Cum arată plămânii unui bărbat care a fost infectat cu COVID-19 – VIDEO 3D

Andrei Dumitru 27/03/2020 | 16:49 Ştiri
Cum arată plămânii unui bărbat care a fost infectat cu COVID-19 – VIDEO 3D

Un videoclip, făcut public de un medic din Statele Unite, arată cum sunt afectați plămânii unui pacient infectat cu noul coronavirus. Cu câteva zile înainte de realizarea videoclipului, bărbatul era asimptomatic, scrie CNN.

Acum, pacientul are COVID-19, iar plămânii nu reușesc să funcționeze corect, a spus dr. Keith Mortman, șeful chirurgiei toracice de la George Washington University Hospital. Spitalul din Washington, D.C., a lansat recent un videoclip 3D cu plămânii pacientului cu coronavirus.

Imaginile arată o vătămare extinsă a plămânilor unui bărbat, în general sănătos, de 59 de ani, care suferă doar de hipertensiune arterială, a spus Mortman. De când s-a îmbolnăvit grav, pacientul necesită un ventilator care să-l ajute să respire, dar chiar și pe cea mai înaltă setare, nu este suficient. De asemenea, el are nevoie de o altă mașină care să circule și apoi să-i oxigeneze sângele, a spus Mortman.

Pacientul rămâne în stare critică la Terapie Intensivă

„Acesta nu este un pacient cu diabet, cu sistemul imunitar compromis, în vârstă de 70 de ani”, a spus Mortman. „În afară de hipertensiunea arterială, el nu are alte probleme medicale semnificative. Acesta este un tip normal care-și vedea de treabă și a fost infectat… Dacă ar fi să repetăm imaginile 360VR acum, adică peste o săptămână mai târziu, există șanse că infecția și procesul inflamator să fie mai rele”, a mai spus medicul.

Zonele marcate cu galben în video reprezintă părți infectate și inflamate ale plămânului, a spus Mortman. Când plămânii întâlnesc o infecție virală, organul va începe să sigileze virusul. Din scanare, este clar că daunele nu sunt localizate într-o singură zonă, ci acoperă zone masive ale ambilor plămâni, arătând cât de rapidă și agresivă poate fi infecția, chiar și la pacienții mai tineri. Un pacient cu plămâni sănătoși nu ar avea niciun punct galben pe scanare, a spus el.

„Este un proces inflamator puternic în plămâni, în încercarea de a controla infecția. Odată ce sunt afectați, plămânii își revin foarte greu. Pentru aproape 2% – 4% dintre pacienții infectați cu COVID-19, distrugerea plămânilor este ireversibilă. Vreau ca oamenii să înțeleagă ce poate să însemne asta. Oamenii trebuie să ia asta în serios” a mai adăugat medicul.

Spitalul folosește în mod obișnuit tehnologia de imagistică CT, care a produs videoclipul, pentru depistarea cancerului și pentru a planifica intervențiile chirurgicale. Pentru prima dată, tehnologia a fost folosită acum la combaterea noului coronavirus.


FOTO: Pixabay