Au început consultările de la Palatul Cotroceni pentru desemnarea noului premier

Elena Marinescu 05/02/2020 | 21:19 Ştiri
Au început consultările de la Palatul Cotroceni pentru desemnarea noului premier

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, joi, la Palatul Cotroceni, liderii partidelor şi formaţiunilor parlamentare pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

UPDATE 16.30 Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia Pro Europa au început, joi, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, după demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, şi liderul Pro România,Victor Ponta, au anunţat miercuri că îl vor propune pentru funcţia de premier pe Remus Pricopie.

UPDATE 15.50 Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia ALDE au început joi, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, după demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură.

Delegaţia ALDE este formată din: Călin Popescu-Tăriceanu, Simona Brătulescu, Anton Anton şi Claudiu Catană.

Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, joi după-amiază, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, că formaţiunea pe care o reprezintă nu are o propunere pentru funcţia de premier, dar este deschisă la discuţii cu celelalte partide astfel încât să se ajungă la „o soluţie de stabilitate”.

Călin Popescu Tăriceanu a spus că în mod „foarte clar” nu este de acord cu organizarea de alegri anticipate şi că susţine găsirea unei soluţii „care să dea un guvern până la alegerile la termen”.

„Aş rezuma în două puncte poziţia ALDE. De la bun început i-am spus preşedintelui că nu suntem în favoarea alegerilor anticipate din două considerente: cel legat de ordin procedural, constituţional. (…) Consecinţele pe care le produce derularea procedurii de alegeri anticipate creează un imens blocaj administrativ, economic”, a afirmat liderul ALDE, după consultările de la Cotroceni.

Tăriceanu a spus că „economia de timp la care se ajunge este un nesemnificativă în final”, deci pentru alegeri anticipate s-ar face „o tevatură uriaşă pentru un câştig care nu este semnificativ”.

Liderul ALDE a adăugat că formaţiunea politică pe care o conduce nu are o propunere de prim-ministru, dar că are „toată deschiderea de a discuta cu partidele găsirea unei soluţii de agregare a unei majorităţi” care să susţină un premier.

UPDATE 15.00 Au început discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia PMP.

Delegaţia Partidului Mişcarea Populară este formată din: Marius Paşcan, Ioana Constantin, Sebastian Moise, Marian Andronache.

Marius Paşcan a declarat, la ieşirea de la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că, în opinia formaţiunii,”nu există justificat un temei rezonabil, raţional pentru a forţa alegeri anticipate”. „Noi pledăm pentru alegeri la termen, dar nu ne ferim, nu ne temem de posibile alegeri anticipate”, a spus el.

„Noi susţinem în continuare reducerea numărului de parlamentari la 300, conform referendumului exprimat de români, avem şi un proiect legislativ în acest sens. De asemenea, susţinem în continuare eliminarea pensiilor speciale, s-a făcut un mic pas doar în acest sens, este un orizont de aşteptare al românilor major în această direcţie, pensiile speciale sunt furt. De asemenea, susţinem alegerea primarilor în două tururi de scrutin, avem un proiect legislativ în acest sens încă din anul 2016 înregistrat la Parlamentul României, a fost adoptat tacit de Senatul României şi este blocat din cauza PSD”, a amintit Marius Paşcan, joi, după consultările cu şeful statului.

El a mai vorbit despre un proiect legislativ privitor la eliminarea subvenţiilor pentru partidele politice, care „trebuie să trăiască din cotizaţiile membrilor, iar cele circa 70 de milioane de euro alocate partidelor politice pot foarte bine să fie translate în temeiul alocaţiilor necesare pentru copii şi în zona socială”.

Marius Paşcan a precizat că PMP este împotriva alegerilor anticipate.

UPDATE 14.20 Preşedintele Klaus Iohannis a început, joi, la Palatul Cotroceni, consultările cu delegaţia UDMR în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, după demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că Uniunea nu va constitui o majoritate în jurul candidatul PSD la funcţia de premier şi nici nu va propune un prim-ministru. El s-a referit la Ludovic Orban, propus pentru această funcţie de către PNL. „Dacă el a avut 261 de voturi împotrivă, în mod logic şi raţional nu are cum să aibă poimâine 233 de voturi pentru, dar în România se mai întâmplă şi astfel de surprize”, consideră Kelemen.

„Am spus că nu vom constitui o majoritate în jurul candidatului Partidului Social Democrat la funcţia de prim-ministru. Este o chestiune pe care noi am spus-o şi ieri şi alaltăieri, votul pe moţiune de cenzură era pentru a bloca schimbarea sistemului electoral privind alegerea primarilor, nu era pentru un alt proiect politic. Şi am spus că nu avem o propunere pentru funcţia de prim-ministru”, a afirmat Kelemen Hunor, joi după-amiază, la ieşirea de la consultările cu şeful statului.

El a spus că modificarea sistemului privind locul unde votează cetăţenii nu se poate accepta.

„În România avem un sistem pentru alegeri parlamentare bazat pe liste judeţene, mandatele în fiecare judeţ sunt calculate în funcţie de numărul de locuitori din judeţul respectiv. Dacă fiecare votează acolo unde doreşte, se bulversează totul”, a susţinut el.

Potrivit lui Kelemen, UDMR consideră că organizarea de alegeri anticipate în aceeaşi zi cu locale nu este constituţională.

UPDATE 14.13 USR l-a propus pe Dacian Cioloş pentru postul de premier, conform anunţului făcut de liderul partidului Dan Barna, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis. Barna a precizat că miza rămân anticipatele şi că Iohannis a reiterat, în discuţiile cu USR, că respinge orice variantă de Guvern PSD.

UPDATE 13.35 Au început discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia USR.

Delegaţia USR este formată din: Dan Barna, Cătălin Drulă, Cristina Prună, Stelian Ion şi Ionuţ Moşteanu.

Preşedintele USR, Dan Barna, a reiterat miercuri că Alianţa USR PLUS susţine dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate, dar dacă nu va exista o majoritate în acest sens, alianţa este pregătită să participe la o guvernare care să vizeze prioritar revenirea la alegerile de primari în două tururi.

„Delegaţia USR îi va comunica şefului statului faptul că Alianţa USR-PLUS este pregătită să participe, cu miniştri, la o guvernare al cărei prim obiectiv să fie adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să instituie revenirea la alegerile de primari în două tururi”, a scris liderul USR pe Facebook.

UPDATE 13.10 Delegaţia PSD a ieşit de la consultările cu preşedintele Iohannis. Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat despre propunerea ca Remus Pricopie să fie premier: Preşedintele a luat act de propunerea noastră”.

UPDATE 12.47 Au început discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu reprezentanţii PSD.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat miercuri că îl va propune pentru funcţia de premier pe Remus Pricopie, susţinut şi de Pro România.

Potrivit lui Ciolacu, Remus Pricopie, rectorul SNSPA, fost ministru în Guvernul Ponta, este „un ministru foarte bun, absolvent Fulbright, un proeuropean şi un proamerican convins”.

Delegaţia PSD este formată din: Marcel Ciolacu, Mihai Weber, Claudiu Manda, Paul Stănescu şi Titus Corlăţean.

UPDATE 12.00 Preşedintele Klaus Iohannis a început, joi, la Palatul Cotroceni, consultările cu delegaţia PNL în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, după demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură.

Delegaţia PNL este formată din: Ludovic Orban, Iulian Dumitrescu, Florin Cîţu şi Robert Sighiartău.

Conducerea PNL a decis să meargă la consultări cu propunerea de prim-ministru Ludovic Orban.

„Propunerea de prim-ministru, normal, este conformă cu hotărârea Consiliului Naţional al PNL, propunerea de premier al PNL este în persoana preşedintelui Partidului Naţional Liberal, subsemnatul Ludovic Orban. De asemenea am stabilit ca delegaţia să transmită preşedintelui susţinerea pentru obiectivul declarat al preşedintelui, de convocare a alegerilor anticipate, iar în acest sens aşa decizia noastră este aceea de a contribui la respingerea celor două propuneri de guvern care vor fi formulate”, a spus Orban.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) şi ale art. 103 alin. (1) din Constituţia României, şeful statului a invitat preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Programul consultărilor de la Cotroceni

* Ora 12,00 – Partidul Naţional Liberal (PNL);
* Ora 12,45 – Partidul Social Democrat (PSD);
* Ora 13,30 – Uniunea Salvaţi România (USR);
* Ora 14,15 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
* Ora 15,00 – Partidul Mişcarea Populară (PMP);
* Ora 15,45 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE);
* Ora 16,30 – Grupul parlamentar Pro Europa;
* Ora 17,15 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că va convoca partidele politice parlamentare la consultări pentru desemnarea unui nou premier, după votarea moţiunii de cenzură.

Iohannis: voi insista pentru un guvern constituit de şi în jurul PNL

„Este nevoie de câţiva paşi politici şi vor fi făcuţi într-o succesiune foarte rapidă. Voi convoca partidele parlamentare la o sesiune de consultări care începe mâine, la ora 12,00. Mâine seară, după ce voi termina toate consultările, probabil că voi anunţa deja persoana desemnată pentru a forma un nou Guvern”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni, potrivit Agerpres.

”O moţiune împotriva Guvernului a fost depusă şi votată. Este momentul să ne gândim un pic ce avem în spaţiul politic. Vedem, pe de-o parte, un guvern liberal care vine cu foarte mult entuziasm, cu foarte multă energie, un guvern care vrea să facă reforme, care vrea să vnă cu măsuri pentru România şi români. Un guvern care vrea să repună România în normalitate.

Pe partea cealaltă avem o majoritate PSD-istă care se opune cu tot ce are acestor încercări de a îmbunătăţi gvernarea de la noi din ţară. Dacă urmărim discursul politic, vedem că guvernul liberal vrea să repare greşelile din ultimii trei ani şi un PSD care se opune reformelor. Din cauza PSD, guvernul nu va mai continua reformele”, a declarat preşedintele.

În opinia sa, PSD vrea înapoi la putere, baronii roşii vor înapoi la banul public şi astăzi s-au găsit suficienţi care au votat moţiunea, pe o speţă care ar fi îmbunătăţit democraţia. ”Pot să vă spun: lucrurile merg mai departe, instituţile sunt solide, Guvernul va rămâne în funcţie cu ceva mai puţine atribuţii.

Guvernarea merge mai departe. Nu este cazul să credem că vom intra într-o situaţie fără ieşire. Instituţiile vor funcţiona”, a dat asigurări preşedintele. ”Este inadmisibil să pierdem timpul şi nervii că avem un PSD care nu doreşte reforme. Să stea în opoziie, să-şi revină, să devină european!”, a conchis Iohannis.