Ce salariu avea Elena Ceaușescu ca Prim-viceprim–ministru în 1989

Elena Marinescu 03/02/2020 | 09:15 Fapt Divers
Ce salariu avea Elena Ceaușescu ca Prim-viceprim–ministru în 1989

Cu cocul ei sobru de savantă analfabetă, Elena Ceaușescu a rămas în mentalul colectiv drept jumătatea malefică a cuplului de dictatori care a stăpânit faraonic peste România. Deşi avea doar patru clase primare, în anii ’80 deţinea funcţii importante în partid şi era văzută ca posibilă succesoare la conducerea ţării. 

Elena Ceauşescu (7 ianuarie 1916 – 25 decembrie 1989), soţia fostului preşedinte comunist Nicolae Ceauşescu, a fost considerată în ultimii ani ai vieţii sale unul dintre cei mai puternici oameni din România, datorită statutului său de „primă doamnă a ţării” şi a autorităţii sale asupra soţului ei. Beneficia de un „cult al personalităţii”, în egală măsură cu Nicolae Ceauşescu şi era omagiată mai ales în preajma zilei de 7 ianuarie, la aniversarea ei, când numeroşi publicişti români se întreceau în a o glorifica.

„Torţa partidului”, „femeia erou”, „personificarea perfectă a valorilor tradiţionale ale istoriei naţionale”, „omul şi savantul înzestrat cu o aură planetară” şi „femeia model” au fost câteva din nenumăratele epitete folosite în articolele dedicate ei. Adevărul aminteşte că Elena a încercat să îşi influenţeze soţul în luarea unor decizii radicale pentru români, însă unele dintre ele, puse pe seama ambiţiei şi orgoliului ei, s-au dovedit dezastruoase.

Salariul oficial al Elenei Ceauşescu din anul 1989 a fost de 21.000 de lei, dat fiind faptul că fosta dictatoare a fost şi vicepremier şi cercetător ştiinţific al Institutului de Cercetări Chimice din Bucureşti. Ca vicepremier, în 1989, Elena Ceuşescu primea un venit lunar net de 15.000 de lei şi 6.000 de lei ca cercetător ştiinţific.

Viaţa neştiută a Lenuţei

Dar a fost o vreme în care Lenuța nu era Cabinetul 2. Era o țărancă din Petrești (Dâmbovița) cu (aproximativ) patru clase la bază, ceea ce nu o ajutase prea mult să deprindă tainele alfabetului. După toate datele, dragostea celor doi s-a înfiripat în tragicul an 1940. Pentru tânărul Ceaușescu fericirea purta chipul Lenuței. El avea 22 de ani, ea – 21. Erau născuți amândoi în luna ianuarie (care mai târziu, în Epoca de Aur, avea să devină o lună de slavă adusă lor).

Potrivit portalului beta.dela0.ro, Nicolae era comunist ilegalist încă din 1933, tovarășa se alăturase luptei de clasă trei ani mai târziu (datele trebuie luate cu prudență, din pricina mistificărilor din Epoca de Aur), oricum pe când ucenicea întru meseria de testilistă într-o fabrică de periferie.

În cartea Ceaușescu un fanatic al puterii, scrisă de Ion Petcu, este povestit un episod: Lenuța a câștigat la 1 mai 1939 titlul de Regina Muncii (un concurs de frumusețe, nu de muncă) în Parcul Veseliei din capitală (serbarea era de fapt o defilare a reprezentanților breslelor și sindicaliștilor, Elena reprezentând breasla textilistelor).

La 23 decembrie 1947, Elena Petrescu și Nicolae Ceaușescu își uneau pentru totdeauna destinele, spunând Da! în fața ofițerului de stare civilă. Ea era însărcinată în șapte luni (cu cel care avea să fie Valentin Ceaușescu).

Într-o autobiografie făcută pentru Partid în anul 1959, Elena Ceaușescu scria: „În ianuarie 1950, am fost repartizată la secţia externă CC PMR unde am lucrat până în 1952 de unde mam înscris la facultatea de chimie pe care am terminato în 1957. După terminarea facultăţi, lucrez la institutul de cercetări chimice, fac parte din biroul organizaţiei de bază”. Ascensiunea politică a cadrelor de nădejde ale Partidului era ceva firesc în cazul analfabeților sau al celor cu școală foarte puțină (atunci, ca și acum).

A avut Elena Ceaușescu amantlâcuri?

În cârca Elenei Ceaușescu s-au pus de-a lungul timpului mai multe amantlâcuri. Ar fi fost, înainte de Nicolae Ceaușescu, femeia fratelui viitorului dictator, Marin. Ar fi fost amanta unui tovarăș pe nume Ioan Ursu, coordonator al programului nuclear al României în anii `70, care își permitea să o atingă pe tovarășa în public.

S-ar fi iubit cu medicul evreu al familiei, Abraham Schechter (acesta s-a sinucis sărind de pe acoperișul Spitalului de Urgență din București în 1973). O altă legendă spune că primul iubit al Elenei Ceaușescu a fost nimeni altul decât tatăl naistului Gheorghe Zamfir. Idila s-ar fi consumat în satul natal al Lenuței, înainte ca omul să plece la oraș să se angajeze chelner. Primul care a lansat ipoteza că Elena nu era chiar o femeie de casă a fost nimeni altul decât unul dintre frații dictatorului, Andruță.

Elena și Nicolae Ceușescu au fost executați pe 25 decembrie 1989. Dorin Carlan, unul dintre membrii plutonului de execuție care l-a împușcat pe dictator și pe soția acestuia, a vorbit, la un post de televiziune, despre ultimele secunde din viața celor doi soți. Potrivit acestuia, Nicolae Ceaușescu a spus, înainte de a fi executat, următoarele cuvinte: “Trăiască Republica Socialistă România liberă și independentă! Moarte trădătorilor! Istoria mă va răzbuna!”. Apoi, dictatorul a început să cânte un fragment din “Internaționala”.