Gaură uriaşă în bugetul Sănătăţii. Soluţii de avarie ale noilor guvernanţi

Elena Marinescu 07/11/2019 | 12:20 Ştiri
Gaură uriaşă în bugetul Sănătăţii. Soluţii de avarie ale noilor guvernanţi

Victor Costache, noul ministrul al Sănătății, a prezentat joi prioritățile mandatului său, în contextul suspciunilor de grave probleme financiare în sistem, dar şi a unor numiri controversate în funcţii cheie făcute de fostul ministru Sorina Pintea.

Noul deţinător al portofoliului de la Sănătate s-a angajat să prioritizeze acțiunile principale în domeniul sanitar, dar şi să mențină funcționarea normală a ministerului și a programelor de sănătate aflate în curs.

Prioritățile noului ministru

„Unul dintre primele aspecte care trebuie menținute funcționale este concursul de Rezidențiat. Nu vrem să creăm confuzie în rândul tinerilor din întrega țară care se pregătesc de ani de zile pentru acest concurs care este un moment de cotitură în viața oricărui student la medicină. Încă din prima zi a mandatului am vorbit cu studenții. Concursul va avea loc pe 8 decembrie. Nici un absolvent care reușește să treacă pragul de 60 la sută nu va rămâne pe dinafară. Vom găsi soluții pentru acești tineri. Trăim într-o țară în care resursa umană este deficitară. Acești tineri care au muncit timp de 6 ani, care au reușit la un examen de licență sunt importanți pentru țara noastă și sistemul medical și trebuie integrați”, a spus ministrul Sănătății, Victor Costache în cadrul conferinței de presă.

El a precizat că unul din primele aspecte care trebuie menţinute funcţionale este examenul de rezidenţiat, care se va desfăşura conform procedurii în vigoare, pe 8 decembrie: „Nu vrem să creăm confuzie în rândul tinerilor care se pregătesc pentru acest examen. Am deschis din prima zi a mandatului un dialog cu reprezentaţii absolvenţilor înscrişi la concurs şi le respectăm dorinţa de a păstra data de 8 decembrie, nu vrem să schimbăm regulile în timpul jocului. Niciun absolvent care reuşeşte să treacă pragul de 60% nu va rămâne pe dinafară. Resursa umană este deficitară, peste 30.000 de medici au părăsit ţara, deci ar fi aberant să nu integrăm aceşti tineri care sunt importanţi pentru sistemul medical”, a subliniat Victor Costache.

Ministrul Sănătății a mai vorbit despre nevoia unei rectificări bugetare pozitive pentru domeniul sanitar în vederea derulării fără discontinuități a programelor de sănătate și pentru asigurarea salariilor până la sfârșitul anului.

O soluție pentru aducerea de fonduri suplimentare în Sănătate o reprezintă asigurările complementare în Sănătate. “Multă lume a evitat acest subiect în toți acești ani, dar suntem în Europa, într-o țară europeană. Trebuie să lăsăm tabuurile deoparte, să avansăm și să punem pacientul în centrul sistemului. A treia prioritate o reprezintă analiza stadiului proiectelor spitalelor regionale. Este un proiect de interes national foarte important, dar nu trebuie uitate nici proiectele de la nivel județean, nu contează culoarea lor politică. Orice proiect în domeniul sănătății este important”, a mai spus ministrul, care a insistat pe faptul că mandatul său va fi unul al dialogului și colaborării și de readucere a pacientului în centrul sistemului.

Deficit de 3 miliarde de lei

La şedinta de predare a mandatului la Ministerul Sănătăţii, vicepremierul Raluca Turcan a declarat că deficitul la Fondul Naţional Unic de Sănătate este, la nouă luni, de trei miliarde de lei.

„Cea mai descurajantă veste este cea legată de finanţare şi nu vrem să speriem pe nimeni, dar deficitul la Fondul Naţional Unic de Sănătate este, la nouă luni, de trei miliarde de lei şi prima provocare a mandatului domnului Victor Costache va fi să asigure servicii de calitate în acest context financiar extrem de dificil. Apoi evident că problemele nerezolvate de ani de zile trebuie să primească rezolvări şi sunt convinsă că aceste rezolvări vor fi temeinice şi vor crea în timp un sistem predictiv şi de calitate”, a afirmat Turcan.

Potrivit vicepremierului, încrederea românilor în sistemul de sănătate este la cele mai mici cote din ultimii 30 de ani:

„Cred că este foarte important pentru opinia publică ca, în cel mai scurt timp, să avem şi o evaluare cu privire la situaţia pe care a lăsat-o în urmă guvernul trecut. Sunt atâtea probleme cu care se confruntă sistemul de sănătate în România încât încrederea în sistemul public de sănătate a ajuns la cele mai mici cote din ultimii 30 de ani. Cred că oamenii trebuie să ştie exact ce s-a găsit la acest minister, ce proiecte ratate au fost, ce risipe au existat în acest domeniu care a beneficiat de o creştere a veniturilor alocate, dar, din nefericire, de o scădere a calităţii şi de foarte multe probleme care îl grevează”, a spus Raluca Turcan.

În opinia sa, va trebui îmbunătăţit managementul structurilor spitaliceşti, va trebui pus un accent mai mare pe prevenţie, iar medicina de familie să fie „debirocratizată”. Şi ea a subliniat că o prioritate pentru acest domeniu rămân proiectele spitalelor regionale.

„Să îmbunătăţim managementul structurilor spitaliceşti, să demarăm aşa cum aşteaptă o lume întreagă proiectele spitalelor regionale, să punem mai mare accent pe prevenţie şi să debirocratizăm medicina de familie astfel încât să primească o importanţă tot mai mare, să sprijinim dezvoltarea medicinei şcolare, condiţie obligatorie pentru creşterea calităţii şi în sistemul de educaţie şi în sistemul de sănătate”, a precizat vicepremierul.

Şeful Guvernului dă de pământ cu vechile numiri în funcţii-cheie

Premierul Ludovic Orban a anunțat că Adriana Cotel va fi schimbată din funcția de manager al Institutului Clinic Fundeni, după ce această numire controversată fusese făcută în ultima zi de mandat a fostului ministru al Sănătății. Ludovic Orban a lăsat să se înțeleagă că și conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate va fi schimbată.

El a precizat, totodată, că actualul ministru al Sănătăţii a suspendat şi concursul pentru conducerea Agenției Naționale a Medicamentului – președinte și doi vicepreședinți – demarat de Sorina Pintea. Concursul, contestat de specialiștii din domeniu din cauză că în condițiile de înscriere nu figura faptul că aspiranții trebuie să fie absolvenți ai Facultății de Farmacie, a fost calificat de premier ca fiind o „parodie”.


FOTO: Mediafax