Care este businessul înființat acum patru ani în Statele Unite în care investește fondatorul Neogen, Călin Fusu

Bianca Dobrescu 04/07/2019 | 13:21 Oameni
Care este businessul înființat acum patru ani în Statele Unite în care investește fondatorul Neogen, Călin Fusu

A renunțat la postura de antreprenor pentru cea de investitor, iar primul boom l-a reușit în 2017. Pe ce mai pa­ri­a­ză Călin Fusu, CEO-ul companiei Neogen, astăzi?

Acest articol a apărut în numărul 68 (24 iunie – 7 iulie 2019) al revistei NewMoney

Dacă, în urmă cu trei ani, Călin Fusu (45 de ani) visa să conducă una dintre cele mai mari firme implicate în domeniul resur­selor umane din întreaga Europă, astăzi se orientează strict pe investiții. Fusu este acționar și CEO al grupului Neogen, care deține, printre altele, portalul de recrutare BestJobs.eu, un business cu venituri de 6,5 milioane de euro în 2018.

O privire rapidă asupra traseului său profesional îți arată că Fusu nu s-a ferit niciodată de eșec. A făcut greșeală după greșeală, dar nu s-a oprit niciodată din a identifica mereu alte și alte oportunități. Dovadă stă chiar și prima sa afacere: cea mai mare rețea de socializare românească – Neogen –, care s-a transformat ulterior într-un holding de investiții. Din portofoliul acestuia, amintim platforma de comerț online Vivre.eu, furnizorul român de servicii Frisbo, portalul de comparații și infor­mații financiare Conso, portalul imobiliar Casta și, de curând, marketplace-ul prin care se pot închiria ambarcațiuni Sailo.com. Dacă îl întrebi, îți va spune că astăzi se concentrează să fie un investitor full-time, nu un antreprenor. Și că investește întotdeauna simplu: oportunist.

Pentru a-și face o ieșire spectaculoasă, la finele lui 2018, anunța public că se află în căutarea unui nou CEO la BestJobs, care să-i ia locul. Anunțul, postat pe BestJobs, promi­tea un salariu cuprins între 5.000 și 10.000 de euro pe lună, iar jobul a fost ocupat în trei luni de Dan Puică, un manager cu experiență dobândită în firme precum Agri­cover, OLX sau BullGuard.

REUȘITA. Ca investitor, cel mai mare boom pe care l-a reușit până acum Fusu a fost în 2017, odată cu vânzarea pachetului său de acțiuni la Clever Taxi pro­ducăto­rului auto german Daimler AG, pentru o sumă de peste trei milioane de euro.

Recent, Fusu a intrat pe piața închirieri­lor de ambarcațiuni, estimată să ajungă la 70 de miliarde de dolari la nivel mondial în 2022, cu 65% peste nivelul de 45 de miliarde de dolari înregistrat în 2018. Intrarea grupului Neogen pe această piață s-a reali­zat prin achiziția a 9,4% din acțiunile Sailo.com, un marketplace fondat în 2015 de Adrian Grădinariu în SUA. Capitalizarea de după investiție ar urma să se ridice la nouă milioane de dolari.

Pe Grădinariu, Fusu l-a cunoscut în urmă cu un an, printr-un prieten comun, unul dintre veteranii publicității digitale din România, Radu Ionescu. Acesta este o figură populară în mediul de business da­to­rită agenției de marketing Kinecto, pe care a fondat-o în 2002 și vândut-o în 2013 rețelei internaționale Aegis Media. Contactat pe Skype și întrebat dacă Sailo.com ar putea deveni un unicorn în viitorul apropiat, Fusu răspunde afirmativ, de pe aeroportul din Berlin. „Cu siguranță ar pu­tea deveni un unicorn, însă acest lucru depinde foarte mult de execuția pe care o va face echipa de management a Sailo“, explică el. Și, când insiști și-l întrebi în câți ani, Fusu râde. „Când se investește într-o etapă de înce­put, estimarea este mai dificil de făcut, cert este că Sailo crește foarte bine“, mai zice el.

Investiția în Sailo vine la două luni după ce investitorul a pariat 500.000 de euro pe agenția imobiliară Casta.ro, fondată de Radu Theodorescu, un fost director de vânzări la Imobiliare.ro. Iar în următoarele luni, el va investi 600.000 de euro într-un proiect pe care preferă să-l țină secret.

 

Tranzacție

Compania Sailo, pe care a pariat și Călin Fusu, a fost înființată la New York în 2015 de către antreprenorul român Adrian Gră­dinariu, care a petrecut peste zece ani în Silicon Valley.

  • OFERTĂ. Cu sedii în New York și în Miami, Sailo are în prezent peste 10.000 de ambar­cațiuni active, pornind de la bărci de viteză și până la iahturi de lux și de tip charter.
  • CREȘTERE. Piața ambarcațiunilor va crește tot mai mult în următorii ani și, deși majoritatea businessurilor din domeniu provin din SUA, două treimi din piață este generată de Europa, potrivit estimărilor lui Grădinariu.

ILUSTRAȚIE de Vali Ivan

După studiile în Filosofie, Bianca Dobrescu intră în presa economică. Mai întâi lucrează la ziarul Bursa, pe urmă la Business Cover, Forbes, Capital, Leaders Reunited și ulterior în cadrul ziarului Adevărul. La NewMoney acoperă subiecte legate de lumea antreprenorială.