Microsoft a testat săptămâna de lucru de 4 zile: Productivitatea angajaților a crescut cu 40%

Ioana Ursu 05/11/2019 | 17:09 Ştiri
Microsoft a testat săptămâna de lucru de 4 zile: Productivitatea angajaților a crescut cu 40%

Experimentul, desfășurat pe durata lunii august, a avut ca rezultat organizarea unor ședințe de lucru mai eficiente, precum și un număr mai mare de angajați mulțumiți, ce au cerut mai puține perioade de concediu.

Microsoft a derulat un program de muncă de 4 zile pe săptămână în filialele din Japonia și, în urma testelor făcute, s-a constatat faptul că angajații erau mult mai satisfăcuți, dar și mai productivi la locul de muncă.

Săptămâna de lucru de 4 zile. Rezultate neașteptate

În luna august, compania din Japonia a pus în practică experimentul prin elaborarea unui noi proiect sub numele de „Work-Life Choice Challenge Summer 2019” , prin care tuturor celor 2,300 de angajați de pe piața forței de muncă li s-a oferit un program de lucru normal, dar cu 5 zile libere de vineri consecutive, fără modificări aduse asupra salariului.

Conform rezultator obținute în urma experimentului, perioada scurtată de lucru a adus un aport pozitiv în rândul angajaților prin întâlniri și discuții mai eficiente, angajați mulțumiți,  în acest fel stimulând productivitatea cu o valoare remarcabilă de 40%.

„Lucrează pe o scurtă perioadă de timp, acordă un timp de odihnă eficient și învață cât mai mult”, a declarat Takuya Hirano, directorul general al companiei, în urma unei declarații apărute pe site-ul Microsoft din Japonia.

Pe lângă prezența unor valori mai ridicate ale productivității, s-a constatat și o diminuare cu 25% a perioadelor de concediu solicitate de către angajați, iar consumul de energie electrică pe durata lucrului a fost redus cu 23%, concomitent cu noul program cu o zi liberă în fiecare săptămână. De asemenea, pe durata testului, volumul de hârtie printat a ajuns la 53%. 92% dintre angajați s-au declarat mulțumiți de schimbarea adusă în noul program de muncă.

Nu e primul experiment de acest gen

Totuși, acesta nu este primul experiment realizat pe o perioadă mai îndelungată în cadrul corporațiilor. În anul 2018, societatea fiduciară din Noua Zeelandă, Perpetual Guardian, a desfășurat un experiment în cadrul celor 240 de angajați pe o durată de două luni, incluzând 4 zile lucrătoare săptămânal. Aceștia au afirmat faptul că timpul petrecut la locul de muncă este mai echilibrat, iar ritmul de concentrare pe durata lucrului a crescut semnificativ. Totodată, nivelul de stres a prezentat scăderi în valoare de 7%.

Majoritatea cazurilor au arătat că angajații se consideră a fi mult mai eficienți pe o perioadă mai scurtă petrecută în birou. Un sondaj, realizat de către compania de consultanță Robert Half, pe un eșantion de 1,500 de angajați și 600 manageri în resurse umane, a arătat că 66% dintre angajați preferă un program de lucru structurat pe mai puțin de 5 zile.

Un alt experiment publicat în revista Harvard Business Review relevă o creștere a productivității pe un număr mai redus de zile de lucru, și de la o perioadă medie de 8 ore pe zi la 6 ore de lucru. În plus, compania de management Kronos a realizat un studiu prin care s-a arătat faptul că mai mult de jumătate dintre angajatorii cu normă întreagă au declarat că ar putea fi mai productivi la locul de muncă pe un program de 5 ore zilnic.

Cercetările companiei din Japonia au reprezentat doar un test de verificare, informează aceasta în cadrul unei declarații pentru Guardian, și momentan nu este cert dacă acestea urmează să fie implementate la locurile de muncă sau în alte posturi pe un termen mai lung. Astfel, Microsoft își propune să desfășoare un nou set de teste în această iarnă.

„În spiritul unei mentalități deschise, orientate spre progres, urmărim în permanență noi metode de inovare și îmbunătățire a propriilor tehnologii, cu scopul de a crea un mediu mai bun pentru toți angajatorii noștri din lume”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei Microsoft.