Interviu cu Ren Zhengfei, fondatorul Huawei, în The Economist: Problema din Hong Kong a fost cauzată de capitalismul extrem (II)

NewMoney 18/09/2019 | 10:24 Ştiri
Interviu cu Ren Zhengfei, fondatorul Huawei, în The Economist: Problema din Hong Kong a fost cauzată de capitalismul extrem (II)

Ren Zhengfei, fondatorul și CEO Huawei, a vorbit într-un interviu acordat The Economist despre relația actuală dintre China și SUA, globalizare, viitorul telefoanelor fără suport din partea Google, dar și despre subiectul de interes pentru majoritatea celor pasionați de tehnologie, 5G.

Citește prima parte AICI

Există un discurs celebru pe care Deng Xiaoping l-a ținut în martie 1978 despre știința în China și a spus exact că a venit timpul să li se permită oamenilor de știință să facă știință și să nu li se ceară să citească prea multe eseuri politice sau să studieze politică.

Când vorbesc cu profesorii din universitățile chineze, se plâng că presiunea este acum să studieze gândirea lui Xi Jinping și să studieze multă politică și consideră că timpul de gândire este limitat. Sunteți o companie privată. Vă simțiți presat ca oamenii dvs. de știință să studieze politică sau îi protejați, cum a spus Deng Xiaoping, de studierea politicii pentru a-i lăsa să se concentreze?

Ren: Eram acolo când Deng Xiaoping a rostit acele afirmații la o conferință științifică națională. Am fost unul dintre cei 6.000 de reprezentanți și am izbucnit în lacrimi când i-am auzit discursul. Deng a spus că ar trebui să petrecem cinci zile la serviciu și o zi pentru studii politice. Pe atunci, poporul chinez lucra șase zile pe săptămână și se petrecea prea mult timp cu studii politice. Eram foarte fericiți că puteam petrece cinci zile din săptămână la serviciu. Întotdeauna am crezut că politica trebuie făcută de politicieni, iar inginerii trebuie să se concentreze pe tehnologie. Inginerii care nu înțeleg tehnologie nu-și merită salariul.

Sunteți membru de partid și membrii de partid au acum o aplicație pentru studierea gândirii lui Xi Jinping pe telefoane. Își fac griji că unii din Partidul Comunist Chinez uită înțelepciunea acelui discurs din 1978 și vor acum ca ingineri și oameni ocupați ca dvs. să petreacă poate o oră sau două în fiecare zi studiind politică?

Ren: Discursurile președintelui Xi acoperă multe domenii, cum ar fi agricultura, asistența medicală și dezvoltarea rurală. Aceste subiecte nu sunt prea mult legate de noi. Suntem o companie de tehnologie, studiem în principal discursurile sale despre știință și dezvoltarea tehnologiei. Desigur, cei care lucrează pentru Partid sau guvern sau cei care doresc să devină lideri de partid sau de țară ar putea avea nevoie să petreacă mai mult timp învățând despre toate aceste domenii.

Ascult discursurile președintelui Xi. În discursul său de la Forumul Boao pentru Asia, a vorbit despre deschiderea și mai mare a Chinei pentru investiții străine. Când a venit la discursul de la China International Import Expo din Shanghai, a vorbit despre reducerea tarifelor la vehicule. Aceste discursuri îi conțin instrucțiunile și suntem încântați că țara noastră continuă să se dezvolte în conformitate cu aceste instrucțiuni. Impozitul pentru întreprinderile mici și mijlocii din Shenzhen a fost redus semnificativ, iar lucrătorii cu venituri mici, precum șoferii de taxi, nu mai trebuie să plătească impozit pe venit. Aceasta este o lecție învățată de la Hong Kong. Televiziunea China Central a difuzat lecții învățate de la Hong Kong. Grija față de viața oamenilor săraci este o astfel de lecție. Ar trebui să oferim cazare săracilor. Dacă au o viață la un anumit nivel de trai, există o șansă mult mai mică să provoace probleme. Chiar dacă un număr mic de oameni stârnește probleme, va avea puțini susținători. Aceste puncte fac și ele parte din gândirea președintelui Xi, pe care le-am urmărit la TV.

Doar pe chestiunea Hong Kong. Am văzut recent că o companie privată, Cathay Pacific Airways, a fost forțată să își schimbe conducerea la nivel înalt și unii angajați din motive 100% politice și legate de protestele din Hong Kong.

Când vedeți că guvernul central chinez își folosește puterea pentru a face o companie privată să ia decizii politice, nu face viața mai dificilă pentru fiecare companie privată din China, când vrea să le spună străinilor că nu este controlată de politică? Când au făcut asta la Cathay Pacific, v-au făcut viața mai dificilă?

Ren: Problema din Hong Kong a fost cauzată de capitalismul extrem. Marii instituții capitaliste au câștigat sume enorme de bani și chiar controlează multe chioșcuri de ziare, garaje subterane și cafenele din Hong Kong. Au obținut o mulțime de beneficii, dar publicul larg nu are mulți bani și mulți au un nivel de trai destul de scăzut.

Am văzut anunțul emis de Administrația Aviației Civile din China (AACC) în legătură cu Cathay Pacific. Spunea că unii piloți și membri ai echipajului de cabină care lucrau pentru Cathay Pacific au fost implicați în activități discutabile legate de protestele din Hong Kong. Deci AACC a avut îngrijorări cu privire la acești piloți. De aceea, AACC a cerut Cathay Pacific să-și regleze și să-și controleze zborurile spre China continentală. Cred că acțiunea AACC are sens, deoarece a fost luată pentru a asigura securitatea aviației. În plus, nu au existat astfel de limitări la zborurile din Cathay Pacific către alte locuri.

Personal, cred că guvernul central chinez a acționat înțelept în gestionarea Hong Kong-ului. China aderă la principiul „o țară, două sisteme”. Sistemul din China continentală și sistemul din Hong Kong sunt diferite. Manifestațiile, protestele și strigarea de sloganuri sunt permise în Hong Kong, dar nu cred că violența este potrivită.

Guvernul central chinez încă nu a întreprins nicio acțiune în Hong Kong. Dacă situația actuală din Hong Kong continuă, afacerile, finanțele și turismul din Hong Kong vor fi afectate și va fi mai dificil să abordăm problemele cu săracii de acolo.

O lecție pe care o învățăm din situația actuală din Hong Kong este că diferența dintre bogați și săraci nu trebuie să fie prea mare și sărăcia extremă ar trebui eliminată.

Guvernul central chinez a depus mari eforturi pentru a elimina sărăcia. În ultimii ani, am călătorit personal prin mai multe provincii de-a lungul graniței chineze, cum ar fi Xinjiang, Tibet și Yunnan, locuri cunoscute anterior ca fiind foarte sărace. Din câte am văzut, nivelul de trai al oamenilor de acolo s-a îmbunătățit mult, în special în Tibet. Tibetul s-a îmbunătățit mai repede decât Xinjiang și ambele locuri par să se bucure de multă stabilitate. Nu știam situația reală până nu am mers acolo și am văzut  cu ochii mei cum viața oamenilor se îmbunătățise.

Cred că mai mulți jurnaliști străini ar trebui să poată vizita aceste locuri. Am fost în unele dintre cele mai afectate de sărăcie zone din Yunnan, Guizhou, Tibet, Xinjiang și alte regiuni și nu cred că o revoluție a culorilor se va întâmpla în China.

O ultimă întrebare rapidă despre politică. Atât de mulți intervievatori v-au întrebat despre fiica dvs., Meng Wanzhou, din Canada, dar există și doi cetățeni canadieni aflați în prezent în detenție în China, iar administrația externă chineză a spus că detenția ar trebui să fie o lecție pentru guvernul canadian. Știm asta, deoarece ambasada canadiană a spus că acești doi deținuți canadieni, dintre care unul este fost diplomat, nu au voie să-și vadă familia sau să facă vreun apel telefonic.

Nu au vorbit cu nimeni, cu excepția unor diplomați canadieni. Li s-a permis o carte și apoi li s-au luat ochelarii, așa că nu pot citi cartea. Sunt sigur că oamenii v-au descris situația. Credeți că condițiile acestor doi deținuți canadieni, Michael Kovrig și Michael Spavor, sunt condiții adecvate sau credeți că guvernul chinez ar trebui să le ofere acces la un avocat?

Nu au acces la un avocat sau acces la familiile lor. Dar fiica dvs. are acces la un avocat și acces la familia ei și poate merge prin Vancouver. Dar ei sunt închiși într-o loc necunoscut, fără acces la avocați. Ce părere aveți despre condițiile de detenție ale celor doi cetățeni canadieni?

Ren: Nu știu nimic despre aceste două persoane. Nu știu cum tratează guvernul cu astfel de cazuri. Știu doar că Meng Wanzhou nu a comis nicio infracțiune. Arestarea ei a fost greșită de la început, iar cazul ei trebuie rezolvat în conformitate cu legea. Nimeni nu mi-a spus nimic despre situația pe care tocmai ați menționat-o, pentru că nu ar avea niciun motiv să o facă. Și nici nu am canale pentru a obține astfel de informații.

Huawei este una dintre cele mai mari companii de infrastructură din lume. Și, cu siguranță, în ultimii 20 de ani, a devenit din ce în ce mai mare și a fost ținta agențiilor de informații. Nu vorbesc doar de accese secrete, ci despre infiltrare și securitate operațională. Ne puteți spune ceva despre cum abordează Huawei securitatea operațională și cât cheltuiți pentru contraspionaj?

Ren: În primul rând, la Huawei, securitatea cibernetică și protecția vieții private sunt prioritățile companiei. Huawei încorporează cu îndârjire cerințele Regulamentului general de protecție a datelor (RGPD) UE în toate procesele noastre de afaceri. Acum investim foarte mult pentru modernizarea rețelelor existente și crearea de rețele noi.

În al doilea rând, timp de mai bine de 30 de ani, Huawei a furnizat servicii de rețea pentru peste 1.500 de operatori din peste 170 de țări și regiuni, care deservesc aproximativ trei miliarde de utilizatori. Am păstrat un istoric solid în materie de securitate. De fapt, nu am avut niciodată incidente majore de securitate.

De altfel, suntem mai mult decât dispuși să ne supunem unei supravegheri stricte în țările în care ne desfășurăm activitatea. În prezent, Marea Britanie a efectuat cea mai strictă supraveghere a Huawei. De ce este hotărâtă Marea Britanie să continue să ne folosească echipamentele? Pentru că încă au încredere în noi, în ciuda câtorva probleme și defecte pe care le-au găsit la echipamentele noastre. S-ar putea chiar să aibă încredere în noi mai mult decât în alți furnizori, deoarece am fost analizați mai riguros.

Dle Ren, unul dintre ceilalți pionieri ai sectorului tehnologic din China, Ma Yun de la Alibaba, se retrage astăzi, pe 10 septembrie. Când a făcut anunțul anul acesta, a fost marea excepție în predarea frâielor.

După cum sunt sigur că știți, mulți alți șefi chinezi nu fac acest lucru decât prea târziu, în detrimentul companiilor lor. Care credeți că ar fi costurile și beneficiile dacă v-ați retrage? Credeți că ar putea fi oportună o retragere mai devreme, având în vedere climatul politic actual în care se regăsește Huawei?

Ren: Mă voi retrage când îmi va încetini mintea. Acum încă mai am multe idei creative, așa că voi continua să lucrez ceva timp.

Cât de curând credeți că vă veți retrage?

Ren: Nu știu. Depinde de circumstanțe.

Ați văzut documentarul american intitulat „Fabrica americană”? Dacă l-ați văzut, v-au venit idei despre diferența dintre modul de lucru american și cel chinez?

Ren: Am auzit că a fost produs de Obama. Cineva mi l-a descris, dar încă nu l-am văzut.

Ați vorbit mai devreme, această idee destul de îndrăzneață pe care ați avut-o în această dimineață, de a vinde de fapt nucleul afacerii. Îmi imaginez că vă refereați la 5G și ați continua să lucrați la 6G, următoarea generație. Deci, ne-ați putea spune mai multe despre ce vă motivează să faceți acest lucru? Pentru că îmi imaginez că ar putea doar să treneze problema.

Este posibil ca nici 6G-ul produs de dvs. să nu fie acceptat când va fi implementat și funcționând la nivel global. Deci, cum vă ajută exact acest lucru? Care ar fi principalul motiv pentru care ați face acest lucru?

Ren: Vorbesc despre licențierea tehnologiei noastre 5G. Acordarea de licențe 5G altora nu înseamnă că Huawei nu va mai lucra la 5G. Sperăm că viteza dezvoltării tehnologice în Occident poate crește, așa că luăm în calcul licențierea întregii noastre tehnologii 5G pentru a facilita acest proces. Cred că Huawei va continua să preia conducerea în cercetările 6G, dar judecata noastră este că utilizarea comercială 6G nu va începe cel puțin 10 ani.

Prin urmare, transferul de tehnologie 5G către alte companii nu înseamnă că vom înceta să lucrăm la ea. În schimb, banii obținuți din acest transfer ne vor permite să facem progrese mai mari.

Doar ca să fie clar, nu este licențiere în sensul că există o plată anuală, cum face Arm. Este o tranzacție unică care oferă cumpărătorului dreptul permanent de a utiliza tehnologia și proprietatea intelectuală.

Ren: Da. Este o plată unică.

Ce cred directorii companiei despre acest plan? Nu sunt sigur dacă ați avut șansa să discutați subiectul, dar ar fi șocați să audă că vă pregătiți să faceți ceva atât de dramatic?

Ren: Nu cred că ar fi șocați. Pentru că pentru Huawei, sperăm să vedem o lume echilibrată. O distribuire echilibrată a intereselor este favorabilă supraviețuirii Huawei în această lume. Același concept a fost propus de Marea Britanie în urmă cu mai bine de 100 de ani.

Uneori folosiți această imagine foarte puternică a vechiului avion sovietic care încă mai zboară cu multe găuri. Când vă aud vorbind despre ce gândiți despre 5G, îmi evocă imaginea unui pilot de avion îngrijorat că se va prăbuși, așa că poate mai aruncă ceva greutăți din avion ca să poată zbura în continuare. Vă reflectă gândirea?

Ren: Nu. Licențierea 5G către alte companii ar permite Huawei să obțină niște bani. Este ca a pune mai multe lemne pe foc pentru ne alimenta eforturile de cercetare științifică.

Dle Ren, credeți că comunitatea de afaceri și cea politică din S.U.A. are tot ce trebuie pentru a lua acest pachet PI 5G și a-l face un concurent Huawei la nivel global?

Ren: Nu cred.

Deci, doar un gest frumos?

Ren: Da. Dar, dacă S.U.A. vor să cumpere de la noi, vom fi serioși cu privire la urmărirea acestei opțiuni.

Așadar, o vedeți creând o cursă tehnologică echitabilă și renunțați la avansul dvs. și resetați ceasul dacă va vrea și America?

Ren: Da, exact.

Vă mulțumim foarte mult pentru timpul acordat.

Ren: Sunteți bineveniți să veniți pe la noi. Dacă vreți să știți dacă Huawei poate supraviețui, puteți veni să ne vedeți anul viitor pe vremea aceasta.


FOTO: AFP/Mediafax