Fondul de­ținut de KazMunayGas și de statul român ar putea ajunge la investiții de peste două miliarde de dolari

Ionuț Ancuțescu 02/10/2019 | 10:03 Companii
Fondul de­ținut de KazMunayGas și de statul român ar putea ajunge la investiții de peste două miliarde de dolari

Privit la început cu rezerve, fondul de­ținut de KazMunayGas (KMG) International și de statul român ar putea ajunge la investiții în valoare de peste două mi­liarde de dolari, dublu față de miliardul estimat într-o primă fază. Ne aflăm însă tot pe tărâmul ipotezelor.

Acest articol a apărut în numărul 74 (23 septembrie – 6 octombrie 2019) al revistei NewMoney

Puține companii românești au avut o istorie mai tumultuoasă și mai controversată decât rafinăria Petromidia (Rompetrol Rafinare). Inițial unul dintre simbolurile eco­no­miei socialiste – a început să funcționeze în urmă cu 40 de ani –, rafinăria de la Nă­vo­dari a fost subiectul unei privatizări ale cărei consecințe au suscitat interesul pu­blic preț de două decenii.

Povestea de mărire a unuia dintre miliardarii României – Dinu Patriciu – pornește de la Petromi­dia. După cum și cea a decăderii aceluiași personaj începe, în parte, tot de la Petromidia. Apele din jurul combinatului petrochimic par să se fi liniștit pentru moment, deși societatea se află în continuare sub un sechestru instituit de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Or­ga­nizată și Terorism (DIICOT) în 2016.

Un fond de investiții pe care actualii acționari majoritari ai rafinăriei, compania de petrol și gaze a Kazahstanului, KMG International (fostul Grup Rompetrol), l-au creat pentru a stinge litigiul cu statul ro­mân își propune proiecte de ordinul miliardelor de dolari. Cel puțin asta reiese din declarațiile oficialilor KMG International făcute pe 5 septembrie, cu ocazia evenimentului de aniversare a patru decenii de la punerea în funcțiune a rafinăriei.

În 2013, KMG International a semnat un memorandum cu statul prin care se angaja să creeze un fond de investiții estimat la un miliard de dolari și să răscumpere o parte din acțiunile cu care acesta a fost re­împroprietărit la Petromidia.

MĂRUL DISCORDIEI. Totul a început de la o datorie istorică în valoare de 660 de milioane de dolari a Petromidia către stat, pe care, la trei ani după privatizarea combinatului de către Dinu Patriciu și alți investitori, guvernul condus de Adrian Năs­tase a transformat-o în obligațiuni convertibile în acțiuni. La maturitate, KMG International a răscumpărat doar o parte din obligațiuni, astfel încât să-și mențină pachetul de control în rafinărie.

Statul a fost reîmproprietărit fără să-și dorească acest lucru și, tot printr-un me­mo­randum, compania energetică urmează să răscumpere de la stat acțiuni în valoare de 200 de milioane de dolari. Transforma­rea datoriei în obligațiuni face obiectul unui nou dosar deschis de autorități în 2016, în care sunt anchetați atât manageri ai companiei din acea perioadă, cât și foști oficiali de rang înalt.

Readucând discuția în zilele noastre, de subliniat că investițiile fondului vor fi di­rec­ționate, cel puțin deocamdată, către ac­tive ale KMG International. Alexey Golo­vin, chief legal and corporate affairs al companiei, spune că dacă statul român, acțio­nar cu 20% în cadrul vehiculului de inves­tiții, ar veni cu proiecte din afara KMG In­ternational, fondul le-ar putea lua în con­siderare. Participarea companiei din Kazahstan la capitali­zarea fondului este de 150 de milioane de dolari, inclusiv contri­buția de 30 de mili­oane de dolari a statului fiind achitată tot de kazahi. Du­rata de viață a fon­dului este de șapte ani, iar randamentul acestuia (internal rate of return) trebuie să fie de cel puțin 10% pe an.

„Statul în calitate de acționar își poate valorifica beneficiile din participația sa de 20% prin distribuirea proporțională a dividendelor, în conformitate cu acordul de asociere și politica de dividende“, au declarat reprezentanți ai fondului.

Cel mai mare proiect care se află pe to-do-listul fondului este o centrală de coge­nerare pe platforma de la Petromidia. Contractul pentru construcția centralei – care va produce energie termică pentru orașul Năvodari și energie electrică pentru platforma de la Năvodari – ar putea fi semnat până la sfârșitul anului. Cealaltă dezvoltare pe care o pregătește fondul este extinderea rețelei de benzinării: este vorba de deschiderea a 70 de stații în următorii patru ani. Pe termen scurt – anul acesta și anul viitor –, vor fi deschise circa 25 de puncte de alimentare.

Consiliul de Administrație al fondului a aprobat în februarie 2019 „atragerea/aloca­rea“ a circa 230 de milioane de dolari pentru construirea centralei și dezvoltarea rețelei de benzinării. Pe lângă capitalurile proprii, fondul va apela și la împrumuturi bancare pe termen lung, „menținând raportul dintre creditele bancare și capitalu­rile proprii în limitele de 4 la 1“, spun re­pre­zentanții vehicului investițional.

INIMA GRUPULUI. Cireașa de pe tort ar pu­tea fi însă dublarea capacității de rafi­na­re a Petromidia, un proiect pentru care fondul ar trebui să aloce în jur de două miliarde de dolari, potrivit unei estimări a lui Alexey Golovin. Anul trecut, pe poarta Petromidia au ieșit 5,78 milioane de tone de produse petroliere, iar pentru anul acesta este de așteptat ca producția rafină­riei să înregistreze un nou record, de 6,1 milioane de tone. „Petromidia reprezintă motorul dezvoltării localității Năvodari din ultimii 40 de ani, dar și inima grupului KMG International“, a spus Zhanat Tussupbekov, CEO-ul companiei.

Din cei 1,6 miliarde de dolari pe care KMG International i-a investit de când a pre­luat grupul Rompetrol în perioada 2007-2009, circa un miliard de dolari au mers către Petromidia.

Până în acest moment, certe sunt doar in­­vestițiile în centrala de cogenerare și în rețeaua de benzinării. Oficialii KMG International admit că, deocamdată, dublarea capacității nu a fost aprobată de Consiliul de Administrație al fondului. Extinderea urmează să fie evaluată la fel ca încă alte șase-șapte proiecte, spune Azamat Zhangulov, managing director pentru proiecte internaționale în cadrul companiei.

PETROLUL ȘI DOLARII. Rompetrol Rafinare este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, contribuția companiei ridi­cându-se la 1,5 miliarde de dolari.

  • Rafinare. Petromidia este cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai importante din regiune. Combinatul de la Năvodari și Vega, parte tot a KMG International, dețin 44,6% din capacitatea totală de rafi­nare a României și ar putea acoperi 70% din cererea internă de benzină și motorină. Petromidia are al nouălea cel mai mare randament de produse albe din cele 250 de rafinării din Europa și Africa, potrivit Wood McKenzie.
  • Finanțe. Rompetrol Rafinare (include rafinăriile Petromidia și Vega, precum și activitatea de petrochimie) a avut în 2018 o cifră de afaceri de 5,26 miliarde de dolari și o pierdere de 23 de milioane de dolari, față de un profit de 21 de milioane de dolari, înregistrat în 2017.
Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.