NASA a prezentat în detaliu cum vor trăi oamenii pe lună

Andrei Dumitru 11/08/2020 | 12:00 Fapt Divers
NASA a prezentat în detaliu cum vor trăi oamenii pe lună

Programul Artemis al NASA își propune să readucă oamenii pe Lună, cu scopul de a rămâne acolo pentru mai mult timp, cu scopul de a continua misiuni științifice și de explorare, inclusiv pe Marte. Dar cum va face agenția americană posibilă rămânerea echipajelor umane pe Lună pentru misiuni științifice pe termen lung? NASA a oferit ceva mai multe detalii despre planurile sale cu un concept de sustenabilitate care desccrie mai multe componente de bază ale infrastructurii pe care intenționează să o trimită pe suprafața lunară.

Planurile NASA se concentrează pe trei elemente cheie care ar permite prezența și activitatea de cercetare susținute pe suprafața Lunii, inclusiv:

Un vehicul de teren lunar (LTV) care ar fi folosit de echipaj pentru a se deplasa pe Lună. În esență, acesta este un rover, dar care va fi pilotat și nu autonom. Aceasta nu ar avea un cockpit închis, astfel încât astronauții ar purta costume de protecție completă pentru activități extra-vehiculare (EVA) în timp ce îl vor folosi pentru călătorii scurte.

O platformă de mobilitate locuibilă, care ar fi un rover mai mare, care este complet acoperit și sub presiune. Aceasta va permite deplasări mai lungi, departe de locul de aterizare al navei spațiale. Platforma poate fi independentă pentru maximum 45 de zile.

Un habitat de suprafață care ar putea acționa ca o locație mai permanentă și fixă ​​pentru echipaj în timpul șederilor mai scurte la suprafață. Aceasta ar putea găzdui până la patru astronauți simultan, deși platforma de mobilitate locuibilă ar fi reședința activă principală pentru misiunile de suprafață, în timp ce stația spațială Gateway, de pe orbita Lunii ar fi baza principală a operațiunilor pentru echipajul care nu este angajat în explorarea activă a suprafeței sau alte activități științifice.

Stația Spațială Gateway, punctul central al misiunilor pe Lună și pe Marte

Ca și Stația Spațială Internațională anterioară acesteia, stația spațială Gateway este modulară, proiectată astfel pentru a putea primi noi module precum spații suplimentare pentru echipaj sau laboratoare suplimentare. Acest lucru va fi important, deoarece va deveni punctul de plecare nu doar pentru misiunile pe suprafața lunară, ci și pentru misiuni ulterioare pe Marte și nu numai.

NASA spune, de asemenea, că rover-urile robotice vor fi o componentă cheie a infrastructurii sale de pe lună, care vor fi folosite în scopuri multiple, inclusiv colectarea de date și materiale pentru cercetare, sau stimularea dezvoltării producției de resurse cheie pentru o prezență susținută, cum ar fi apa, combustibil și oxigen.

Agenția include, de asemenea, câteva detalii despre planurile sale de pe Marte, inclusiv modul în care va trimite un echipaj de patru persoane la Gateway pentru un „sejur de mai multe luni pentru a simula călătoria spre Marte”. Dacă proiectul va merge înainte, așa cum a fost planificat, aceasta ar fi cea mai lungă ședere continuă a oamenilor departe de orbita Pământului și un pas cheie în înțelegerea modului în care ar funcționa o călătorie umană pe Marte.

„Planul de explorare și dezvoltare lunară susținută” de la NASA este disponibil aici. NASA admite că Artemis și calendarul său vor fi cel mai probabil afectate de impactul crizei globale de coronavirus, dar obiectivele programului nu ar trebuie să se schimbe prea mult.