În ciuda unui ultim sezon controversat, Game of Thrones este marele favorit la Premiile Emmy

Oana Borviz 06/08/2019 | 10:50 Timp Liber
În ciuda unui ultim sezon controversat, Game of Thrones este marele favorit la Premiile Emmy

Premiile Emmy și-au anunțat de curând nominalizările, iar „Game of Thrones“ /„Urzeala tronurilor“ este marele favorit. Cu un număr-record de nominalizări, serialul are șansa de a deveni și marele câști­gător, dar asta nu vom ști decât pe 22 septembrie, când vor fi decernate premiile.  

Acest articol a apărut în numărul 71 (5 – 25 august 2019) al revistei NewMoney

În urmă cu doar câteva zile, au fost anun­țate nominalizările la cea de-a 71-a ediție a premiilor Emmy (distincție care recunoaște excelența în industria televiziunii americane), iar vestea cea mare este că cel de-al optulea sezon al serialului „Urzeala tronurilor“ conduce detașat lista preferințelor, cu un număr-record de 32 de nominalizări.

Serialul este, practic, prima dramă de televiziune care adună atâtea nominali­zări într-un singur an și primul care a doborât recordul deținut, timp de 25 de ani, de „NYPD Blue – Viață de polițist“, cu 26 de nominalizări acordate pentru primul sezon, în 1994.

„Urzeala tronurilor“ este urmat, în cursa pentru Emmy, de „Minunata doamnă Maisel“ (20 de nominalizări), dramo-comedia despre o casnică din anii ’60 care descoperă că are talent pentru stand-up comedy; „Cernobîl“ (18 nominalizări), miniseria ce documen­tează cel mai mare dezastru nuclear din istorie; „Saturday Night Live“ (18 nomi­nalizări), unul dintre cele mai premiate show-uri de televiziune din toate timpurile.

Pe 22 septembrie, când vor fi anunțați câștigătorii, vom afla câte trofee Emmy va adăuga „Urzeala tronurilor“ la cele 47 primite de la debutul (2011) și până la finalul serialului (2019).

CONTROVERSE. Al optulea (ultimul) sezon din „Urzeala tronurilor“ a fost aș­tep­tat cu sufletul la gură de milioane de fani din întreaga lume. Conform HBO, peste 45 de milioane de oameni au ur­mă­rit ultimele episoade ale serialului adaptat după seria de romane fantastice a lui George R.R. Martin, „Cântec de gheață și foc“. Cu toate acestea, a fost și cel mai controversat sezon, fanii și criticii comentând îndelung felul în care ci­ne­aștii David Benioff și D.B. Weiss au dus mai departe povestea Tronului de Fier al celor Șapte Regate.

Unii critici le-au reproșat celor doi graba cu care au scris scenariul, ultimul sezon fiind considerat de către cei de la The Guardian „o afacere pripită care a risipit oportunități și care nu a reușit să le facă dreptate personajelor și actorilor“. Alții au fost dezamăgiți de faptul că după ce am văzut „o încrâncenare cu mize mari între doi ambițioși condu­că­tori de sex feminin“ (The Atlantic), după ce am fost martorii unor discuții pertinente despre politica de gen, am ajuns să vedem cum un consiliu format în mare parte din bărbați încoronează un alt bărbat – Bran.

Să nu mai vorbim de fani, care au dez­bătut destul de aprins nenumărate aspecte ale sezonului: întunericul în care a avut loc bătălia dintre cei vii și cei morți; ușurința cu care a fost ucisă că­petenia Umblătorilor Albi; parcursul dezamăgitor al lui Daenerys Targaryen, care sfârșește prin a fi ucisă chiar de iubitul ei, Jon Snow; faptul că sărmanul orb devine rege peste cele Șapte Regate; sau că războinica Arya Stark, care a ucis căpetenia Umblătorilor Albi, nu se alege la final decât cu un drum pe mare.

FENOMEN. Chiar și așa, nu surprinde pe aproape nimeni că filmul a fost onorat și anul acesta cu atâtea nominalizări la Emmy. Iar asta nu doar pentru că seria­lul ar fi unul dintre preferatele galelor Emmy (sezonul 7 a primit, în 2017, nu mai puțin de 22 de nominalizări), ci pentru că nu ai cum să nu premiezi „o forță culturală atât de rară“, cum îl numește The Verge pentru faptul că a format o cultură a televiziunii mai mult decât orice altă serie din ultimul deceniu.

„Mad Men“ și „Breaking Bad“ au fost atât de semnificative și de influente, mai scrie publicația, însă „Urzeala tronurilor“ a transformat televiziunea „într-o obsesie mondială“. Când a debutat, seria nu a fost cel mai bun spectacol al anului, nu a câștigat premiul pentru cea mai bună dramă la Emmy, bugetul său nu a concurat cu cele ale filmelor produse de Marvel. A avut recenzii bune, obținând un scor de 80% pe site-ul Metacritic, și ratinguri bune, cu o medie de 2,2 milioane de spectatori pentru episo­dul-premieră.

Cum s-a putut ca, de la un prim sezon modest, să devină unul dintre cele mai mari evenimente ale culturii pop din acest deceniu? Sunt mulți factori care au scos serialul în evidență: poveștile multiple scrise într-un fel frumos și grotesc; ideea că orice personaj poate să moară în orice moment; complexitatea psiho­lo­gică a personajelor feminine; subiectele legate de sex, putere, politică de gen; controversele precum cele în care fanii au criticat dur felul în care filmul folosea violența împotriva femeii.

„Urzeala tronurilor“ devenea un feno­men: începând cu prima victorie la Emmy, când sezonul 5 era recompensat pentru cea mai bună dramă, și până la unul dintre episoadele finale ale sezonului 7, care a înregistrat un record de 12,1 milioane de spectatori într-o singură zi.

ACTORI. Oamenii au îndrăgit cel mai mult acest serial pentru actori, care sunt senzaționali în rolurile unor trăitori ce trec prin transformări emoționale sur­prin­zătoare. Lena Headey, în rolul lui Cersei, regina vicleană, înfometată de putere, dar și vulnerabilă (așa cum se arată la final); Peter Dinklage, în rolul lui Tyrion Lannister, genialul sfătuitor al capetelor înalte; Emilia Clarke, în pielea lui Daenerys Targaryen, cea care reconfigu­rează structurile patriarhale din Westeros; Maisie Williams, ca Arya Stark, mi­cuța războinică hotărâtă să-și răzbune familia; Sophie Turner, în rolul Sansei Stark, delicata și inteligenta fiică a lui Ed Stark; Kit Harington, ca Jon Snow, onora­bilul lord de Winterfell.

Cu mici excepții, toți actorii din rolu­rile principale și secundare au fost no­mi­nalizați, de-a lungul timpului, la Emmy, dar și la alte premii importante. Peter Dinklage este, spre exemplu, cel mai premiat actor din distribuție, cu un total de 47 de nominalizări și 8 premii (dintre care 3 Emmy), urmat de Lena Headey, cu un total de 33 de nomina­li­zări și 6 premii, și de Emilia Clarke, cu 32 de nominalizări și 5 premii.

Pornind de la aceste cifre, ar fi ușor să previzionăm cine ar putea pleca acasă anul acesta cu Emmy, însă știm cu toții că previziunile nu au nimic de-a face cu voturile celor 24.000 de oameni care decid soarta acestor premii.