Mesaj controversat al președintele Ucrainei: Bucovina de Nord a fost ocupată de România în 1919

NewMoney 23/01/2020 | 14:18 Ştiri
Mesaj controversat al președintele Ucrainei: Bucovina de Nord a fost ocupată de România în 1919

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski a afirmat, în mesajul de Ziua Unităţii Ucrainei, că Bucovina de Nord a fost ocupată de România, la puţin timp după 22 ianuarie 1919, când Republica Populară Ucraineană şi Republica Populară a Ucrainei Occidentale au semnat actul de unificare într-un singur stat independent.

Liderul de la Kiev reaminteşte în mesaj că, în urmă cu 101 ani, a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente din istoria statului ucrainean şi a luptei de eliberare naţională, referindu-se la Actul Zlukî privind unificarea într-un singur stat independent proclamată de către în 22 ianuarie 1919, în Piaţa Sofia, din Kiev, de către Republica Populară Ucraineană şi Republica Populară a Ucrainei Occidentale.

”În toate colţurile Ucrainei vestea a fost primită cu entuziasm: În cele din urmă exista o şansă de a construi o ţară unită şi independentă. Din păcate, aceasta a fost ratată. Ambiţiile politicienilor i-au împiedicat  să realizeze cu adevărat unitatea statului. Unitate nu în vorbe, ci în fapte. În scurt timp, UPR a părăsit Kievul la presiunea bolşevicilor, iar cea mai mare parte a teritoriului Galiţiei a fost ocupată de trupele poloneze, Bucovina de Nord a fost ocupată de România, iar Cehoslovacia luat Transcarpatia. Au trecut peste 100 de ani. Am tras vreo concluzie din această întâmplare? Ne învaţă un principiu simplu, dar  vital pentru Ucraina: numai împreună suntem puternici”, afirmă preşedintele Ucrainei în mesajul transmis miercuri şi postat pe site-ul Preşedinţiei ucrainene.

Informaţia referitoare la conţinutul mesajului preşedintelui ucrainean a fost difuzată iniţial de G4media.

Bucovina de Nord este denumirea părţii de nord a provinciei istorice Bucovina care se află în prezent pe teritoriul regiunii Cernăuţi din Ucraina. Pînâ în 1774 a făcut parte din Principatul Moldovei, după care a intrat în componenţa Imperiului Habsburgic, iar la 28 noiembrie 1918, după prăbuşirea Imperiului Austro-Ungar, Congresul General al Bucovinei a votat Unirea Bucovinei cu România. Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, în 28 iunie 1940, Bucovina de Nord a fost anexată de URSS, din care a făcut parte până la destrămarea acesteia, în 1991, când a rămas în cadrul Ucrainei.