Interviu cu Ren Zhengfei, fondatorul Huawei, în The Economist: Relațiile China-SUA vor afecta viitorul globalizării (I)

NewMoney 17/09/2019 | 14:27 Ştiri
Interviu cu Ren Zhengfei, fondatorul Huawei, în The Economist: Relațiile China-SUA vor afecta viitorul globalizării (I)

Ren Zhengfei, fondatorul și CEO Huawei, a vorbit într-un interviu acordat The Economist despre relația actuală dintre China și SUA, globalizare, viitorul telefoanelor fără suport din partea Google, dar și despre subiectul de interes pentru majoritatea celor pasionați de tehnologie, 5G.

Dle Ren, înainte de a vă întreba despre Huawei, am dori să vă punem o întrebare despre globalizare și modul în care tehnologia provoacă globalizarea, pentru că sunteți și un lider global important în afaceri , iar acum aveți o companie mare care vinde produse și servicii ce pot avea sens doar într-o lume cu un grad mare de încredere. Știți, nu vinde încălțăminte sau rachete de tenis.

Vinde o mașină autonomă sau un dispozitiv medical. Așadar, această globalizare aduce acum comerț cu produse care necesită o încredere de o viață, în același timp în care unor țări precum China și America le vine foarte greu să aibă încredere una în alta. Poate fi rezolvată această problemă? Care este părerea dvs. despre cum ar putea fi rezolvată?

Ren: Puneți întrebările direct, vă rog. Și eu voi fi foarte sincer în răspunsuri.

Globalizarea economică poate aduce beneficii substanțiale întregii umanități. Pentru că va juca un rol semnificativ în antrenarea alocării optime a resurselor și în reducerea costurilor serviciilor, accelerând astfel ritmul progresului social. Globalizarea economică a fost un concept propus de țările occidentale. Principiul de orientare a fost acela de a permite Occidentului să își dea tehnologia avansată și echipamentele la schimb cu materii prime și forțe de muncă cu eficiența costurilor. Aceasta a permis comerțul global. Însă Occidentul nu se aștepta ca țările în curs de dezvoltare să înceapă încet să urce pe lanțul valoric cu fabricația de produse ieftine.

Occidentul a trecut printr-o criză economică severă în anii ’60 -’70, provocată de conflictele dintre angajatori și angajați. Unii economiști occidentali au sugerat o salarizare mai mare, prețuri mai ridicate la mărfuri și un consum mai mare ar rezolva criza. Teoria a funcționat o perioadă bine pentru problemele occidentului. În următoarele câteva decenii, până la sfârșitul secolului trecut, economia lor a crescut foarte repede. Susținerea unui astfel de model economic necesită totuși randamente ridicate. Fără randamente ridicate, va fi foarte dificilă asigurarea că aveți suficientă bogăție de distribuit. Deși țările în curs de dezvoltare au creat o piață de desfacere masivă pe care să vândă țările occidentale, multe produse din aceste țări în curs de dezvoltare au intrat și ele pe piețele dezvoltate. Ciocnirile și contradicțiile care au apărut în timpul procesului nu reprezintă o problemă inerentă a globalizării, ci au apărut din cauza lipsei unei coordonări eficiente între țările din aceste două etape de dezvoltare diferite.

Permiteți-mi să folosesc relația Europa-China ca exemplu pentru a explica cum am putea aborda această problemă. China și-a asumat angajamentul față de Organizația Mondială a Comerțului (OMC) că își va deschide în mod semnificativ sectoarele de servicii și producție. În ultimii doi ani, această deschidere s-a accelerat, chiar dacă este încă puțin în urma programului promis.

Marea Britanie și Europa au acumulat sute de ani de experiență în sectorul serviciilor. China are o cerere uriașă de servicii. În acest sens, dacă este permis exportul unor cantități mari de servicii din Occident în China, va facilita progresul social al Chinei. În plus, banii câștigați de China din Europa prin exportul de produse vor reveni în Europa prin exportul de produse și servicii, creând o situație economică mai echilibrată.

Să vedem alt exemplu. China va reduce tarifele auto la un nivel foarte scăzut în următorii cinci ani. Marea Britanie și Europa produc automobile de cea mai înaltă calitate din lume, în timp ce Japonia produce cele mai rentabile automobile de calitate. Astăzi, trebuie să abordăm problemele care apar din globalizare, pe rând, prin consultare. Nu este nimic în neregulă cu globalizarea în sine. Aceste probleme apar deoarece mecanismul de dezvoltare nu a reușit să se adapteze la unele schimbări din noul nostru mediu, iar diferiții actori implicați nu au discuții bune despre cum să se coordoneze cel mai bine pe aceste probleme.

Să luăm Rusia ca un alt exemplu. Dacă Rusia ar fi fost acceptată ca membru al Uniunii Europene, am estimat că comerțul dintre Rusia și alte țări occidentale ar fi reprezentat cel puțin un trilion de euro, datorită exportului de energie din Rusia și exportului de utilaje și echipamente din țările occidentale. Aceste tranzacții ar aduce mulți bani în Europa, ceea ce ar ajuta Europa să abordeze problemele pe care le consideră legate de creșterea disparității economice.

Am avut discuții foarte bune cu George Osborne și David Cameron în trecut. Pe atunci, Osborne deja redusese rata de impozit în Regatul Unit la 21%, dar reducerile nu au afectat veniturile naționale. De ce? Deoarece Marea Britanie a permis distribuirea ajutoarelor sociale doar în anumite condiții. Pentru a beneficia de ajutor social, beneficiarii trebuie să caute în mod activ un loc de muncă sau aibă o contribuție prin servicii comunitare, cum ar fi îngrijirea persoanelor în vârstă sau angajarea în activități de sănătate publică. Reducerea veniturilor fiscale a însemnat reducerea cheltuielilor cu ajutoarele sociale, asigurând astfel stabilitatea în interiorul țării.

După aceea, administrația Theresa May a anunțat că va scădea și mai mult rata de impozitare la 17%. Toate aceste politici adoptate în Marea Britanie servesc drept ADN pentru ca ea să devină din nou un centru de investiții. Per ansamblu, dovedește că diferiți jucători trebuie să se adapteze în continuu la noul mediu globalizat. O abordare cu dimensiuni unice nu va funcționa.

Este umila mea părere.

Singura țară pe care nu ați menționat-o este S.U.A. Așa că ați vorbit despre Europa și Japonia. Ele văd globalizarea economică. Când vă uitați la relația S.U.A.-China, vă îngrijorează viitorul globalizării?

Ren: Da, cred că relațiile China-S.U.A. vor afecta viitorul globalizării. S.U.A. sunt cea mai puternică țară din lume. Obișnuia să mențină ordinea ca „polițist” al lumii și, în schimb, a fost recompensată cu faptul că dolarul american a devenit moneda mondială. S.U.A. colectează senioriaj din lume prin emiterea de dolari americani. Dacă S.U.A. ar continua să mențină ordinea mondială, nu ar avea nimic de pierdut.

Dar S.U.A. au distrus acest mecanism. Oamenii nu mai cred că S.U.A. încearcă să mențină ordinea în lume sau că dolarul american este moneda de rezervă cea mai de încredere. Când încrederea lumii în S.U.A. și în dolarul american va intra în declin, datoriile naționale și piețele bursiere din S.U.A. vor intra în crize, ceea ce va provoca mari tulburări economice și politice în S.U.A..

În anul 2019, diplomații americani au depus mari eforturi pentru a-și convinge aliații să nu folosească Huawei. Ar putea dl. Ren vorbi despre cât de reușite au fost? Evident, concentrarea pe aliații de bază, precum Marea Britanie și Australia, dar se pare că și țări precum Vietnam au fost supuse la presiuni puternice ca să nu folosească produse Huawei. Deci, ce succes a avut boicotul american?

Ren: În primul rând, este perfect normal ca clienții să nu cumpere echipamente Huawei. De fapt, mulți clienți nu au cumpărat echipamente Huawei în trecut. Majoritatea clienților își iau deciziile pe baza unor considerente comerciale.

Când vine vorba de 5G, cred că S.U.A. ar putea greși în politizarea 5G sau tratarea 5G ca și când ar fi periculos. Țările ar trebui să se decidă cu privire la 5G pentru a le facilita dezvoltarea, nu pentru a le îndeplini agendele politice.

Permiteți-mi să vă dau un exemplu. În urmă cu aproximativ 1.000 de ani, China era cea mai puternică țară din lume. Prosperitatea descrisă în celebrul tablou „De-a lungul râului în timpul festivalului Qinming” nu a fost fictivă; era reală.

Cu câteva sute de ani în urmă, gândirea filosofică și sistemele sociale din Marea Britanie au dus la Revoluția industrială. Britanicii au inventat trenul și vaporul cu abur. Însă China a continuat să se bazeze în principal pe căruțe trase de cai pentru transport. Se deplasau la viteze mult mai mici decât trenurile și puteau transporta mult mai puțină marfă decât vapoarele cu abur. De aceea a rămas în urmă China.

Marea Britanie a devenit o centrală de putere industrială și a reușit să își vândă produsele peste tot în lume, având un impact imens asupra progreselor sociale în multe țări. Astăzi, aproximativ două treimi din populația lumii vorbesc engleză. Cu acest exemplu, vreau să spun că viteza determină progresul social.

5G este o tehnologie de conectivitate care oferă viteze mari, lățime mare de bandă și latență scăzută. 5G reprezintă viteza în societatea informațională. Țările care au viteză vor avansa rapid. Dimpotrivă, țările care renunță la viteză și tehnologie de conectivitate excelentă pot înregistra încetinire economică.

Britanicii sunt foarte inteligenți, iar universitățile britanice sunt printre cele mai bune din lume. Dacă Marea Britanie dorește să aibă o relansare în industrie, are nevoie de viteză în societatea informațională.

Rețelele de fibre optice și tehnologia 5G bazată pe rețelele de fibre optice vor conecta supercalculatoare și supersisteme de stocare pentru a sprijini IA. Dacă AI poate crește de zece ori productivitatea, Marea Britanie va deveni o putere industrială cu o forță de muncă echivalentă cu sute de milioane de oameni. Când spun că IA poate crește productivitatea de zece ori, este doar o estimare. Adevărul este că, în unele cazuri rare, cu ajutorul IA, eficiența poate crește de 100 ori sau chiar de 1.000 de ori.

Alan Turing, tatăl IA, era britanic, la fel și omul de știință care a clonat oile Dolly. Pur și simplu nu-mi imaginez cum va fi lumea când tehnologiile genetică și electronică se vor uni. Cred că Marea Britanie are un potențial enorm de revitalizare. Viteza va determina dacă Marea Britanie poate avea din nou succes.

V-aș putea adresa câteva întrebări despre Huawei în ultimele luni și implicațiile acțiunilor americane împotriva companiei? Așadar, prima întrebare este: ne-ați putea vorbi despre performanța financiară a afacerii începând cu luna mai, când a început Lista de Entități? Ați înregistrat o scădere în venituri?

Ren: Veniturile noastre au crescut cu 19,7% până la sfârșitul lunii august, iar profiturile au fost similare cu anul trecut. Rata noastră de creștere a scăzut de la aproximativ 30% la începutul anului, la 23% până la sfârșitul lunii iunie, iar acum a scăzut la 19,7%. Profiturile noastre nu au crescut în mare măsură din cauza creșterii semnificative a investițiilor noastre strategice. Am recrutat încă câteva mii de angajați din întreaga lume, în majoritate talente de de nivel înalt, cum ar fi tinere genii și proaspăt absolvenți de doctorat, pentru a ajuta la acoperirea golurilor provocate de Lista de Entități.

Ne-am acoperit golurile de la 5G la rețelele de bază. Pe 18 septembrie, vom anunța un grup IA care conectează 1.024 de cipuri Ascend. Va fi cea mai rapidă platformă de IA din lume.

În prezent, Lista de Entități încă ne afectează segmentul de consum, și va dura ceva timp să acoperim golurile de aici.

Aș putea să vă întreb, deci dacă vă uitați la segmentul de consum acum și-i faceți un instantaneu, este în declin? Se micșorează în afara Chinei?

Ren: Vânzările noastre de smartphone-uri au mai scăzut odată pe piețele din afara Chinei, dar rata acelui declin este acum în scădere, la aproximativ 10%.

În cursul acestei luni, cred că veți lansa Mate 30, noul telefon. În acest moment, va avea aplicații Android și Google disponibile pe el? Care sunt cele mai recente știri în acest sens?

Ren: Seria Mate 30 nu va avea pre-instalat ecosistemul Google Mobile Services (GMS).

Aceasta mă duce la următoarea întrebare. Dacă lansați un telefon care nu are suita completă de aplicații Google, este corect să credem că volumul pe care îl vindeți în afara Chinei va fi mult mai mic decât în trecut? Și în urma acestui fapt, sugerează că firma va înregistra o lovitură financiară destul de puternică în a doua jumătate a anului, în trimestrul IV?

Ren: Am dori să continuăm să folosim Android, pentru că am rămas în termeni buni cu Google. Chiar dacă guvernul S.U.A. nu ne va permite să continuăm să folosim Android, avem alternativele noastre. Ne va lua doi-trei ani pentru a înlocui Android cu propriul nostru sistem, timp în care vânzările de telefoane pe piețele din afara Chinei vor înregistra o oarecare scădere. Credem că este de înțeles. Smartphone-urile noastre au caracteristicile lor unice pe lângă aplicațiile din ecosistem, deci credem că vor fi mult mai mulți clienți cărora le vor plăcea și care vor accepta produsele noastre. Vom lansa seria Mate 30 la München, pe 19 septembrie, și veți afla atunci ce caracteristici au.

În această perioadă, în care este posibil să fiți nevoiți să vă lansați propriul sistem, credeți că este posibil ca o companie să fie împinsă să facă pierderi?

Ren: Nu, creșterea noastră va încetini, dar nu vom vedea pierderi.

Dacă eu aș conduce Google și Huawei ajunge să-și vândă propriul sistem de operare la nivel global, cât de îngrijorat ar trebui să fiu?

Ren: Google încearcă să convingă guvernul american să ne permită să le folosim ecosistemul. În acest sens, suntem dispuși să colaborăm cu Google. Sistemul nostru de operare nu a fost inițial destinat telefoanelor inteligente. Mai mult, sistemul de operare Google este cu sursă deschisă , deci putem continua să îl utilizăm. S.U.A. ne limitează utilizarea de servicii mobile Google, GMS. Acest ecosistem include mii de parteneri, iar Huawei nu ar putea construi un ecosistem comparabil în doar câteva zile. Dacă guvernul S.U.A. ne permite să utilizăm în continuare ecosistemul Google, S.U.A. și-ar menține poziția dominantă în acest domeniu. Dacă guvernul american refuză să ne acorde licența, nu îi va face bine pe termen lung.

O parte din munca dvs. este să încercați să reconstruiți încrederea. Există opțiuni radicale deschise companiei care încearcă să reconstruiască încrederea? De exemplu, primirea unui investitor străin sau poate chiar vânzarea unor părți din afacerea 5G din afara Chinei. Ar putea dl. Ren vorbi puțin despre opțiunile radicale ale schimbării structurii companiei care ar putea ajuta la reconstruirea încrederii?

Ren: Este improbabil că vom lua în calcul introducerea de investitori externi, pentru că se concentrează adesea pe profit. La Huawei, aspirațiile sunt dincolo de profit. Am licența tehnologiile noastre în țările occidentale? Da. Am fi chiar deschiși la licențierea tuturor tehnologiilor noastre. Aspirația noastră este să „slujim umanitatea și să atingem culmea științei”. Colaborarea este în concordanță cu valorile noastre, de aceea suntem dispuși să ne licențiem echipamentele în țările occidentale.

Ar fi aceasta o vânzare a afacerii, poate, afacerea 5G din anumite geografii sau licențierea tehnologiei către alți producători? Dacă ați putea dezvolta subiectul.

Ren: Putem licenția tehnologii și tehnici de producție. Oricine primește tehnologiile poate dezvolta lucruri noi pe baza lor.

Ar fi și angajații și instalațiile Huawei transferate noilor proprietari sau doar proprietatea intelectuală?

Ren: Cu siguranță nu ne vom transfera angajații. Ar fi doar know-how-ul tehnologic.

Cine credeți că ar fi partenerii? Ce fel de companii din America, de exemplu, ar putea fi omologi?

Ren: Încă nu am avut niciun fel de discuții cu altcineva pe această temă, așa că nu am nicio idee.

Mulți din Silicon Valley și din America vor citi acest articol, așa că aveți șansa de a le explica planul.

Ren: Așa. Sper că acest articol poate ajuta la clarificarea unor conflicte.

Dacă spuneți lumii politice americane și lumii de afaceri că înțelegeți că încrederea este o chestiune foarte importantă, unii politicieni americani spun chiar: „Nu mă interesează să aud despre tehnologia asta sau cealaltă de la Huawei”. Au o problemă mai mare: De ce ai lăsa o companie chineză să construiască ceva atât de sensibil ca 5G? Deci, problema politică pe care o aveți în America este foarte greu de rezolvat. Ați putea explica ceva mai mult cât de mare ar fi un transfer pe care vi l-ați putea imagina? Cât de mare ar fi soluția la care vă gândiți pentru a soluționa această problemă? Un transfer cât de radical de tehnologie 5G?

Ren: Dacă ne transferăm toate tehnologiile în S.U.A., atunci pot modifica singuri codul. Nici Huawei, nici altcineva din lume nu va mai putea accesa aceste tehnologii. S.U.A. vor avea un 5G independent. Securitatea nu va fi o problemă atâta timp cât S.U.A. își pot gestiona în mod corespunzător propriile companii. Atunci nu va fi vorba despre vânzarea de 5G de către noi în S.U.A., ci despre companiile americane care își vând propriul 5G în S.U.A..

Ați vedea Huawei concurând cu această nouă entitate ipotetică în tehnologiile 5G, în afara Chinei, evident nu în Statele Unite, ci în Africa sau în părți ale Europei? V-ați imagina concurând cu această nouă entitate sau cum ar funcționa?

Ren: Huawei poate concura și cu noi entități pe acele piețe.

Aveți o cifră aproximativă, dle Ren, pentru cât ar costa această vânzare?

Ren: Nu am o cifră acum. Subiectul tocmai a fost pus în discuție și nu am făcut niciun calcul încă.

Nici măcar un interval?

Ren: Nu, dar putem vorbi despre gama de tehnologii.

Politic, ar fi mai bine să aveți un partener american pentru 5G, sau un partener european sau japonez? Sau credeți că problema dvs. este americană și că ar trebui să căutați o companie americană dispusă să vă cumpere tehnologia 5G?

Ren: Depinde de cât de mare ar fi nișa de piață pe care s-ar putea introduce partenerul potențial. Dacă ar putea să acapara o mică cotă de piață prin achiziționarea tehnologiilor noastre, atunci nu ar merita efortul. O astfel de tranzacție este fezabilă numai când pot anticipa o cotă mare de piață folosind tehnologiile noastre. Este un proces de evaluare pe care trebuie să-l parcurgă potențialii noștri parteneri.

Care ar fi orizontul de timp pentru un proiect radical ca acesta? Ar fi nevoie de câțiva ani sau s-ar putea face rapid?

Ren: Destul de repede.

Înainte de alegerile din 2020, poate?

Ren: Nu are nicio legătură cu alegerile generale din S.U.A. Când vă vorbesc cu dvs. toți, alegerile generale nu sunt niciodată temă de discuție.

Aș putea să vă adresez o altă întrebare politică, oarecum culturală? Când am lucrat în America, mulți politicieni americani foarte importanți spuneau: „China crește foarte repede, dar America are o armă magică. Arma magică constă în faptul că este o democrație și avem libertate de exprimare, iar studenții noștri sunt liberi să studieze și să gândească ce vor. China este o țară autocratică, deci nu poate atinge inovația reală.” Acum, când oamenii se uită la China și companii precum Huawei inovează. Sistemul politic chinez este un sistem cu un singur partid, în care studenții nu pot vedea totul pe Internet și nu pot citi orice carte doresc. Impune aceasta vreo limită inovației sau creativității chineze? Este vreun avantaj a fi o țară democratică în domeniul inovației?

Ren: Libertatea academică este fundamentul inovației. Libertatea de a avea idei academice diferite și de a studia ce vrei sunt foarte importante. Fără îndoială, S.U.A. au mediul cel mai prietenos pentru inovație din lume. Datorită Internetului, oamenii au acces mai ușor la informații. Lucrările de știință și inginerie nu au nicio legătură cu ideologia, deci pot fi publicate și diseminate în toată lumea.

De exemplu, însăși sursa tehnologiei 5G este o lucrare matematică scrisă în 2007 de Erdal Arikan, profesor de matematică turc. La două luni după ce a publicat lucrarea, am citit-o. Apoi am cercetat asiduu lucrarea și am transformat-o în standardul 5G de astăzi.

China are încă un mediu incluziv când vine vorba de știință și tehnologie. În plus, Huawei are un număr mare de oameni de știință non-chinezi. Facem tot posibilul să luăm în considerare nutrienții timpurilor în care trăim, astfel încât să putem avansa mai repede.

Evident că pe Internet se găsesc lucrări științifice, dar există și părți mari ale Internetului global care vorbesc despre politică, despre istorie, care nu sunt disponibile în China pentru majoritatea oamenilor, deoarece guvernul chinez barează accesul. Ați construit acest campus frumos în Dongguan, plin de clădiri frumoase europene. Vă asigurați că și designerii și cercetătorii dvs. au VPN-uri ca să poată vedea știri externe sau politică externă, să cerceteze întrebări importante care nu sunt disponibile pentru poporul chinez?

Ren: Dacă inginerii noștri ar deveni politicieni, Huawei s-ar prăbuși. Inginerii ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea de produse bune. Nu trebuie să citească despre politică. Ce rost ar avea să se preocupe de probleme politice? Dacă inginerii noștri ies în stradă și protestează, cine îi va plăti?

Citește partea a II-a


FOTO: AFP/Mediafax