EXCLUSIV. Un fond de investiții polonez, noul lider absolut al pieței de optică: după OPTIblu, a cumpărat și Optiplaza

Ionuț Ancuțescu 19/07/2019 | 09:13 Companii
EXCLUSIV. Un fond de investiții polonez, noul lider absolut al pieței de optică: după OPTIblu, a cumpărat și Optiplaza

După ce săptămâna trecută a cumpărat Optical Network (OPTIblu), numărul unu de pe piața de optică locală,  fondul de investiții Innova Capital a cumpărat și Optiplaza, un alt jucător important, potrivit unor surse apropiate tranzacției.

„Nu facem comentarii referitoare la tranzacții. Nici nu putem confirma, nici infirma informațiile vehiculate”, au răspuns reprezentanții PwC România, compania de consultanță care a asistat una dintre părți în această tranzacție.

Prin această mișcare, Innova Capital va deține 12-13% din piața de optică, evaluată la 180-200 de milioane de euro. Optiplaza este o companie din Brașov, cu o rețea de circa 40 de magazine care operează sub două branduri: Optiplaza (ochelari fashion) și Optica Express (discounter).

Valoarea tranzacției este încă necunoscută, însă este de amintit că achiziția Optical Network i-a costat pe polonezi peste 20 de milioane de euro. Spre comparație, veniturile pe anul trecut ale Optiplaza au fost cu circa 4,5 milioane mai mici decât cele ale Optical Network de aproape 14 milioane de euro.

Piața de optică este una fragmentată, lăsând loc și altor posibile fuziuni și achiziții. Practic, Innova Capital a cumpărat doi dintre cei mai importanți jucători, un al treilea fiind Opticris. În afară de retailerii tradiționali, pe piață au apărut și mulți jucători online însă veniturile lor nu sunt încă semnificative.

Proprietarii Optiplaza, înainte de tranzacție, care urmează să fie avizată de Consiliul Concurenței, erau trei antreprenori români: Paul Licșor (10%), restul acțiunilor fiind deținute de Marius Chiriac și Cristina Bereș, prin intermediul distribuitorului de optică AMC.

Anul trecut, Optiplaza a avut o cifră de afaceri de 9,3 milioane de euro, în stagnare față de anul anterior. Profitul net a scăzut de trei ori față de 2017, marja rentabilității nete fiind de 2,3%, potrivit Risco.

De notat că Innova Capital se află într-o revenire puternică în piața romînească, în condițiile în care fondul polonez a avut o perioadă de inactivitate, după ce și-a închis biroul de la București. În ultimii ani, compania și-a vândut parțial sau total toate deținerile din România – La Fântâna (liderul pieței de îmbuteliere a apei), Energobit (energie) și Provus (procesator de plăți).

Innova Capital, fond de investiții regional cu sediul la Varșovia, a intrat prima dată pe piața românească în anii ’90, prin achiziția companiei de panotaj stradal Churchill Media și a operatorului de telefonie mobilă Mobilrom (actualul Orange). Fondul și-a vândut pachetele de acțiuni după ce a stat în cele două companii cinci, respectiv șase ani.

Reprezentanții Innova Capital nu au răspuns solicitării NewMoney de a comenta pe marginea acestui subiect.


FOTO: palasmall.ro

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.