucruri pe care realmente nu le-ai mai dorit apoi?
  8. Ai cumpărat vreodată haine pe care nu le-ai îmbrăcat niciodată?
  9. Ai cumpărat vreodată cărţi pe care nu le-ai citit niciodată?
  10. Accepţi vreodată invitaţii pe care mai târziu le regreţi?
  11. Intri vreodată în încurcătură acţionând înainte să gândeşti?
  12. De regulă, pregătirile pentru vacanţă le faci în ultimul moment?
  13. De obicei, gândeşti mult asupra lucrurilor înainte de a lua decizii majore?
  14. Ai tendinţa de a aprecia şi de a califica oamenii după prima impresie?
  15. Organizezi vreodată petreceri spontane?

Cotarea şi interpretarea rezultatelor:

Notează cu 1 punct dacă ai răspuns DA la întrebările 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14 şi 15 şi NU la întrebarea 13.

10 puncte sau mai mult: Aproape sigur eşti tipul de individ care sare acolo unde “îngerilor le este teamă să meargă”. Ai tendinţa de a face mai întâi anumite lucruri şi de a gândi asupra lor mai târziu. Aceasta înseamnă că adesea intri în încurcătură. Pe de altă parte, aceasta înseamnă că viaţa este rar plictisoasă pentru tine.

Între 4 şi 9 puncte: Ai ocazional impulsuri irezistibile, însă în majoritatea timpului le ţii sub control.

3 puncte sau mai puţin: Eşti de departe prea inteligent şi prea logic pentru a te supune impulsurilor imediate. S-ar putea să ai impresia că faci lucruri sub impulsul momentului, însă în mod obişnuit nu prea cedezi unor asemenea tentaţii.

5 tehnici eficiente pentru controlul impulsivității

Pentru a învăța să-ți controlezi impulsivitatea, este indicat să respecți o serie de strategii care te pot ajuta să-ți controlezi acțiunile.

  • Asumă-ți responsabilitatea. Trebuie să demontrezi că ești o persoană capabilă să-și asume responsabilitatea acțiunilor sale și să fii conștientă de dificultățile pe care le vei întâmpina în timp ce vei încerca să-ți controlezi comportamentul impulsiv.
  • Detectează stimulii, atât interni, cât și externi, care te determină să acționezi impulsiv. Încearcă să nu mai acționezi impulsiv, adică evită să acționezi fără să te gândești la consecințe. Pentru a-ți controla impulsivitatea, este important să identifici stimulii care te determină să acționezi impulsiv, astfel încât să poți preveni momentul în care îți vine să acționezi impulsiv. Dacă știi exact în ce situații acționezi de obicei impulsiv, este important să încerci să identifici situația înainte de a acționa, astfel încât să găsești răspunsul la stimulii provocați de o anumită situație.
  • Evită dependențele. Adicțiile sunt o sursă constantă de frustrare, și care ne face să fim impulsivi. De exemplu, dacă vă simțiți o nevoie extremă de a merge afară să fumeze afară, este mult mai probabil să se răspundă într-un mod agresiv cineva propune ceva care va întârzia acea întâlnire cu țigări.
  • De multe ori este bine să folosești  auto-instrucțiuni. De exemplu, marchează câteva puncte înainte de a acționa, gândește-te înainte de a acționa, gândește-te dacă situația justifică o astfel de acțiune, gândește-te dacă este sau nu foarte urât ceea ce intenționezi să faci, printre altele.
  • Exerciții de relaxare. Există diferite tehnici de relaxare foarte benefice în astfel de situații. Învață să controlezi stresul folosind strategii și tehnici psihologice eficiente pentru controlul stresului.

Foto: Pixabay