Cum au trecut prințul Harry și soția sa, actrița Meghan Markle, de la casa regală britanică la casa de producție Netflix

Mimi Noel 01/10/2020 | 10:36 Global
Cum au trecut prințul Harry și soția sa, actrița Meghan Markle, de la casa regală britanică la casa de producție Netflix

După ce au renunțat la îndatoririle lor oficiale din cadrul casei regale brita­nice, prințul Harry și soția sa, Meghan, au dat drumul propriilor proiecte caritabile, dar și comerciale – o agenție de turism ecolo­gic și un contract uriaș cu Netflix, estimat la aproximativ 100 de mili­oane de do­lari.

La șase luni după ce au renunțat să mai facă parte din familia regală britanică, ducele și ducesa de Sussex au devenit produ­că­tori la Hollywood. Prințul Harry (36 de ani) și soția sa, Meghan (39 de ani), stabiliți acum în California, au făcut publice recent informații despre noua lor carieră, comen­tează publicația ame­ricană The New York Times.

Primul pas a fost fondarea unei companii de producție care nu are încă un nume și care va opera independent de Archewell, fun­dația lor caritabilă. Al doilea a fost și cel mai important – au semnat un contract pe mai mulți ani cu gigantul Netflix, care îi va plăti pentru do­cu­mentare, docu-serii, filme, emisiuni și programe pentru copii.

Practic, după doar șase luni de la deci­zia dramatică de a părăsi Casa Windsor, cei doi au la dispoziție o platformă glo­bală și ar pu­tea fi și ei printre prota­go­niștii unor pro­ducții. Meghan a decla­rat că deocamdată nu are în plan să re­vină la actorie, ultima apariție fiind în se­rialul TV „Costume“ („Suits“), în 2018. „Ne vom concentra pe crearea de con­ți­nut informativ, dar și capabil să insufle spe­ranță“, au spus cei doi într-o de­clarație oficială, adăugând că rata de penetrare enormă a Netflix (a atins un număr de 193 de milioane de abonați la nivel glo­bal) îi va ajuta să disemineze conținut de impact, care să pună lucrurile în mișcare.

Evident că toată lumea este curioasă pentru ce sumă a reușit Netflix să aducă în barca sa cuplul regal care a ținut prima pa­gină a ziarelor în ultima vreme, doar că, dat fiind că ambii neavând experiență pe partea de producție, nu poate fi anunțată cu precizie o cifră privind valoarea contractului. Netflix nu a dorit să comenteze.

Pe de altă parte, este știut că Netflix nu se uită la bani când vine vorba să atragă asemenea personalități, mai ales când aces­tea sunt curtate și de rivali. În ultimele luni, Harry și Meghan au mai avut discuții cu Disney și cu Apple. Două surse apropiate acelor discuții spun că ei căutau un acord în jurul cifrei de 100 de milioane de dolari. Iar potrivit Variety, cei doi ar fi avut o întâlnire și cu NBCUniversal.

Conținut social

Fără să dea vreun in­diciu legat de cifre, Reed Hastings, fondator și co-chief executive officer al Netflix, a dat asi­gurări într-o apariție în emisiunea „Squawk Box“ a CNBC că „va fi un spectacol“. „Sunt inteligenți, au o notorietate glo­bală, sunt sigur că avem un pachet complet cu care vom putea crea conținut extrem de bun și de variat.“ Hastings a su­gerat că anumite producții ar putea rula chiar din 2021 și că, în opinia lui, „unele vor fi cele mai ur­mărite producții ale anului“.

Netflix se vede nevoit să-și alimenteze per­manent producțiile, dat fiind că se bate pentru audiență cu giganți precum Disney+, Amazon Prime Video, HBO Max, Hulu, Peacock, dar și cu rețelele tradițio­nale de televiziune. Family programming a devenit cu atât mai important pentru Netflix, iar Harry și Meghan au în producție o serie animată care caută să inspire femeile. Recent, Netflix a lansat documentarul „Re­născând din cenușă: Istoria Jocurilor Paralimpice“ („Rising Phoenix“).

Conținutul centrat pe mesaje sociale – dreptate rasială, egalitate de gen, proteja­rea mediului înconjurător – este pe val de ceva timp la Hollywood, iar Netflix și Parti­cipant Media, fondată de miliardarul Jeff Skoll de la eBay, au fost vedetele acestui val.

Participant și Netflix au susținut și apreciata miniserie „Prin ochii voștri“ („When They See Us“), a Avei DuVernay, din 2019, care descrie impactul devastator pe care persecuția și încarcerarea îl au asupra ado­lescenților.

Cum au părăsit Meghan și Henry casa regală

Meghan și Harry, al doilea fiu al prințului Charles, au anunțat pe neaștep­tate în ianuarie că intenționează să renunțe la în­datoririle regale, să fie independenți financiar, iar o parte din an să locuiască în America de Nord. Anunțul a declanșat cea mai se­rioasă criză pentru familia re­gală brita­nică de la moartea mamei prin­țului, prin­­țesa Diana, în 1997. Scandalul de acum a fost botezat de mass-media Megxit.

După negocieri extrem de emoționante, regina Elisabeta a II-a le-a respectat dorința celor doi, dar le-a cerut să renunțe la titlurile regale.

Cei doi au venituri de la Ducatul de Cornwall, proprietate moștenită și aflată în proprietatea prințului Charles, sume care însă au fost sistate odată cu decizia de a se muta în SUA. Harry a moștenit câ­teva mi­li­oane de dolari și de la mama lui, defuncta Lady Di. Înainte de mariajul din 2018, Me­ghan era actriță.

Cei doi trăiesc în Los Angeles din martie, cu fiul lor de 1 an, Archie, iar o peri­oadă au lo­cuit în proprietatea din Beverly Hills a lui Tyler Perry. Harry și Meghan au achiziționat între timp o proprie­tate în va­loare de 14,7 mili­oane de dolari în Montecito, în apropiere de proprietățile unor ve­­dete americane precum Oprah Winfrey sau Ellen DeGeneres.

Potrivit celor mai recente cifre date pu­bli­cității de publicația britanică Express, Harry va primi câteva milioane de lire sterline când va împlini 40 de ani (a făcut 36 pe 15 septembrie). În 1994, regina Elisabeta a II-a a pus două treimi din propria avere (aproape 19 milioane de lire sterline) într-un fond pentru nepoții ei. The Guardian, citat de Express, a scris că Harry și William au îm­părțit 6 milioane de lire sterline (6,46 mili­oane de euro) din acest fond când au îm­plinit 21 de ani. Harry a pri­mit cea mai mare parte din sumă, drept compensație că nu va urma la tron. Alte 8 milioane de lire sterline (8,62 milioane de euro) au rămas de împărțit între cei doi frați, iar presa scrie că Harry le-ar putea folosi pentru a acoperi costurile cu noua sa companie de pro­ducție.

Prințesa Diana le-a lăsat și ea celor doi o mică avere – circa 13 milioane de lire ster­line (14 milioane de euro), bani pe care i-au primit în doi pași – la 25, respectiv 30 de ani (prin investiții de-a lungul anilor, suma pe care au împărțit-o a crescut la 20 de mili­oane de lire sterline – peste 21,5 milioane de euro).

Inspirați de cuplul Obama

În 2018, Netflix a ajuns la o în­țe­legere cu Barack și Michelle Obama de a produce filme și emisiuni, încheind un con­tract cu compania de producție Higher Ground Productions a fostului cuplu prezi­dențial american. Din parteneriat a rezultat deja o primă producție de succes – „Crip Camp: O tabără revoluționară“. Filmul este un documentar despre originile mișcării pentru drepturile celor cu dizabilități și va candida anul viitor la un Oscar pentru cel mai bun film de nonficțiune.

„Pentru Netflix, valoarea semnării acestui contract este aproape imposibil de cuantificat. Niciodată personalități regale nu au de­venit comerciale sau protagoniști la Hol­ly­wood“, comentează Jonathan Shalit, pre­ședintele Grupului InterTalent Rights din Londra.

În iunie, Harry și Meghan au semnat o în­țelegere cu agenția Harry Walker Agency (care îi reprezintă și pe soții Obama) pentru speech-uri pe care să le țină Harry pe diverse teme. Pentru un discurs, comisi­onul estimat este în jur de un milion de do­lari. Sunt zvonuri că ducele și ducesa ar mai putea copia ceva din rețeta de succes a fa­miliei Obama și vor lansa un podcast îm­preună cu Spotify.

Iubiți de milioane de fani, dar și blamați de o facțiune numeroasă și mai ales vehe­mentă, cei doi au dat ceva semne că la un moment dat vor face pasul spre Hollywood. Spre exemplu, înainte de a renunța la fami­lia regală, Harry semnase un proiect cu Oprah Winfrey și Apple TV+. Meghan este vo­cea documentarului „Elephant“, care ru­lează deja pe Disney+ din aprilie 2020.

Cine, ce, cât

Zilnic, peste 193 de milioane de abonați petrec aproximativ 100 de milioane de ore pe Netflix.

  • Începutul. Fondată în 1997 în California de Reed Hastings și Marc Randolph, Netflix a devenit în zece ani cel mai mare serviciu glo­bal de streaming pentru filme și seriale.
  • Valoare. În 2002, Netflix a ieșit pe bursă, o acțiune fiind cotată la 15 dolari. De atunci, valoarea a crescut la peste 250 de dolari. Valoarea de piață a companiei, în ciuda datoriilor foarte mari, era în aprilie de 187,3 miliarde de dolari.
  • Generozitate. Netflix i-a plătit lui Ryan Murphy, creatorul seriei „American Horror Story“, până la 300 de milioane de dolari.

Acest articol a aparut în numărul 99 al revistei NewMoney

FOTO: Getty

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.