Cel mai puternic impresar din lume este un român. Ce comisioane a încasat în ultimul an

Gabriel Bucur 29/09/2017 | 15:33 Ştiri
Cel mai puternic impresar din lume este un român. Ce comisioane a încasat în ultimul an

Un român a devenit cel mai puternic agent sportiv din lume. Știrea a mirat lumea fotbalului din România, dar și presa de specialitate, care cu greu a putut afla detalii despre misteriosul impresar.

Publicația americană Forbes a prezentat recent topul celor mai puternici agenți sportivi din 2017, iar surpriza constă în clasarea românului Constantin Dumitrașcu pe prima poziție, la egalitate cu americanul Scott Boras, important impresar din baseball.

Constantin Dumitrașcu – un personaj pe cât de discret, pe atât de influent în fotbalul internațional, potrivit revistei britanice FourFourTwo – a adunat în acest an 107,8 milioane de dolari din comisioanele unor tranzacții ce au totalizat 1,1 miliarde de dolari. Românul are „sub aripă” aproape 90 de fotbaliști, printre care și nume sonore ca Edinson Cavani (PSG), Phillipe Coutinho (FC Liverpool), Douglas Costa (Juventus/Bayern München), Nemanja Matić (Manchester United), Dimitri Payet (Olympique de Marseille) și N’Golo Kanté (Chelsea).

Prima parte a clasamentului Forbes

 

Clasamentul mondial este bazat pe sumele câștigate de impresari de pe urma comisioanelor obținute din contractele sportivilor pe care îi reprezintă și pe valoarea tranzacțiilor realizate până la sfârșitul lunii septembrie. Astfel, jurnaliștii de la Forbes îl poziționează pe Constantin Dumitrașcu peste impresari celebri, precum Mino Raiola (agentul lui Ibrahimović, Paul Pogba, Romelu Lukaku sau Gianluigi Donnarumma) și Jorge Mendes (care îi impresariază pe Cristiano Ronaldo, José Mourinho, David de Gea sau James Rodríguez).

Povestea lui Constantin Dumitrașcu

În prezent, românul este CEO-ul Mondial Sports Management & Consulting, cea mai puternică agenție din lume specializată pe fotbal, iar valoarea cumulată a celor mai bine cotați cinci jucători pe care îi reprezintă depășește 200 de milioane de euro, conform estimărilor de pe site-ul de specialitate Transfermarkt.

Însă despre Constantin Dumitrașcu s-a scris extrem de puțin în România, lucru surprinzător, dacă este să comparăm cu expunerea mediatică a altor impresari români.

Într-una din rarele apariții în presa autohtonă, din 2012, el povestește cum a devenit impresar în anul 1994, după ce a plătit 250.000 de mărci germane garanție, pentru a obține licența FIFA, arată ziarul Libertatea. Totodată, Dumitrașcu a mărturisit că nu are în „portofoliu” vreun fotbalist român, dezamăgit fiind de experiența avută cu doi jucători, la începutul anilor 2000, dar este la curent cu toate evenimentele din fotbalul românesc.

FOTO: Constantin Dumitrașcu / Facebook

 

Pagina sa de Facebook – unde sunt postate câteva poze cu el la birou și, separat, imagini aleatorii cu fotbaliști – mai oferă câteva informații: Constantin Dumitrașcu a absolvit liceul I.L.Caragiale din București și studiile superioare în Management Sportiv în cadrul Universității de științe Aplicate din orașul german Düsseldorf.

Totodată, contul său de LinkedIn arată că a absolvit facultatea în 2000, an în care a fondat agenția Mondial Sports Management & Consulting, și are experiență de agent FIFA și manager sportiv.

Locuiește în Frankfurt, după ce a „părăsit ţara în 1985, în condiţii normale”, iar prima oară când a revenit în România a fost în 2008, a mărturisit Dumitrașcu, citat de Libertatea. „Am o părere foarte bună despre agenţii de jucători din România. Sunt nişte oameni isteţi şi inventivi, dar nu colaborez cu nici un agent din ţară”, a declarat Dumitrașcu, potrivit aceleiași surse.

Nici impresarii din țară nu cunosc multe detalii despre misteriosul român, ajuns cel mai puternic agent sportiv din fotbal, și sunt sceptici cu privire la performanța recentă a acestuia și la veridicitatea clasamentului creat de Forbes, arată Gazeta Sporturilor.

Totodată, numele său aproape că nu există în miile de documente publicate de Football Leaks, site-ul care dezvăluie informații, confidențiale sau nu, legate de contractele fotbaliștilor. Astfel, în contabilitatea unor mari cluburi de fotbal nu apar contracte sau mențiuni legate de plăți făcute către Constantin Dumitrașcu sau firma sa, spre deosebire de numele impresarilor mult mai cunoscuți, Mendes, Zahavi sau Raiola, mai notează Gazeta Sporturilor.

 


FOTO: Constantin Dumitrașcu / Facebook

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.