Cum au făcut doi ieșeni un business de aproape un milion de euro cu videoclipuri și cântece pentru copii

Florel Manu 19/03/2020 | 11:49 Digital
Cum au făcut doi ieșeni un business de aproape un milion de euro cu videoclipuri și cântece pentru copii

Toată lumea știe că muzica îi liniștește pe bebeluși. Dar foarte puțini știu re­țeta unui business cu muzică pentru copii. Și nu numai.

Începutul de februarie a fost unul destul de morocănos la Iași. Poluarea zilnică a fost înmuiată de o ploaie măruntă, dar insistentă. Pe o arteră intens circulată din zona centrală a orașului, în sediul TraLaLa, în spatele unor ferestre mari prin care se vede agitația orașului, câți­va oameni stau în fața calculatoarelor. Ei sunt cei care creează și asigură su­portul pentru sutele de producții care sunt vizionate zilnic de milioane de utilizatori. Controlat de soții Cristina și Alexandru Badan (ambii în vârstă de 38 de ani), TraLaLa a apărut în 2012, sub forma unui canal video pe You­Tube cu videoclipuri distractive pen­tru copii.

Între timp, proiectul s-a dezvoltat în două secțiuni distincte, una dedicată pieței locale, TraLaLa, cu 3,6 milioane de abonați, și o alta pentru publicul global, LooLoo Kids, cu 23 de milioane de abonamente.

Anul trecut, în ianuarie, LooLoo Kids era recunoscută pe plan internațional, primind din partea YouTube „Diamond Play Button“ (Butonul de Diamant), una dintre cele mai importante distincții din industria media digitală, acordată cana­lelor care depășesc zece milioane de urmăritori. Dar până la această perfor­manță a fost un drum lung.

Nevoia de acasă

TraLaLa și Loo­Loo Kids au început ca o necesitate în familie, nu chiar ca un business. Voiau cântece și animații de calitate pentru copiii lor. „Inițial am vrut să le punem copii­lor melodiile copilăriei noastre, dar nu erau pe YouTube“, spun Cristina și Alexan­dru Badan, acum părinții a trei copii, cu vârste de 6, 8 și 10 ani. Alexandru era ingi­ner mecanic, dar lucra în vânzări, iar Cristina era tehnician dentar. Nu aveau nicio legătură cu domeniul muzical, dar s-au gân­dit să creeze cântecele însoțite de ani­mație. Erau pe un teren pe care încă nu-l cunoșteau și trebuia să-i convingă pe animatori să creadă în ideea lor.

Au găsit în final colaboratori și au urcat animațiile pe YouTube. Era perioada în care platforma era departe de popularita­tea și potențialul de azi, însă era limpede pentru toată lumea că se afla în plină creș­­tere. Destul de repede, filmulețele lor au fost descoperite de alți părinți. „Reac­țiile au fost neașteptat de bune. Așa că am decis să continuăm“, spune Cristina Badan, care și-a dat seama pe parcurs că pro­iectul în care a intrat alături de soțul ei nu este chiar o joacă de copii. Și au mers mai departe. De la TraLaLa au ajuns mai apoi, în 2014, și la LooLoo Kids, în ideea de a extinde animațiile și în afara țării.

Businessul lor a ajuns anul trecut la ve­ni­turi totale de circa un milion de euro. Aceeași cifră de afaceri este estimată și pentru acest an, în condițiile în care, înce­pând cu 7 ianuarie, în Statele Unite au in­trat în vigoare reguli mai restrictive pentru YouTube în ceea ce privește conținu­tul destinat copiilor și reguli care vor afec­ta valorificarea acestuia.

Învățătură din greșeli

Pentru că ideea lor a ajuns business în toată regula, au decis să-l coopteze în echipă pe partea de dezvoltare și pe Valentin Pintilescu (42 de ani). „Circa 90% din venituri vin de la YouTube“, spune acum acesta, precizând că o dată cu modificarea algoritmului YouTube, veniturile din această zonă vor scădea, fapt care îi va determina să se orienteze și către canale TV care sunt dispuse să cumpere conținutul TraLaLa/Loo­Loo Kids. Conținut care este realizat atât cu resurse proprii, cât și cu colabora­tori.

Valentin Pintilescu

Au luat decizia să lucreze și cu parteneri din afara țării după ce au făcut pri­mele greșeli. „Pentru canalele de limba en­gleză am înregistrat inițial cu voci din Ro­mâ­nia“, spune Alexandru Badan, recunoscând că a fost o mare greșeală din par­tea lor, pentru că au apărut imediat co­mentarii prin care erau întrebați: „Din ce zonă sunteți? Rusia, Polonia? Aveți accent din Europa de Est“.

În consecință, au decis ca producțiile pe care le fac pentru „export“ să le în­re­gis­treze cu colaboratori din fiecare zonă unde sunt prezenți cu animațiile. De exemplu, pentru dublajele în engleză sunt folosite voci din Statele Unite, iar pentru cele în portugheză, din Brazilia, în vreme ce pentru producțiile destinate pieței argentiniene au colaborat inclusiv cu cântă­reața Analia Selis. Voci cu un timbru prie­tenos caută și pentru piața locală, unul din­tre colaboratori fiind regretatul Mihai Constantinescu, alături de care TraLaLa a pro­dus cel puțin 15 melodii. „Avem 137 de filmulețe deja produse și alte 150 în di­­f­e­rite stadii de dezvoltare“, adaugă Va­len­tin Pintilescu.

De anul acesta, animațiile destinate pie­ței internaționale vor suferi o mică transformare. „La nivel global, am avut comentarii din partea părinților că toate perso­na­jele sunt albe“, precizează Alexandru Badan, adăugând că producțiile viitoare ale LooLoo Kids vor avea copii cu trăsă­turi și caracteristici specifice zonei căreia i se adresează preponderent.

Strategii de business

Producția unei ani­mații destinate copiilor necesită nu doar multă muncă, dar și investiții seri­oase, mai spune Badan. Astfel, realizarea unui filmuleț de circa un minut și jumă­tate-două poate dura și câteva luni și poate costa până la 20.000 de dolari. În biroul de la Iași lucrează 12 angajați, iar cu tot cu colaboratori, echipa TraLaLa/LooLoo Kids ajunge la aproximativ 100 de per­soane. „Casele de producție sunt în Mol­dova, Rusia, Spania, Statele Unite și India“, detaliază Alexandru Badan, preci­zând că partea de scenariu și concept por­nește din România, în timp ce anima­țiile, înregistrările, dublajele sau masteri­zările sunt făcute de echipe complexe.

Pe plan local, hitul TraLaLa este „Elefantul Cici“, o poveste cu 150 de milioane de vizualizări care a pornit de la o învăță­toare din București, Raluca Andrei. „A compus cântecelul când îi învăța pe copii grupul de litere «ci»“, dezvăluie Alexandru Badan. Pe plan extern, cea mai vizionată ani­mație de pe LooLoo Kids este „Johny Johny Yes Papa“, o producție care a strâns circa trei miliarde de vizionări, tema fiind inspirată din folclorul internațional.

Cu ochii pe piață. Reprezentanții platformei de animații pentru copii mai spun că petrec foarte mult timp în zona de cer­ce­tare. „Avem permanent zeci de filmu­lețe prezente pe diverse canale, unde ur­mă­­rim ce reacții au utilizatorii“, explică Va­lentin Pintilescu. La rân­dul lui, Alexandru Badan spune că echipa sa urmărește inclusiv comportamentul părinților. Și asta pentru că, preci­zează el, cei mici trebuie să aibă acces con­trolat la dispozitivele care redau ani­ma­țiile. „Pentru cei de sub 1 an, viziona­rea trebuie să fie zero mi­nute. Abia mai târziu, să fie lăsați o ju­mă­tate de oră și cel mult până la o oră dacă au 3-4 ani“, com­pletează Alexandru Ba­dan. Acesta este și motivul pentru care soții Badan recurg la consultanți în mai multe domenii, de la muzică la animație atât de pe plan local, cât și din afara țării.

În ultimii trei ani, pe segmentul anima­țiilor pentru copii au început să apară mai mulți concurenți, iar pentru a fi în pas cu noile tendințe, echipa TraLaLa/LooLoo Kids participă la cele mai mari târguri de jucării pe plan internațional și nu ratează întâlniri sau conferințe pe tema anima­țiilor pentru cei mici. Participarea la aceste târguri are ca scop și căutarea de colaboratori, astfel încât pe viitor să dezvolte și alte proiecte care să le aducă sute de milioane sau chiar miliarde de vizua­lizări. Lucrurile trebuie doar bine animate.


Acest material a fost documentat la Iași.
FOTO: Laszlo Raduly

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.